Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Seçimin sonucunu, psikologlar ve sosyologlar araştırmalı”

“Seçimin sonucunu, psikologlar ve sosyologlar araştırmalı”
“Seçimin sonucunu, psikologlar ve sosyologlar araştırmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Nevzat Ercan, 1 Kasım’da yapılan erken seçimlerin kimsenin beklemediği bir şekilde sonuçlandığını söyledi. Ercan, “Vatandaş, neye göre, nasıl karar verdi? Bu, psikologların, sosyologların araştırması gereken bir konu” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Nevzat Ercan, 1 Kasım erken seçimlerinin sonuçlarını, CHP İl Binası’nda düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Seçimin böyle sonuçlanmasını kimsenin beklemediğini kaydeden Ercan, “Önemli bir seçimi geride bıraktık. Seçimin neticeleri bilindiği üzere, Başbakan ve Cumhurbaşkanı dahil herkesin şaşırdığı bir sonuçla karşılaştık. Onlar da beklemiyordu, biz de beklemiyorduk. 7 Haziran’dan beri uygulanan yöntemler, demek ki başarılı olmuş. Eşit olmayan bir seçim yarışı yaşandı. Eşit değildi. Demokratik ülkelerde olmayan bir yarıştı. Mazeretlere sığınmak istemiyoruz. Devletin gücüyle yarıştık. Sponsor konusunda zaten bizim şansımız yoktu. İktidar partisi olmaları nedeniyle her türlü desteği aldılar. İlçelerde, otellerde, yenilen yemekler, yapılan kah-valtılar görsel olarak etkiliyor. Bu da parayla oluyor. Bunlar Türkiye’de olmaması gereken şeyler. Büyük destekler verildi” dedi.
BEKÂRLAR DA OY VERDİ
Seçmen tercihlerinin nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyleyen Ercan, “Vatandaş, neye göre, nasıl karar verdi? Bu, psikologların, sosyologların araştırması gereken bir konu. Son yıllardaki, 7 Haziran’dan sonraki terör olayları vatandaşları korkuttu. HDP’nin 37 milletvekili gitti. Bu milletvekilleri bize gelmediğine göre AKP’ye gitti. Bizim oylarımız yüzde 25 civarındaydı, yine yüzde 25 civarında. Millet bölünmek istemiyor, millet kargaşa istemiyor. Millet Suriye’ye de savaş açılsın istemiyor. CHP, anamuhalefet partisi olarak görevini en iyi şekilde yapacak. Biz projelerin takipçisi olacağız. Meclis’e asgari ücretin yükselmesi ile ilgili bir tasarı geldiğinde biz buna oy veririz. Bekarların evlendirilmesi vaadi de çok oy kazandırdı. Özellikle Doğu’daki gençler, bu vaade oy verdi” şeklinde konuştu.
İLÇE ÖRGÜTLERİ YORGUNDU
1 Kasım erken seçim sürecinde maddi zorluklarla mücadele ettiklerini belirten Ercan, “7 Haziran’a iyi hazırlanmıştık, 7 Haziran seçimlerinde aldığımız sonuçları aşağı-yukarı bu seçimde de aldık. Bu seçimde 7 Haziran’dan sonra devlet desteği denilen o para, yıl içinde iki seçim yapılmasından dolayı bize verilmedi. Araba giydiremedik. Şehit cenazelerinin çok olması nedeniyle müzik yayına yapamadık, coşkuyla seçime gidemedik. Vatandaş herkesi biliyor dedik. İlçe örgütlerimiz yenilenmemişti. Aynı örgüt, 5 seçim geçirdi. Yorgunluk da söz konusuydu. Yorgun örgütlerimizle bu neticeyi aldık. 7 Haziran’da 71 bin 137 olan oyumuz, 70 bin 153 oldu. Bu kadar zor şartlarda çalışan bir örgüt için bu kayıp önemli değil. Özellikle Sandıklı ve Emirdağ’da kaybımız var. Eski arkadaşlarımızın çalışmaması bunda etken olabilir. Bu imkansızlıklarla yapılabilecek buydu” ifadelerini kullandı.
PERFORMANSLAR
YETERLİ DEĞİLDİ
CHP’de belirlenen adaylarının performanslarının yeterli olmadığına dikkat çeken Nevzat Ercan, şöyle devam etti:
“İlçe seçimleri ve kongrelerimiz başlayacak. Ben şahsen Genel Başkanımızın görevini en iyi şekilde yaptığını düşünüyorum. Ama Genel Başkanımız’ın yanındakilerin görevini yerine getirip getirmediği konusunda şahsi olarak kuşkularım var. Bir yerlerde eksiklik yaşanıyor. Projelerimiz çok güzel ama biz bunu halka anlatmakta zorluk çekiyoruz. Şekil değişti. Bu kadar bilimsel insanımız var, sosyoloğumuz var. Bu konu mutlaka irdelenecektir. Genel Merkez’in tartışılması erkendir. Biz de hangi ilçede ne yapmışız, bunun nedenlerini araştıracağız. Ben kendimi il yönetimim olarak başarılı buluyorum. Sıralama bizim istediğimiz gibi olmadı. Burcu Hanım, birinci sıradaydı; ama sürükleyici adaylarımızın olmamasını da itiraf edebilirim. Bize verilen liste buydu, biz bütün adaylarımızı benimsedik; benimsemek zorundaydık. Sürükleyici başka adaylarımız olsaydı, bu seçimde biraz daha oylarımızı fırlatırdık. Bir iki adayımız dışında diğer adaylarımızı sahada göremedik. Diğer adaylarımızın performansının düşük olması dolayısıyla bu sonucu aldık. Bir yenilgi ya da hezimet bizim için söz konusu değildir. Türkiye çapında da bu böyledir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

ÇALIŞMA YAPMASAYDIK DA BU OYU ALIRDIK

CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, basın toplantısında bir gazetecinin yönelttiği “Kemikleşmiş oy dışında CHP neden alternatif olarak görülmüyor” sorusuna cevap verdi. Ercan, şöyle konuştu:
“CHP alternatif olarak neden görülmüyor, bu araştırılmalı. Son 10 senedir, seçimlerde bir değişiklik oldu. Bir şeyler veriliyor vatandaşa. Belediye seçimlerinde de gördüm. MHP’den bir arkadaşım, meslektaşım vardı, kendi akrabalarının seçim gününde para istediğini söyledi. Para ile oy devşiriliyor. Biraz kültürümüz de değişti bizim. Çok farklı bir kültür. Ben partiyi suçlamak istemiyorum ama Afyon’da yaşandığı için hepiniz biliyorsunuz. Ellerde torbalarla mahalle ziyaretleri yapıldı, çoraplar dağıtıldı, yemekler verildi. Cumhuriyet Halk Partisi’ne gerçekten bilinçli insanlar oy veriyor. Ülkenin geleceğini nerede görmek istiyorlarsa, ona göre oy veriyorlar. Bizde biat kültürü yok. Kemikleşmiş oydan kasıt, ülkenin geleceğini Cumhuriyet Halk Partisi’nde görmektir. Biz hiç çalışma yapmasaydık, ilçelere gitmeseydik, aşağı-yukarı bu oyu alırdık. 970 olmazdı da oy kaybımız, 1100 olurdu. Çünkü bir menfaat karşılığı vermiyor. Bizim insanlarımız, çocuğumu işe sokarım, ihale alırım, hanım müdür olur, şef olur diye düşünmüyor. CHP’ye oy verenlerin hiçbir menfaati yok. Bizim CHP olarak en büyük endişemiz, ülkenin yapısının değiştirilmesidir. Kadın Kolları’ndaki arkadaşlarımız seçim ziyaretine gittiklerinde ‘Bize ne getirdiniz’ diyorlarmış. Vaatlerimizin hepsi yapılacak vaatlerdi. Al şu patatesi bize oy ver demedik. Bu ülkenin bu kadar zenginliği varsa, benim vatandaşım aç yatmasın, bunu istiyoruz biz. Onlar çorap verdi, biz de pantolon verelim, insanlar bu durumda. Bu kadar fakirleşmiş.”