Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

SADECE YAPTIKLARIMIZDAN DEĞİL, YAPAMADIKLARIMIZDAN DA SORUMLU OLDUĞUMUZU UNUTMAYALIM

Şehir Merkezinde ulaşım felaket: Duraklar medeni değil madeni yapılmış. Oturma yeri kışın soğuk, yazın sıcak 5 dakika oturan dert kapacak. Dikkatimi çekti. Birileri oturmak için koli parçası koymuş, kedi bile demire değil bu karton üzerine oturmuş.
Burada taşıtların rahat çalıştığı 2 yol var. Biri merkezden tren garına giden İstasyon Caddesi. Diğeri şehrin merkezinden geçerek İstasyon Caddesini ortadan bölen Yeşilyol. Valilik önü Anıtpark ve Belediye arasında yapımına başlanan “Kent Meydanı Projesi” gerçekleştiriliyor. Plandaki; Büyük Postanenin yıkılmaması, “Zafer Müzesi” yapılan “Eski Emniyet Müdürlüğü” Binasının ortada yerinde kalması, görünümü ve Kent Meydan alanı kullanımını zora sokacağı gibi ana arter sayılan Kurtuluş, Mecidiye, Gazlıgöl gibi dar caddelere bağlanması da ulaşımı sıkıntıdan kurtarmayacaktır.
Anıtpark önünde Durak Levhası var. Hava muhalefetli, vatandaş taşıt bekliyor. Sığınacak, korunacak oturacak yer yok. Karşıda devam eden inşaat önüne set çekilmiş. Üzerinde afişe edilmiş “Söz verdik yapıyoruz” sloganlı büyük yazılı resimler. Acaba sormazlar mı? Ne için? Kim için yapıyorsun? Bu samimiyete hangi yolcu, hangi hasta, hangi yaşlı inanır? “Görünen köy kılavuz istemez” Bu afişler yerine geçici barınak kapalı bir durak yapılsaydı reklâma lüzum kalmazdı.
İçinde doğup büyüdüğüm Bedrik Mahallesindeki 2 katlı ahşap evde ara sıra sokak kapısı anahtarı unutulduğunda avlu penceresine tutunup kapı damına tırmanarak pencereden içeri atlar, sorunu çözerdik. Babam rahmetli böyle hatalar tekrarlandığında kızar: -Dikkat edin bunu alışkanlık haline getirdiniz.“Hırsıza yol göstermeyin” derdi.
Uydu Kent Ertuğrul Gazi bölgesi Nedim Helvacıoğlu Caddesi üzerinde yolu kesip bölerek daraltan inşaatla karşılaştım. Merak ettim. Minibüsçüye sorduğumda,”Belediye Yüntaş Ekmek Fabrikası”na ait bir yapı olduğu söylendi. Sırası gelince “Karaman Mahallesi” ne atfen: “Böyle yapılar, dar caddeler yapmıyoruz” cümlesini kullanan zihniyetin, verdiği sözü unutup; Devlet Hastanesi, Otogar gibi hızlı işlek ve can güvenliği isteyen, rahat ulaşımın yapılması gereken caddeyi daraltarak trafik akışını sıkıntıya sokması şimdi de gelecek için de kabul edilebilir bir durum değil.
Yine Uydukent Bölgesinde Adnan Kahveci Caddesi Selçuklu Camii önünden geçen ferah cadde aynı şekilde gitmiyor. Girinti çıkıntılı 4 katlı siteler. Daralan cadde üzerinde 12–13 gibi çok katlı konutlar; altı dükkân, mağaza, ticaret alanı. (AVM ) Mal inecek, binecek. Alışverişe gelen müşteri girecek çıkacak; Park yeri yok. Yola ya da kaldırıma arabasını yanaştıracak. Anayolda yürüyen aracı yavaşlatarak trafiği aksatacak. Belki kaza yapacak. Bunun vebali kimin olacak? Selçuklu ile Hastane Camii arası 2 km. Afyon Belediyesi burada yaşayan insanların toplu ibadet ihtiyacını karşılayacak cami yeri her halde; “Şehir Planı”nda göstermemiş. Projede arsa olsa, elbet yapacak bir babayiğit de bulunur.
Geçen ay Eskişehir ziyaretimiz oldu. Devlet Hastanesi önünden geçen “Cumhuriyet Caddesi” 60 m. genişliğinde. Ortada Tramvay gidiş-gelişi sağlayan raylı sistem. Yanında 2 gidiş–2 geliş asfalt yol. Bu yolların kenarında çim örtülü kaldırım, kenarlarda bisikletli ve yayalar için ayrılmış özel yol. Gece gündüz günün her saatinde ulaşım aksama olmadan hizmet veriyor. Tramvaylar sabah 06.oo’dan gece 01.oo’e dek sefer yapıyor. Tramvayın ulaşamadığı yerlere; Belediye Halk otobüsleri ve Minibüsler çalışıyor. Darısı başımıza.
2015 yılındaki İl Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısında Afyonkarahisar-Gazlıgöl-Zafer Havaalanı arasında kurulması planlanan hafif raylı sistem kamuoyuna duyuruldu. Projeyi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile AK Parti eski Milletvekili Sait Açba’nın da destekleyeceği belirtilmişti. Murat Arısoy’un Haberi: Vali Güner ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 7’nci Bölge Müdürü Enver Timurboğa ile dikkat çekici bir diyalog gerçekleşti. İşte o diyalog:
-Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner: Tramvay hattı ile ilgili ne yaptık?
-TCDD 7’nci Bölge Müdürü Enver Timurboğa: Şehir içinde mi?
– Vali Güner: Şehir içinde Gazlıgöl hattı… Sait Açba Bey bir proje sunacaktı zannediyorum. Sizin depolarda lokomotifler varmış. Bunlarla beraber bir çalışma yapılacaktı. Bu anlamda Özel İdare’ye para aktaracaklar. Gerekli şartnameleri oluşturup bu işi harekete geçireceğiz.
– Enver Timurboğa: Faaliyete geçen projelerin tamamını Belediyeler projelendirerek gerçekleştiriyor.
– Vali Güner: Farklı bir model uygulayacağız.
– Enver Timurboğa: Bizim konvansiyonel hatla hafif raylı sistem apayrı şeyler.
– Vali Güner: Mevcut hattı kullanacağız. Sinyalizasyon yapılacak.
– Enver Timurboğa: Mevcut hat, sinyalizasyon yapılırsa olabilir. Gazlıgöl’e zaten hattımız var. İşletme yapabiliriz. Ama bunun yolcusu olmaz. Otobüs ve minibüsler şehre geldiği için bunun yolcusu olmaz.
– Vali Güner: Siz Sait Açba Bey ile görüşün. Gerekirse biz yerelde bunun ihalesini yaparız.
– Enver Timurboğa: Sabahleyin ve akşamleyin Eskişehir’den Afyon’a trenimiz var. Afyon’dan Gazlıgöl’e yolcu görünmüyor. Pek cazip gözükmüyor.
– Vali Güner: Taşıyarak potansiyeli oluşturacağız. Olmayanın potansiyali olmaz.
– Belediye Başkanı Burhanettin Çoban: Bu Proje, Sayın Bakanımızın Afyonkarahisar 2023 Vizyonu için kendisinin yazdırdığı ve kamuoyuna deklare ettiği bir proje
– Vali Güner: Bu konudan Ulaştırma Bakanımızın bilgisi var. Not olarak verdik, tamam dedi. Biz bürokratik ve teknik çalışmasını yapmamız lazım. Bunu şehir de irdelesin. (Kocatepe Gazetesi)
Devlet sektöründe hizmetin devamlılığı esastır. Halk dilinde “Tilkiyi yüzdük derisini burnuna getirdik” deyimi vardır. Allah razı olsun Vali Hakan Yusuf Güner’den. Yeni valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’ın “raylı sistem” çalışmasını sürdüreceğini, problemi Başkan Burhanettin Çoban birlikteliği ile çözüme kavuşturacağına eminiz.
Yoksa; saatte 300 km. yol alan elektrikli ulaşım araçlarının yerden havaya taşınacağı günleri çok bekleriz.
Cumanız mübarek olsun. Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti