Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sanayimizi büyütmeyi planlıyoruz”

“Sanayimizi büyütmeyi planlıyoruz”

Afyonkarahisar 2. Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Koçak, mevcut yönetim kurulu üyeleri olarak esnafın teveccüh göstermesi halinde üçüncü dönem hizmete talip olduklarını açıkladı

 

Afyonkarahisar 2. Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Koçak yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Ziyarette; Başkan Yardımcısı İsmail Çevrin, Muhasip Üye Halil Acar, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Tan ve Sedat Yeşilyurt hazır bulundu. Koçak 6 Ağustos 2021 Cuma günü yapılacak olan seçimli genel kurul toplantısı öncesi Kocatepe’nin sorularını cevaplandırdı.
SEÇİMLİ GENEL KURUL
6 AĞUSTOS 2021 CUMA GÜNÜ
Burcu Aydın: Küresel salgın nedeniyle ertelenmek zorunda kalan seçimli genel kurul toplantı sürecinde durum nedir?
Bekir Koçak: 6 Ağustos 2021 Cuma günü yapılacak olan seçimli olağan genel kurul toplantısı için üyelerimize tebligatlarımızı gönderdik. 2019-2020 yılı genel kurul toplatılarımızı birleştirilerek yapılmasını planlıyoruz. İnşallah kooperatif binamızın yeşil alan bölümünde açık havada pandemi şartlarına uygun bir genel kurul toplantısı yapacağız. Üye sayısı bini geçen kooperatiflede ilk toplantı için dörtte bir çoğunluk şartı aranıyor. İnşallah Cuma namazı akabinde esnafımızın toparlanmasıyla ilk toplantı için aranan 321 kişilik çoğunluğu sağlayabilirsek toplantımızı yapacağız.
ŞİMDİLİK İKİ ADAY VAR
3. DÖNEME TALİBİZ TÜM ÜYELER
POTANSİYEL DENETÇİDİR
Burcu Aydın: Sizinle birlikte Kooperatif Başkanlığına toplam kaç aday var?
Bekir Koçak: Şahsımla birlikte şimdilik iki aday gözüküyor. Buna rağmen diğer tarafada kendi arkadaşlarımada şunu söylüyorum; Kooperatif genel kurul toplantılarını çok uzun tutmak esnafımız adına çok yararlı ve faydalı değildir. Gerekli bilgileri kooperatif binamıza gelerek Kooperatif Başkanına, yönetim kurulu üyelerine bizzat sorarak, harcamaları çıkarttırarak kontrol edebilmeleri mümkündür. Denetim sadece denetleme kurulu üyelerine has değildir. Kooperatif üyelerimizin tamamı belirli günlerde de değil her gün denetime açık şekilde gelip bir ay boyunca harcanan faturaları görmek onların hakkıdır. Yani denetim budur. Yani bana göre üç denetim kurulu üyesi arkadaşıma denetletmek denetim değildir. Onlara da haksızlık etmiş olmayalım. Biz yönetim kurulu üyeleri olarak 3. döneme talibiz. Yönetim kurulu üyeliklerimizde nöbet değişikliği yaptık. Yedek listemizde ki üyelerimizle yer değişikliği yaptık.
KURBAN BAYRAMINDA DA
MESAİ YAPILDI
Burcu Aydın: Yeni dönem için düşünceleriniz nelerdir?
Bekir Koçak: Yeni dönem için; Biz hep esnaf içerisindeyiz. Kooperatif Başkanı olduktan sonra atölyemde ki faaliyetlerim tamamen durdurdum. Bunu pek çok esnafımız bilir Geçtiğimiz Kurban Bayramında bile mesaideydik. Kurbanların kesimi sonrası sinek ve koku olmaması için ilaçlama yaptık. Kurban atıklarını bayramın 2. ve 3. günü bizzat başında durarak toplattım. Bayram bitmeden önce esnafımız iş başı yapmadan kooperatifimizin tüm sokaklarında molozlar, atıklar, çevre düzenini bozan, görüntü kirliliği oluşturan ne varsa hepsini temizledik. Afyonkarahisar Belediyemizin katkılarıyla eski çöp konteynırlarımız yenilendi. Belediye üzerine düşeni yapıyor bizde katkılar sağlıyoruz. Yoksa bu işi sadece Belediye’ye bırakmak doğru değildir. Biz buna istinaden varız.
YILLIK YAKLAŞIK BİR TRİLYON LİRA
GİBİ BİR BÜTÇEMİZ VAR
Burcu Aydın: Aidat bedeli nedir?
Bekir Koçak: Kooperatif inşaat işleri bitti. Site yönetimi oluşturuldu. Biz orada ticaret yapmıyoruz. Kimseye kar payı dağıtmıyoruz. Üyelerimizin ödedikleri aidatları sürekli toplum yararına, sanayimizin yararına hizmetlerde harcıyoruz. Aidat bedelini genel kurulda üyelerimiz belirler. Yönetim kurulu üyelerinin parasal konuda hiçbir tasarrufu yoktur. İyi ki de verilmemiş. 1281 üyemiz var. 1283 adet iş yerimiz var. İki işyeri kooperatifimize aittir. Çarşı grubu dükkânlarımız var, arsalarımız vardır. 120 metrekare bir işyerinin yıllık adiatı 300 TL’dir. Ödenen aidatlar gibi ödenmeyen aidat bedelleride var. Bunları ezbere söylemek yanlış olur ama yuvarlak rakamlarla yıllık yaklaşık bir trilyon lira gibi bir para aktarımı yapıyoruz.
DİĞER ADAY İÇİMİZDEN AMA HAKSIZCA ÜYELİK ELDE ETMEYE ÇALIŞTI
Burcu Aydın: Diğer aday içinizden bir isim diye biliyoruz. Adaylık süreci nasıl gelişti?
Bekir Koçak: Aday olan arkadaşımız bizim içimizden gelen, muhasebemizde çalışan birisidir. Keşke gerçekten kooperatifimizin üyesi olsa 1/20 hisseyle değilde gerçekten bir işyerine sahip olsa aday hakkı olsa bugün ilk elini kaldıracak olan kişi benim. Ben onu hiçbir şekilde hırsızlık, hainlik ve sahtekârlıkla suçlamadım. Ama sosyal medya hesaplarında ki paylaşımlarına bakıyorum sürekli davalar açtı şunu yaptı bunu yaptı gibi ifadeleri var. Onlardan bir şey çıkmadı. Daha doğrusu takipsizlik kararı verildi. Bunları özellikle üyelerimize genel kurulumuza anlatacağım. Üye olmadığından bir tane ödediği aidat makbuzu yoktur.
SOSYAL TESİS ALANIMIZI
TAMAMLAYACAĞIZ
Burcu Aydın: Peki seçilmeniz halinde neler yapmayı planlıyorsunuz?
Bekir Koçak: Sosyal tesis alanımızın çevresi içi dışı her tarafı kaç yıldır çok fazla ciddi manada bakım onarım tamirattan geçmemişti. Sanayimizinde doluluğa ulaşmasıyla birlikte sosyal tesisimiz ihtiyaç haline dönüştü. Kafe tarzı esnafımızın yararlanabileceği çay içebileceği, oturabileceği ya da müşterilerinin gelip oradan yararlanabileceği bir alan elde ettik. Oranın tamamlanması sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini Sayın Valimiz bizzat talimat verdi. Hatta bize Ankara’ya Gençlik ve Spor Bakanlığına kadar götürüp orada bizim tesisimizle ilgili imzayı bizzat kendisi attı. Bir halı saha salonu çevre düzenlemesi ile ilgili sosyal tesis çevresini üyelerimize sürekli gelip görmelerini söylüyorum. Görenler oluyor sanayimizin böyle bir alanlar var mıydı diye soruluyor. Erkmen Belediyesi’nin söktüğü parkeleri sosyal tesis alanımıza zeminine döşedik. Muhasebecimiz bundan bile rahatsız oldu.
ELEKTRİK SORUNU YAKINDA
ÇÖZÜME KAVUŞTURULACAK
Burcu Aydın: Başkaca planlamalarınız var mı?
Bekir Koçak: Bunun dışında yağmur suyu problemimiz vardı sonuçlandı. Elektrik sorunumuz vardı zaman zaman kesiliyordu. 2022 yılında komple yatırım planını alıp yer altına alınacak. Bizzat OEDAŞ İl Müdürü Cafer Demir bunu açıkladı. Valimiz biliyor. Yatırım planına alındı. Yani kesinleşti. Şuanda zaman zaman elektrik kesilmeleri oluyor. Bir iş makinesi elektrik kablosunu koparıyor. Koparınca bakıma gelen ustalar dört bloğu birleştirerek ani müdahale ediliyor ve o şekilde kullanılıyor. Bu 1 yıldır sürüyor. Makineler yaz sezonunda yüklendiğinde güç yetersizliğinden en zayıf noktada patlama meydana geliyor. Bu gün itibari ile de blok blok ayrıldı. Bu yatırım planı hariç şuanda da kesin çözüme kavuşturuldu ama trafoda ısınma oluyor, yağmur suyu giriyor, patlama oluyor bir kesinti oluyor yani bu istem dışı olan meşru hadise bu kaçınılmaz. Bundan da rahatsız olup bir yerlere çamur atmak, suçlamak yanlış olur. Anında müdahale ediliyor sorunlar çok çabuk gideriliyor, istediğimiz ilgili kurumlara çok çabuk ulaşabiliyoruz. Belediyemizin her birimi biz talep etmeden yamaya giriyor, biz talep etmeden temizliğe giriyor, biz talep etmeden ilaçlamaya giriyor.
HIRSIZLIK OLAYLARI YOK
DENİLECEK KADAR AZALDI
Burcu Aydın: Allah korsun yangınla ilgili bir durum olsa müdahale imkânımız var mı?
Bekir Koçak: Tabi kuyruk milli ile çalışan yalnız ilk müdahale için yangın söndürme cihazımız var. Daha önce böyle bir hadise oldu. Sadece soğutmaya yetişebildi itfaiyemiz. Büyük bir facianın önüne geçilmiş oldu. Personelimizde buna alıştı bu aracımız sulamaya kullanılıyor serinletmeye kullanılıyor. Bayramda yolları yıkadık komple çevre temizliği yaptık. Bunların hiçbirisi yoktu, traktör hiç yoktu, yangın söndürme makinesi yoktu. Gündüz sahada çalışan personel yoktu. Toplam 15 personelimiz var. Kamera sistemlerini çoğalttık. Önceden bu kadar değildi. Hırsızlık olayları çok azaldı. Bitti diyebiliriz ancak Afyon’umuzda göçebe diye adlandırılan at arabası ile pikaplarla bizim bölgede bilhassa gayri resmi çalışan hesapları olmayan vergi karnesi olmayan atık toplayıcıları var. Bunlar esnafımızın hurdalarını araç gereçlerini yolda bulduklarını atıp gidiyor ve bunları almakta kanunen suç değil atık olarak aldık dediklerinde suç işlemiş sayılmıyorlar. Bunu emniyetimizle de görüşüyoruz. Bu tür önemli malzemelerini açık alanlara koymamalarını önemle rica ediyorum. Hatta faili meçhul kişiler şüpheli bir şeklinde gezdiğinde whatsapp ihbar hattımız var bildirin diyoruz. Biz anında müdahale edelim. Yapıyoruz da. 24 saat açık hale getirdiğimiz kapımız var. Plaka okuma sistemi var. Giriş çıkışlar kontrollü ve denetimli o kapıdan giriş çıkışlar yapıldığı için çok sorunlar yaşamıyoruz.
ESNAFTAN ÖN TALEPLERİ TOPLUYORUZ
Burcu Aydın: Nasip olup seçilirseniz yeni döneme yönelik düşüncelerinizi açıklar mısınız?
Bekir Koçak: Yeni dönemde yeni işyerleri talepleri toplamaya başladım şuana kadar sayı 200’ü buldu. Bunun içinde kooperatifimizin üye olanda var olmayanda var. Her meslek grubundan müracaat var. Sanayimizin çevresine, yakınlarına arsa satın alarak ya da üyemizin Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte belirlediği bir alana önce kimlerin var olabildiği görebilmek için biz talep formlarını toplamaya başladık. Bu ön talep formlarına ebat ve ölçülerini yazdık. Kaç metrekare bir işyeri olsun? Bu süreci değerlendireceğiz. Bunu da şöyle izah ediyorum diyorum ki: Sanayi Kooperatifimizi bir tane otobüs terminali olarak düşün. Bizim kooperatifinizden biletini alan istediği ebatta bir işyerine girebilir. Orayı bir otobüs terminali olarak kullanalım. Yeni bir kooperatif kurmaya ek binalar yapmaya yeni bir masraflar etmeye bunların hiç birine ihtiyaç yok. Bu işyerleri sanayinin içinde de olabilir dışında da olabilir çevresinde de olabilir. Özel kuruluşlar 12 kişiyi bir araya getiriyor beş yıl sonra ev sahibi ediyor ve gruplar halinde araç sahibi ediyor ya da tatile gönderiyor. Biz esnaflar olarak bundan niye yararlanamayalım? Bizim neyimiz eksik? Kurulu bir düzen var, bir imkân var.
TÜM KURUM VE KURULUŞLAR FAALİYETLERİMİZDEN HABERDARDIR
Burcu Aydın: Kooperatife ait kiralamalar nasıl gerçekleştirildi?
Bekir Koçak: Şunu da diyorum; Ödediğiniz aidatların hesabını sorun, sormaya suç işler. Harcayan değil. Gelsinler sorsunlar biz sonuna kadar açığız. Ben görüştüğüm arkadaşlara çaldın diyebilirler sakladın diyebilirler Afyon tabiriyle malı götürdün diyebilirler, ben götürdüm bunu belediyemizde biliyor valimizde biliyor ilgili özel kurumlarda biliyor. Yeşil alanları da kiraya verdim. Kendi tapulu mülklerimizi de kiraya verdim ama bunlar site içerisinde bulunan yerler. Belediyemizle ilgili herhangi bir sorun yaşamadan valiliğimizle, emniyetimizle, zabıtamızla kimseyle sorun yaşamadan biz kooperatifimizin hizmetleri ile belediyemize destek veriyoruz. Su arızalarını yapıyoruz, temizliklerini yapıyoruz, yeşil alanları düzenliyoruz belediyemizin istemesi halinde her yıl topladığımız aidatları belediyemizin kasasına koruz. Belediyemiz neticede bizim hizmetimizi görüyor. Biz belediyeye muhalif olarak değil belediyeden yana olarak faaliyetleri bir arada yürütüyoruz. Belediyenin, Valiliğin, Emniyetin her kurumun, her birimin sanayimizle ilgili faaliyetlerine çok teşekkür ediyorum.
BİZİM SANAYİMİZ GÖZBEBEĞİ
Burcu Aydın: Toparlasak neler söylersiniz?
Bekir Koçak: Bizim sanayimiz esnafımızın gözbebeği ve Türkiye’nin gözbebeği bütün yolların kesiştiği noktada bir ucunda Ankara yolu bir ucunda Konya yolu bir ucunda Modern Sanayi Sitesi diğer ucunda 2. Sanayi Sitesi ve bu arada kalan alan sanayi alanına müsait ve sanayi arsası olarak da tahsis edilmiş. Plan programa dâhil edilmiş. Özel mülk olan araziler de var. Yeni işyerleri planlanıyor. Sanayimize şehrimizin her tarafından kooperatif olarak kendi varlığını göstereceğiz. Afyon’umuzun hem gururu olacak hem de Türkiye’mizin de alternatif sanayi sitesi konumuna gelecek. Bütün bölgelere 3-4 saat mesafede bir sanayi sitesi. Şuanda kullandığımız işyerleri orta ölçekli bir kademe daha büyütülebilir işyerleri yapılmasına da müsait alanlarımız var. Katı atık bertaraf yolu orada, Enerji Üretim Tesisi orada, gazlı tren yolunun bir ucu o tarafa geliyor. O bölge Afyon’umuzun geleceğine altın harflerle yazdıracak bir alan diyebilirim.
DOĞAL GAZ ELZEM BİR İHTİYAÇ
Burcu Aydın: Kamuoyunun bildiği kadarıyla dükkânlar çok kıymetli. Bu sürece ilişkin neler söylersiniz?
Bekir Koçak: Sanayideki dükkânlar çok kıymetlendi. Önceden bir kooperatifin üyesi dükkânını sadece koruyabilmesi için kiracıyı arıyordu. Aidatını ödesin, içinin boyasını sıvasını yapsın içinde bir nefes dursun dükkânıma zarar gelmesin diyordu. Şuanda dükkânlar çok doluluğa ulaştı kiralık iş yeri bulunmuyor satılık işyerleri çok büyük rakamlarla alınıp satılıyor. Kıymet bakımından sanayi zaten adını altın harflerle yazdırmış. Eksiğimiz var yüzde doksan her şeyimiz tam demedim. Eksiğimiz doğal gaz ihtiyacımız. Gastronomi şehriyiz gıdacılar bölümünde doğal gaz yok bunun olmasın kesinlikle elzem. Önümüzdeki dönemler bunu ilgili kurumlar dikkate alıp bu konuda bir çalışma yapacağından eminim.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı