Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Abdioğlu Mustafa (Şuhut’un Baş Mahallesi’nden)

Yusuf İLGAR 15 Ağustos 2017 Salı 12:59:28
 

Şehit Abdioğlu Mustafa
(Şuhut’un Baş Mahallesi’nden)
Şuhut’un Baş Mahallesi’nden olan Abdioğlu Mustafa 30 Ekim 1912 günü Kalos kalesinde şehîden vefat etmiştir. Bu hususla alakalı olarak İplik Mahallesi’nden Mustafa kızı Fatıma mahkemeye başvurarak eşi Baş Mahallesi halkından Abdioğlu Mustafa bin Ömer bin Abdullah’ın asâkir-i şâhânenin 25. Alayının 1. Taburunun 4. Bölüğü’nün 5. Haymesi [çadır] neferlerinden iken 1328 Teşrin-i evvelinin 17/30 Ekim 1912 günü Kalos kalesinde şehîden vefat ettiğini belirtmiştir.
Baş Mahallesi’nden olup aynı alay, tabur ve bölüğün 5. haymesinin 7. neferi olup terhis olunan Dîvâneoğlu Yusuf bin Hüseyin bin Abdullah ve İplik Mahallesi’nden olup aynı alay, tabur ve bölüğün 5. haymesinin 4. neferi olup terhis olan Karazeybekoğlu Mehmet bin Abdullah bin Bekir adlı kişiler, Abdioğlu Mustafa bin Ömer bin Abdullah’ın 1328 senesi Teşrin-i evvelinin 17. günü Kalos kalasında şehîden vefat eylediğini biz gözlerimizle gördük Mustafa’nın mirasçıları eşi Mustafa kızı Fatıma’yla küçük kızları Ayşe, Hatice ve oğlu Ömer’dir diyerek şahitlik etmişlerdir.
Eşinin şehit olmasıyla Fatıma kendisiyle kızları Hatice ve Ayşe ile küçük oğlu Ömer’in mirasçısı olduğunu zikrederek eşi Mustafa’nın Arık-zâde Hacı Arif Efendi’den alacağı olan kırk kuruştan kendisine düşen beş kuruşluk hissenin alınarak verilmesini talep etmiştir.
Mahkemede yukarıda tüm adı geçen kişilerin de doğru sözlü olduklarını ve tanıdıklarını, asla yalan söylemeyeceklerine dair olmak üzere Hacı Musa Mahallesi’nden Murtazaoğlu İbrahim bin Osman bin Abdullah ve Hors Mahallesi’nden Şabanoğlu Hasan bin Hüseyin bin Şaban adlı kişiler de şahitlik etmişlerdir.
Sonuç olarak şehit Mustafa’nın şehitliği tescil edilirken hanımının alacak hakkının borçludan alınarak Fatıma Hanıma verilmesi 13 Ramazan 1332/5 Ağustos 1914 tarihinde şer‘î mahkemede günün kadısı tarafından karar alınmıştır. (AŞS,nr. 648, s. 133/177, belgenin transkripti için bk. Ali Ateşçelik, 648 Numaralı Karahisar-ı SahibŞer’iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2014.)

AŞS,nr. 648, s. 133/177

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER