Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık çalışanlarına intiharı önleme eğitimi verildi

Sağlık çalışanlarına intiharı önleme eğitimi verildi

10 Eylül Dünya İntihar Önleme Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü Psikoloğu Fuat Öztürk tarafından sağlık çalışanlarına ”İntiharı Önlemede Birince Derece Sağlık Çalışanlarının Rolü” konulu eğitim verildi

 

Eğitimde konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Psikoloğu Fuat Öztürk, intiharın her yaştan insan için küresel olarak en önemli 20 ölüm sebebi arasında yer aldığını dile getirerek, “Her 40 saniyede bir intihara denk gelen 800.000’den fazla ölümden sorumludur. Kaybedilen her bir yaşam, birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını veya meslektaşını temsil eder. Her bir intihar, yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkiler. Bu da, yılda 108 milyon kişinin intihar davranışından derinden etkilendiği anlamına gelir. İntihar davranışı hem intiharı içerir aynı zamanda intihar düşüncesi ve intihar girişimlerini de kapsar. İntihar genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve diğer risk faktörlerinin bir araya gelmesinin, bazen de travma ve kayıp deneyimleriyle birleşmesinin bir sonucudur.” dedi.
“KOORDİNELİ ŞEKİLDE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI”
Psikolog Öztürk eğitim seminerinde şu bilgileri verdi:
“İntiharı önlemek, birçok kişinin çabasını gerektirir. Aile, arkadaşlar, iş arkadaşları, topluluk üyeleri, eğitimciler, dini liderler, sağlık uzmanları, siyasi yetkililer ve hükümetleri kapsar. İntiharı önleme, birey, sistem ve topluluk düzeyinde çalışmayı kapsayan bütünleştirici stratejiler gerektirir.
Araştırmalar, intiharı önleme çabalarının çoklu seviyelere yayılması ve çoklu müdahaleler içermesi durumunda daha etkili olacağını göstermektedir. Bu, sosyal ve politika reformları içeren ve topluluk içerisinde ortaya çıkan müdahalelerin yanı sıra doğrudan bireylere verilen müdahalelerin de dâhil edilmesini gerektirir. İntihar davranışının önlenmesinde ortak hedefimize ulaşmak için bizler toplumun üyeleri olarak çok disiplinli bir yaklaşım kullanarak koordine bir şekilde işbirliği yapmalıyız.”
Öztürk, özellikle birinci basamak sağlık kuruluşlarındaki sağlık personelinin bu tür eğilimi olabilecek bireyleri gözlemlediğinde uzman desteği için yönlendirme yapmalarının önemine de değindi.