Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şehir hayatı için sorumluluk duyuyoruz

Afyonkarahisar Yenilikçi Gönüllüler Derneği,
Şehir hayatı için sorumluluk duyuyoruz

Afyonkarahisar Yenilikçi Gönüllüler Derneği, kent bilinci sorumluluğuyla hareket ederek “olması gereken”i gösteriyor. Tamamı gönüllülerden oluşan Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri, yağmur çamur demeden şehrin her yerinde güzel ve doğru bir iz bırakmak için çalışıyor.
Afyonkarahisar Yenilikçi Gönüllüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toran ve Yönetim Kurulu Üyeleri Turgut Tok, Levent Cantaş, Emre Akgönül ve Abdullah Durgut, Gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toran, şimdiye kadar hayata geçirilen projelerle bundan sonra uygulayacakları projeleri Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
GAZETENİZ KOCATEPE: Afyonkarahisar Yenilikçi Gönüllüler Derneği hangi amaçla kuruldu?
MUSTAFA TORAN: Derneğimiz şehir yaşamını kolaylaştırmak, yaşam standartlarının yükselmesini sağlamak, insanlar arasındaki dayanışmayı artırmak için sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel konularda projeler üreterek hayata geçirmek ve bu konuda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütlerinden destek almak ve destek vermek amacıyla kuruldu. Projelere kurumlarla başladık. Sonradan Belediyemiz ve Valiliğimiz ile birlikte projeler yapmaya başladık. 25 yönetim kurulu üyemiz var, 60’ı aşkın üye sayımız var. Ramazan’da bir iftar verdiğimiz zaman 300’e yakın kişiyi buluşturuyoruz.
SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜNDE SORUMLULUK HİSSEDİYORUZ
Bu bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı nasıl tespit ettiniz?
Kurumlar arasında bir kopukluk hissettik. Avrupa’da hükümetler, belediyeler, kurumlar, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaptığı zaman, vakit kaybını önlemiş oluyorlar. Mesela sağlık çalışanları, sağlık konusundaki sorunları biliyor. Belediye çalışanları Belediye alanındaki sorunları biliyor. İlimizde şehir yaşamı ile ilgili sıkıntılar var. Biz bu konuda ne yapabiliriz diye düşündük. Zorunlu değil, sorumlu hissedenler bir araya geldik. Kendimizi şehirdeki sıkıntıların çözülmesi noktasında sorumlu görüyoruz. Kültür ve sanat konusunda da eksikliklerimiz var. Şehir merkezine yapılması gereken büyük bir salon ihtiyacımız var. Biz önce Eski Devlet Hastanesi’ni önerdik. O zaman kullanılmıyordu. Dernekler Müdürlüğü’nün oraya taşınması, sivil toplum kuruluşlarına da oradan oda verilmesi şeklinde bir önerimiz olmuştu. Buna acil ihtiyaç var. Bir toplantıda Sanat Okulu’nun bulunduğu alanda cep sinemaları, konserlerin yapılacağı yerler tasarlanmalı demiştim. Bu olsaydı, Afyonkarahisar’ın 50 yıllık kültür ve sanat olayı çözülürdü. Ben yetkililere önerdim, ama yetkililer ‘Orası verildi’ dediler.
GÜZEL, YARARLI YENİLİKLERİ UYGULAMALIYIZ
Derneğinizin isminde yenilik de var. Bunu biraz açar mısınız?
Kabuğundan çıkmak ve yeniliğe ayak uydurmak gerek. Dışarıda gördüğümüz yeniliklerin memleketimize getirilmesi de uygun olur kanaatindeyim. Meselâ şehrimizde sembol hâline gelecek bir saat kulemiz yok. Sürgülü plastiklerden yapılmış, önü sürgülü, klimalı ve ısıtma cihazı bulunan durakların olması, şehrimizde kötü mü olur? Afyonkarahisar’da şehir merkezinde 10 durak böyle yapılsa şehrimiz kazanır. Akıllı duraklar da böyle düşünülebilir.
ÖĞRENCİLER HAYAL ETTİ, DERNEK GERÇEKLEŞTİRDİ
Derneğiniz, her alanda sözü olan bir dernek öyleyse, değil mi?
Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Töreni’ne katıldık. 35 bin kişiden birisiyim. İçeri çok kalabalıktı. Yeniden Büyük Türkiye sloganları gördük. Bizde bu çağrışım oluşturdu. Biz memleketimiz için ne yapabiliriz, diye düşündük. Her şeyi yukarıya bırakmamak gerekir. Otobüste, böyle bir düşünce ortaya çıktı. Üyelerimiz arasında akademisyenler, mühendisler, mimarlar, işadamları, gazeteciler bulunuyor. Toplumun hemen hemen her kesiminden kişiler var.
İlk projemizde eğitimle yola çıktık. Milli Eğitim Müdürümüz Metin Yalçın da bize destek verdi. Fakir köy okulu öğrencilerin hayal ettiği oyuncakları belirledik. İki köy saptadık. 160’a yakın öğrenci tespit ettik. Resim kâğıdı dağıtarak hayal ettikleri oyuncakların çizilmesini istedik. 1 ay sonra okullar, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bu kâğıtları iletti. Öğrenciler, çizdikleri hayal oyuncaklarının kendilerine alınacağını bilmiyordu. Biz kendi aramızda para topladık, 7 araba ile haber vermeden okullara gittik. Gittiğimiz köylere Milli Eğitim Müdürlüğü makamı ilk kez bu köylere gitmiş oldu. Çocukları çağırdık, ‘sen ne çizdin’ dedik, çizdiği oyuncağı kendisine verdik. Öğrenciler hem çok sevindi, hem çok şaşırdı. ‘Ben bunu açmayacağım, annemin babamın yanında açacağım’ dediler. Afyonkarahisar, batının doğusu, doğunun batısı. Bundan kurtaramadık memleketimizi. TRT’de haberlerde de yer aldı.
KADINLAR İÇİN ÖZEL PROGRAM DÜZENLENDİ
İkinci projemiz sanatçıların Afyonkarahisar’ı terk ettiklerine dair bilgiler geldi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Sanatta Kadın Eli projesi gerçekleştirdik. Derneğimiz Yönetim Kurulu karar verdi, sanatçılarla buluştuk. Bir sergi oluşturduk. 3 günde 1000 kişiye yakın bir ziyaretçi ortamı oluştu. Sponsorumuz Sınav Temel Lisesi idi. Biz Afyonkarahisar’da yapılmamış projelere imza atmak istiyoruz. Alalade bir proje değil. Plaketlerin verilmesine, salonun tutulmasına kadar pek çok konuyu düşünüyoruz. 2017 yılında 22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle proje yaptık. Suya Dokunan Sektörler isimli bir toplantı yaptık. AFJET’den Devlet Su İşleri’ne, Belediye’den Taşoluk Belediyesi’ne kadar pek çok kurum ve kuruluş bu projemize katıldılar. Stantlar kuruldu ve ziyaret edildi. Derneğimiz, Milli Eğitim ve AK Parti Genel Merkezi’nden teşekkür belgesi aldı.
ŞEHİT AİLELERİ ZİYARET EDİLİYOR
Bu sorumluluk faaliyetleri, 2018’de de devam edecek mi?
Şehitler projesi de düzenledik. Ağaç üzerine resimlerini yaptırdık şehitlerimizin. Bir ustamıza verdik. Bilgisayar ve lazerle şehitlerimizin resimleri yapıldı. O resimlerle birlikte çeşitli takdimlerimizle şehit ailelerimizi ziyaret ederek gönül alıyoruz. Şehit aileleri gururlanıyor. Tarladan  koşup gelenler var. Devletimiz bizim her zaman arkamızda, bundan çok memnunuz diyorlar. Ama bizi gördükleri için de seviniyorlar. Vatandaşın da hal hatır sorması, onların unutulmadığını hissettiriyor. Bir gece 3 aileye birden 3000 liralık kömür aldık ve haberi aldığımız gece içinde 8 saatte ulaştırdık.
TOPLUMSAL PROJELERE İMZA ATILIYOR
Öksüz ve yetim kız ve erkeği evlendirdik. Bu kişilerin ev eşyalarını aldık, düğünlerini yaptık. Kendi aramızda para topladık. Gelinlik, damatlık her şeyi aldık. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra ellerimiz dolu olarak yine evlerini ziyaret ettik. İyilik, herkesin içinden gelerek yapacağı bir kavramdır. Gönüllülük de bunu gerektirir. Her gün kime nasıl faydalı olacağımız hakkında düşünüyoruz. Bir hayvana bile faydalı olabiliriz. Şehirde bir iz bıraktığımızı düşünüyorum. Yeni insanlarla tanışmak bizim için çok önemli. Yeni fikirler üretmek, yeni ufuklar açmak bizim için çok önemli. Bu arada kitap kampanyalarımız da oldu. Bu doğrultuda çalışmalarımız var.
GERİ DÖNÜŞÜM VE EKMEK İSRAFI VURGUSU
Valimiz Mustafa Tutulmaz ile görüştük. Geri dönüşüm projesi yapacağımız söyledik. Geldiğiniz safhayı bize bildirin, projeye biz de destek verelim dedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi de Vali Hanımları ile toplantı yapmış ve geri dönüşüme önem verin demiş. Bizim projemiz de bu anlamda tam denk geldi.
Öğrenciler de dahil olacak. Burada bir jüri oluşturuyoruz. Halka da uzanıyoruz. Kullanılmış eşyaları ekonomiye nasıl kazandırabiliriz diye düşünüyoruz. Kurumlar ile toplantı yaptık. Destek de verdiler. Biz önümüzdeki günlerde böyle bir çalışma yapacağız. Katılımcıların yaptıkları projeler de bir salonda sergilenecek. Bir de ekmek israfına karşı bilinç geliştirmek için bir proje yapmak istiyoruz. Görselliklerle de zenginleştirmek istiyoruz.  >> Murat ARISOY’un Özel Röportajı

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti