Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şap karantinasında son 10 gün

Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Şap karantinasında son 10 gün

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, şap hastalığı nedeniyle yaklaşık iki aydır sürdürülen karantina çalışmalarını Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
KARANTİNA İL GENELİNDE
İl Müdürü Hüseyin Arap, şap hastalığının yaklaşık 3 ay öncesinde Van ilinde başlaması sonucu hastalığın ülkeye yayıldığını kaydetti. Afyonkarahisar’da şap hastalığı başlangıcının Aralık ayının ikinci haftası olduğunu belirten Arap; “Bizde hastalığın görülmesi 12 Aralık 2015 tarihi olarak hatırlıyorum. Yaklaşık iki ay sonra şap hastalığı bizim ilimize de sirayet etmiş oldu. Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü yeni kurulan bir birim. Hastalık nedeniyle aşı üretimi gerçekleştirildi. Aşılama programı kapsamında yaklaşık 330 bin hayvanımızın aşılanması için aşı talebinde bulunduk. Hastalık görülür görülmez il genelinde karantina tedbirleri aldık” dedi.
ON GÜNE KADAR TEDBİRLER DARALACAK
İl genelinde uygulanan karantina kapsamında tüm hayvan pazarlarının kapatıldığını kaydeden İl Müdürü Hüseyin Arap, hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığını söyledi.
Afyonkarahisar genelinde uygulanan karantina tedbirlerinin yaklaşık olarak bir ayını doldurmak üzere olduğunu söyleyen Arap; “Bir ay boyunca 260 bine yakın hayvanı aşıladık. Yaklaşık bir hafta sonra karantina tedbirlerini daraltmaya yavaş yavaş kaldırmaya başlayacağız. Mevzuat gereği normal karantina tedbirleri en son iyileşmeden bir ay sonradır. İlk hastalık çıkışından, hayvanların iyileşmeye başlamalarından bir ay sonra karantina kaldırılır. Bir hafta 10 gün sürede yeni vaka olmadığı takdirde aşılamayı tamamen bitirdiğimiz noktalardan itibaren ilçe bazında karantinayı daraltıp aldığımız tedbirleri il genelinde sonlandırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
PAZARLAR FAALİYETE GİRECEK
Şap hastalığı ile mücadele kapsamında başarılı bir çalışma yürütüldüğünü belirten Hüseyin Arap, şartların normalleşme eğiliminde olduğunu yakında karantinanın sona ereceğini dile getirdi.
Arap, yaklaşık 10 gün sonra karantina tedbirlerinin kaldırılması ile kapalı olan hayvan pazarlarının da faaliyete gireceğini sözlerine ekledi. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti