Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Savaşlar, bilgisayar oyunu gibi sunuluyor

Hürriyet Gazetesi yazarı Ömür
Savaşlar, bilgisayar oyunu gibi sunuluyor

Hürriyet Gazetesi yazarı Ömür Kurt, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu’nda öğrencilerle bir araya geldi. “Küresel Medya ve Algı Yönlendirmesi” başlıklı bir sunum yapan Ömür Kurt, bilgisayar oyunları ile işgaller arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. Ömür Kurt, “Son dönemde savaşlar, bilgisayar oyunu gibi sunuluyor. 1991’deki Irak müdahalesinden itibaren 2001’deki Afganistan işgali, 2003’teki Irak işgali, 2011’deki Libya müdahalesi, benzer mantıkla yürütüldü” dedi.
BOMBALAR GÖSTERİLİR,
ÖLEN İNSAN GÖSTERİLMEZ
Özellikle strateji ve savaş oyunları ile işgallerdeki görüntülerin benzer olduğuna dikkat çeken Kurt, “Aklımıza kazınan görüntüleri hatırlayalım. Sadece yukarıdan atılan bombalar, patlatılan gemiler, yıkılan binalar gösterilir. Ölen insanlar, evsiz kalan binlerce kişi, açlık ve yoksullukla karşı karşıya gelen insanlar görüntülerde yoktur. Basın-yayın kuruluşları ile Batı merkezli propaganda yürütülürken ‘Biz sadece binaları yıkıyoruz. Sadece gemileri patlatıyoruz. İnsanlara zarar vermiyoruz’ algısı oluşturulur” ifadelerini kullandı.
ALGI YÖNLENDİRİLMESİ YAPILIYOR
1991’deki Irak müdahalesinin bir yalanla başladığını hatırlatan Ömür Kurt, “Algı yönlendirilmesi çok açık bir şekilde yapılıyor. 1991’de Irak’a müdahale yapılması istenirken petrole bulanan karabatak görüntüsü yayıldı. Bu fotoğraf, bir şirket tarafından imal edildi ve basın kuruluşları da imal edilen bu fotoğrafı ‘çevre katliamı’ diye sundular. Yine 15 yaşındaki bir genç kız, Irak askerlerinin Kuveytli bebeklere nasıl zulmettiğini, gözyaşları ile anlattı. Ancak bu kızın yalan söylediği, Kuveytli büyükelçinin kızı olduğu da çok geçmeden ortaya çıktı” dedi.
SİVİL DİRENİŞ Mİ,
OYUN AŞAMASI MI?
Bilgisayar oyunlarının sadece savaş sırasında değil, ülkelerin iç karışıklıklarında da kullanıldığının altını çizen Ömür Kurt, “Mısır, bizim için önemli bir örnektir. Mısır’daki adına sivil denilen hareketi incelediğimizde ‘A Force More Powerful’ isimli bilgisayar oyunundaki tüm aşamaların yaşandığını görürüz. Bu bilgisayar oyununda diktatörün nasıl devrileceği anlatılır. İnsanlar meydana iner, polisle çatışır. Yine bir arada olan insanlar için meydanlarda konserler düzenlenir, yürüyüşler yapılır. Oyundaki yürüyüş görüntülerinin, toplantı görüntülerinin benzerlerine Mısır’da rastlarız” ifadelerini kullandı.
BİLGİLİ OLURSANIZ
 MÜDAHALE EDEMEZLER
Ömür Kurt, salondaki bir öğrencinin “Afganistan’da, Irak’ta, Libya’da oynanan oyunlar Türkiye’de de oynanıyor mu” sorusunu da yanıtladı. Kurt, “Elbette aynı güçler, Türkiye’de de etkin olmaya çalışıyor. Yabancı güçler çeşitli karışıklıklardan kendine pay çıkarmaya ve içeri sızmaya çalışır. Ancak  Türkiye, çok farklı bir ülke. Kültürü çok eskilere dayanan, sağduyusu olan bir ülke. Dolayısıyla Arap Baharı’nda olduğu gibi millet hemen etki altına girmiyor. Burada bize düşen en önemli görev okumak, sorgulamak, araştırmaktır. Bilgili olursanız, size müdahale edemezler” dedi.  >> Murat ARISOY’un haberi

 

KOCATEPE’NİN DEĞERİNİ
BİLİN

 

Hürriyet Gazetesi yazarı Ömür Kurt, Afyonkarahisar’a geldiğinde Kocatepe, Çiğiltepe Şuhut’taki Atatürk Evi gibi tarihi mekanları ziyaret ettiğini söyledi. Kurt, “Afyonkarahisar, çok önemli bir şehir. Sadece Kocatepe ve Çiğiltepe’ye çıkmak bile yeter. Kocatepe’nin değerini bilin” diye konuştu.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti