Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Seçilen meslek insanın hayatını şekillendirir”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)
"Seçilen meslek insanın hayatını şekillendirir"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Kulübü tarafından düzenlenen “Muhasebe, Denetim Mesleği Geçmişi, Bugünü, Geleceği, Kariyer Planlaması” konulu konferans gerçekleştirildi. Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar İdare Mahkemesi Başkanı Osman Akcan, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş ile birlikte akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“MİLLET ADINA DENETİM YAPIYOR”
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konferansın açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın Türkiye’deki tüm üniversiteleri karış karış gezerek,  öğrencilere mesleğini tanıtma ve kamu mali denetimdeki işleyiş ile ilgili bilgilendirme konferansları gerçekleştirdiğini dile getirdi. Kamu vicdanının rahatlatılması ve toplumun aklında herhangi bir soru işareti kalmaması için kamu idaresinin mali yapılarının denetlenmesinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Solak, “Bu yapının ayakta durabilmesi ancak güçlü bir denetim mekanizması ile gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda ülkemizde yasama organı adına, dolayısıyla millet adına dış denetim yapan tek yüksek denetim kurulu Sayıştay’dır. Sayıştay denetimleri sonucunda üretilen raporlar kamu idarelerine hatalarını düzeltme ve kendilerini geliştirme imkânı vermektedir. Ülkemizin bu güzide kurumunda önemli yerlere gelmiş öğrencilerimizin de bulunması bizleri gururlandırmıştır.” diye konuştu.
“KURUMLAR KURAN BİR BAŞKAN”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin temel fakültesinin maliye bölümü ile başladığını söyledi. Özkaya, “Sayın Sayıştay başkanımız benim uzun süredir tanıdığım bir başkan. Her gittiği yerde kurum kurma özelliği olan ve birkaç defa Türkiye’deki ilk kurumu kuran tecrübeli bir arkadaşımız. Sayıştay hem tarihi hem bugünkü misyonu ile hem de Sayıştay meslek mensubiyeti konusunda öğrencilerimizin yarınları için önemli. Ankara’da en önemli kariyer mesleklerinden bir tanesi de Sayıştay mensubu olmaktır. Bilhassa maliye, iktisat, kamu yönetimi bölümleri açısından önemli bir kurumumuz.” dedi.
“MESLEĞİNİZ HAYATINIZI ETKİLİYOR”
Daha sonra konuşan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, seçilen mesleklerin insanların hayatlarını şekillendirdiğini söyleyerek, istenilen mesleğin seçilmemesinin sırtlarda yük oluşturduğunu ifade etti. İş tatmini sağlanmadığı sürece yükün baskı oluşturacağını belirten Baş, “Bu baskı da stres oluşturacak. Bir kişi sizi bir şeye zorluyorsa, dışarıdan gelen baskılara bir takım mekanizmalar geliştirebilirsiniz. Ancak beyniniz sizi zorluyorsa ona siz bir şey geliştiremiyorsunuz. Olsa olsa metabolizma kendiliğinden tepki veriyor ve sonrasında şeker, kalp gibi hastalıklar çıkıyor. Ancak işin gerçeği bu. Bir kişi mutlu ve huzurlu değilse bir yerlerde patlak verecektir. O açıdan seçeceğiniz iş ve meslek şahsiyetinize uygun olmalı.” diye konuştu.
“İŞE GİRMEK ZOR, YÜKSELMEK KOLAY”
Seçilen mesleklerin bireylerin şahsiyetine uygun olması gerektiğini vurgulayan Baş, şunları kaydetti:
“Kafanızdaki soru işaretlerini düzelteceksiniz. Onlara bir çıkış yolu bulmanız lazım. Öncelikle kendimizi tanıyacağız. Kişi kendisini en iyi bilendir. Çok net olamıyorsak arkadaşlarımızdan, ailemizden hatta psikolojik destek bile alabiliriz. Bana uyan meslek nedir? Kararını vermek için oturup ciddi ciddi düşünelim. Düşünelim, bir kaç basamakta bu kararımızı olgunlaştıralım. Mezun olduktan sonra sosyal bilimler okuyan kişiler olarak biz şanslıyız. Neden şanslıyız? Hayatımızı şekillendirecek olan meslek seçiminde biz 25-26 yaşlarında oluyoruz. Ancak bir mühendis, bir doktor, bir eczacı bunu 18 yaşında yapıyor. Ondan sonra hayatınız ona göre şekilleniyor. Sosyal alanda olanlar mezun olduktan sonra karar veriyor. Daha olgun bir şekilde ve kendini tanıyarak bu kararı veriyor. Bu ilk adımda girişimci bir kabiliyetiniz varsa kendi işinizin patronu olmaktan iyi bir şey yok. Hem kendiniz kazanırsınız hem de yanınızdaki çalışan kişilere kazanç sağlarsınız. Özel sektörde işe girmek kolay ama yükselmek zordur. Kamu tarafında ise işe girmek zor ama yükselmek daha kolaydır.”
PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Konferansın sonunda öğrencilerden sorular alan Baş; öğrencilere mülakat, sınavlar, komisyonlar ve kendi hayatı ile ilgili bilgiler verdi. Konferans, Rektör Solak tarafından Sayıştay Başkanı Baş’a plaket takdimi ve ardından hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi. Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, program öncesinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ı da ziyaret ederek AKÜ şeref defterini imzaladı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti