Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Referandum bayramı – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 14 Eylül 2010 Salı 03:00:00
  Bayram’dan önceki son yazımızı şöyle tamamlamıştık: “Yeni anayasa değişikliklerinin oylanacağı referandumda “evet”çiler cephesini iktidar temsil ederken, “hayır”cılar cephesini muhalefet temsil ediyor. Afyonkarahisar’da “evet” oylarının yüzde 60 seviyesinde seyrettiği görüşü yaygınken, ülke genelinde “evet” ile “hayır”ın başa baş gittiği ortaya konuyor.Öyle görünüyor ki, kararsızlar her seçimde olduğu gibi bu referandumda da sonucu belirleyecekler. Bizim görüşümüze gelince; “evet” diyenler de, “hayır” diyenler de “Memleketin yararı bunda” görüşünü benimsedikleri için oylarını böyle kullanacaklardır. Ne “evet”çilere, ne de “hayır”cılara “hain” demek, “memleketini sevmiyor” demek kimsenin haddine düşmez. Sandığa giden her “evet” gibi her “hayır” da doğrusunun o olduğuna inanıldığı için sandığa gönderilecek.İktidarın “tek hakim” çizgisine karşı çıkanların “hayır” dediği, demokrasiyi her şeyin önüne koyanların “evet” dediği bu ortamda eskisi gibi “Hayırlı bayramlar” demek bile yanlış anlamalara neden olsa da, biz okurlarımıza hayır’lı bayramlar dilemek istiyoruz.”
Böyle dedikten sonra vatandaşlık görevi gereğince sandığa gittik ve doğrusunun öyle olduğuna inandığımız için “hayır” dedik.
Referandum sandıkları açıldığında ilimizde tahminlerin yanılmadığı görüldü. Afyonkarahisar’da yüzde 66.1 oranında “evet”, yüzde 33.9 oranında “hayır” çıktı. Seçim öncesinde yaptığımız sohbetlerimizde yüzde 65’e kadar olan “evet” oylarının bizi şaşırtmayacağını söylüyorduk. Hatta siyasilerin çalışmalarını belde belde takip eden muhabir arkadaşlarımızla konuştukça “evet” tahminlerimiz yükseldi. Başbakan mitinginin ardından Kılıçdaroğlu mitingini de izlediğimizde “Yüzde 70’e bile şaşırmamak gerekecek galiba” dedik.
Türkiye genelindeki tahminlerde ise büyük çoğunluk yanıldı. “Evet” oyları ile “hayır” oyları arasında bıçak sırtı fark olduğu tahmin ediliyor, referandumun az farkla sonuçlanacağı belirtiliyordu. Oranı yüzde 10’u bulan kararsızların sonucu tayin edeceği belirtiliyordu. Ama durum öyle olmadı. “Evet” oyları boykota rağmen 6 milyonluk bir fark attı.
Referandum süreciyle bir kez daha görülmüştür ki, Afyonkarahisar siyasetinde AK Parti’nin rüzgarı hız kesmeden devam etmektedir. Çekirdek kadrodaki inanılmaz uyum, Bakan desteğiyle hız kazanan yatırımlar ve tabi ki Başbakan Erdoğan’ın kişisel karizması AK Parti’nin yelkenlerini rüzgarla doldurmaya devam etmektedir. Hal böyle olunca da önümüzdeki seçimler için “hayırlı” ya da “hayırsız” bir çok kişinin iştahları kabarmaktadır. AK Parti’den adaylık için ismi ortada gezen bir çok kişinin bugünden sonra adımlarını daha başka atacağı aşikardır.
Muhalefet cephesinde ise durum hiç de iç açıcı değildir. Vatandaş arasında “Bunların hepsini toplasan bir AK Parti etmiyorlar” intibaı yaygınlaşmaktadır. İktidarın insan ilişkilerini ve siyasi çalışmalarını son derece profesyonel şekilde yürütmesine karşılık, muhalefet cephesinin amatör çabaları yetersiz kalmaktadır. Elbette can siperane çalışan partililer vardır ama, onların çabaları da genel hatalar ile yerel hatalar arasında kaynayıp gitmektedir.
Hükümet icraatlarından, ekonominin verilerinden, esnafın, çiftçinin, köylünün, emeklinin durumundan yakınanlar için de referandum seçimlerinden alınması gereken dersler söz konusudur bize göre. Bu sonuçlarla halkımız Hükümet’e bir nevi güven oyu vermiştir. Türk halkı AK Parti’ye “durmak yok, yola devam” demiştir. Hal böyle olunca söylenecek fazla söz kalmamıştır. Devletin yayınladığı rakamlara bakıp, ya da şehirleri gezip, vatandaşı dinleyip, “gidiş kötü” demek artık anlamsız olacaktır. Çünkü tüm bu söylenenlere rağmen halk gidişin kötü olduğuna inanmamış, oyunu ona göre kullanmıştır. Vatandaş “Ben halimden memnunum” demiştir.
Referandum öncesinde bu söz alerji yaratmış olsa da biz yine de sonuçların ülkemize ve milletimize “hayır”lar getirmesini diliyoruz.
******
Bayram ve referandum süreci en çok Emniyet Müdürlüğü’nü etkiledi desek yanılmış olmayız. Bayram tatili boyunca son derece sakin bir dönem geçirilmesinin yanı sıra referandum sürecinin de kazasız belasız atlatılmasıyla Emniyet Müdürlüğü personeli derin bir nefes almıştır artık.
Bayram tatilinde kısa süreli şehir dışı yolculuğumuz oldu. Bu yolculukta üç ayrı ilde kısa süreli bulunma fırsatı yakaladık. Her üç ilde de dikkatimizi çeken şey görevli polislere hemen hemen hiç rastlayamamış olmamızdı. Afyonkarahisar il sınırlarına girdiğimiz andan itibaren bu durum tersine döndü. Diğer güzergahlarda süratle seyreden sürücülerin, Afyon sınırlarında radarları ve polisi gördükçe kendine geldiğine tanık olduk. Şehirler arası yollarda radar ve devriye görevlilerine rastlarken, şehir içine girdiğimizde hemen her kavşakta bir ekip nöbetteydi.
Referandum sürecinde de polis tam manasıyla alarmdaydı. Her sandık bölgesinde görevli ekipler vatandaşa güven, sandıklara emniyet sağladı.
Biz haberciler eskisi gibi haber alamamamız nedeniyle Emniyet Müdürlüğü’nden şikayetçiyiz aslında. Olan biten olaylar önceki dönemlere oranla artık basına tam manasıyla aksettirilmiyor. Her ne kadar şikayetçi olsak da bayram ve referandum sürecinin neredeyse hiçbir olumsuzluğa meydan verilmeden atlatılması karşısında “helal olsun polise” demekten de alamıyoruz kendimizi…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti