Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

“SALTANAT” SONA ERDİ

“2022 yılı seçimler yılı olacak” başlığıyla bu köşede 18 Ocak tarihinde yer verdiğimiz yazımızda “Saltanat sona mı erecek, yoksa padişahım çok yaşa diyenler mi galip gelecek?” diye sormuştuk. Esnaf teşkilatlarının seçimlerinden bahsettiğimiz bu yazımızdaki soru, önceki gün cevabını buldu. Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde “Saltanata son” diyenler kazandı, Cengiz Üstün ve ekibi ESOB’daki 20 yılı aşan Kadir Konak yönetimini sona erdirdi.
Afyonkarahisar’daki esnaf teşkilatlarının kongreleri birbiri ardına tamamlanırken, Ocak ayında Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda 3 adaylı seçim yarışını İbrahim Karataş ve ekibi kazanmıştı. O günden bu yana yapılan onlarca esnaf teşkilatı seçimi “ekipler”in mücadelesi şeklinde geçti.
Kongre salonlarında “Saltanata son vereceğiz” söylemi hakim olmuştu. Sandıklı Şoförler ve Otomobilciler Odası, Emirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Dinar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Afyonkarahisar Bakkallar Odası, Afyonkarahisar Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası, İhsaniye Esnaf ve Sanatkarlar odası, İscehisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Afyonkarahisar Kahveciler Odası, Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası, Bolvadin Şoförler ve Otomobilciler Odası, Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Odası seçimleri ilk etapta tamamlanan seçimler oldu.
Sonrasında Afyonkarahisar Sebze ve Meyveciler Odası, Bayat Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Afyonkarahisar Berberler ve Kuaförler Odası, Çay Esnaf ve Sanatkarlar odası, Afyonkarahisar Giyim Eşyaları İmalat ve Satıcıları Odası, Sultandağı Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Dinar Şoförler ve Otomobilciler Odası, Şuhut Şoförler ve Otomobilciler Odası, Afyonkarahisar Ayakkabıcılar Odası, Emirdağ Şoförler ve Otomobilciler Odası, Çobanlar Esnaf ve Sanatkarlar odası, Afyonkarahisar Ağaç İşyeri Odası ve Dinar Sebze ve Pazarcılar Odası seçimleri yapıldı.
Sonrasında Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin kongresine sıra geldi. Tüm bu odaların yeni yöneticilerinden oluşan 283 delegenin 278’i cumartesi günü yapılan ESOB seçimine katılarak Afyonkarahisar ESOB’un yeni yönetimini belirlediler. 153 oy alan Cengiz Üstün, 125 oyda kalan A. Kadir Konak’ı devirerek, 20 yılı aşan “saltanat”a son verdi.

 

TECRÜBELİ BAŞKANIN ACEMİLİKLERİ DERS OLMALI

 

Herkesin malumu olduğu üzere 21 yıl Afyonkarahisar ESOB Başkanlığı yapan A. Kadir Konak, merhum ESOB Başkanı İbrahim Kavas’ın veliahtı idi. Konak, 1983’den 2010’a kadar ESOB’un maaşlı bir çalışanı olarak görev yaptı. Aslında fiiliyatta esnaflık geçmişi olmasa da, kağıt üzerinde esnaflığını belgelediği için Kavas’ın desteğiyle ESOB Başkanlığı’na “veliaht” olarak oturmuştu.
Eski Başkan Konak, son döneminde kendisinden beklenmeyen, olgunluğuna yakışmayan davranışlar içerisine girmişti. “Kantarı belinde” olan Afyon esnafı da bunun karşılığını veriverdi. Öncesinde de tepkiler vardı ama özellikle pandemi döneminde ESOB tarafından esnafa yönelik faydalı adımlar atılamayışı büyük tepki doğurdu. ESOB içerisinde Konak’ın kendi adamlarına yönelik ayrımcılığı bu tepkiyi artırdı. “Birlik” başkanı olan Konak, “kutuplaşma”ların adamı oluvermişti. ESOB son yıllarda tam bir rant paylaşım alanı imajına bürünmüştü. Mülklerden gelen milyonlarca liralık kira ve gelirler, şirket satışından elde edilen milyonluk paralar hep dedikodu konusu oldu. Oysa karşısında Konak yönetiminin aksine, her zaman esnafın içerisinde bulunan, esnaf lehine adımlar atan bir Cengiz Üstün vardı. Son olarak bakkal ve fırıncı esnafına ucuz un temin edip, piyasada istikrar unsuru olmayı başaran Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün bu süreçte karizmasını sağlamlaştırdı.
Önce Kahveciler Odası’nda önemli bir yenilgi aldı Konak ekibi. Sonra ilçelerde çözülme başladı. Madeni Sanatkarlar Odası’ndaki çekişmeli seçim dengeleri yeniledi. ESOB seçimi sürecinde Cengiz Üstün ve etrafında kenetlenen sağlam ekibi üstün efor sarfetti. Konak ve ekibi ise “saltanat”a yakışır bir tavır içerisindeydi.
Esnafla ilişkileri yönetmekte bocalayan Konak, şehrin dinamiklerini de görmezden geldi. Toplumun bir çok kesimine temas edemediği gibi yerel basınla ilişkilerini de sağlıklı sürdüremedi mesela. Dönemin rüzgarına kapılıp, sosyal medyadan kamuoyuyla ilişkilerini “sanal bir şekilde” sürdürebileceğini sanan, birkaç internet sitesinin kendisine yönelik meylinin yeterli olacağını düşünen Konak acemice operasyonlar çekmeye çalıştı. Birilerine haber paslayıp, birilerine para basarak bu işlerin olmayacağını bilmesi gerekirdi yılların “tecrübeli” başkanının.
***
Hoş, bahsettiğimiz bu hataları yapan tek başkan Konak değil. “Sanal alem” bir çoğunu aldatıyor son zamanlarda. Siyaset ve diğer alanlarda da aynı hataları tekrarlayıp duran “başkan”lar var. Basın ve kamuoyuyla ilişkiler noktasında “aynı kafa”da gittikleri müddetçe yaşanacak son, farklı olmayacaktır. Ne demişler, “Aynı hataları yapıp, farklı sonuç beklemek ahmakların işidir”

 

BİRLİK VE BERABERLİĞE MAŞALLAH

 

Yukarıdaki detayları, Konak’ın hatalarını başkalarına de tecrübe olması amacıyla anlatmaya çalıştık. ESOB seçim sürecinde dikkatimizi çeken bir başka noktayı da hem tecrübe, hem de hakkı teslim amacıyla anlatmak isteriz. Bakkallar Odası Başkanlığı’na geçmişte, yılların eskitemediği bir başkan olan merhum Recai Yumuturuğ’u yenerek gelen Cengiz Üstün’ü oldukça zor bir seçim sürecinde başarıya taşıyan iki ana unsur vardı. Birisi, Üstün’ün etrafında kenetlenen genç ekibi; Sabri Tugan, Suat Uygur, İbrahim Karataş, Ahmet Özköse, Ahmet Öztop, Ali Çiçek, Veysel Gök, Mustafa Yılmazarslan, Sabri Can Bekle, Yusuf Selçuk Yıldırım gibi genç ve azimli isimler…
Diğeri ise Üstün ailesi. MHP’nin 1970 ve 80’lerdeki efsane il Başkanı merhum büyüğümüz M. Yılmaz Üstün’ün oğulları Murat, Cengiz, Alparslan ve Yavuz Üstün işin en başından beri tam bir aile dayanışması sergilerken, Üstün ailesinin genç nesli de çalışmaların her safhasında canla-başla görev aldı. Üstün ailesinin birlikteliğini gören herkes “maşallah” dedi.
Sonuç itibariyle ESOB’da “saltanata son” diyen Cengiz Üstün ve ekibi haklı bir galibiyet yaşadı. Hayırlı, uğurlu olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER