Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Caferoğlu Ali (Erkmen köyü)

Yusuf İLGAR 15 Kasım 2017 Çarşamba 13:44:14
 

Şehit Caferoğlu Ali (Erkmen köyü)
Osmanlı döneminde Plevne Muharebelerinde şehit olanlardan birisi de Afyonkarahisar merkez köylerinden olan Erkmenli Cafer oğlu Ali’dir. Ancak onun vefatıyla geride genç dul bir eş, şehidin annesiyle iki kız kardeşi bakıma muhtaç olarak kalmışlardır. Çareler, gelir getirecek bir şeyler aranırken Emine Hatun’un aklına eşinin sağken alacağı olan para gelir.
Bu bağlamdan olmak üzere Karahisar-ı sahib’in Erkmen köyünden Mehmet kızı Emine Hatun Bidâyet Mahkemesi’ne başvurarak Çolakoğlu Mustafa huzurunda şöyle demiştir: Eşim Cafer oğlu Ali, Osmanlı Ordusu’nun 5. Alayının 1. Taburunun 7. bölüğünde 1. Onbaşının yedinci neferiyken 5 Şevval 1294/13 Ekim 1877 tarihinde binek tabyasında Plevne’de yapılan muharebede düşman tarafından atılan kurşunun alnına isabet etmesiyle şehîden vefat etmiştir.
Eşimin vefat etmeden önce Çolakoğlu Mustafa’da cihet-i karzdan seksen kuruş alacağı bulunmaktaydı. Onun vefat etmesiyle mirasçısı olarak benimle, annesi Emiş Hatun, kız kardeşleri Şerife ve Cafere bulunmaktadır.
Emine Hatun miras hakkını alamadığı hakkını mahkeme aracılığıyla isteyerek hakkı olan mirastan ¼ hissesi olan yirmi kuruşu talep etmektedir. Çolakoğlu Mustafa, Şehit Cafer oğlu Ali’ye borcu olduğunu kabul etmekle birlikte onun vefatının ispatlanması halinde eşinin miras hissesini vereceğini beyan etmiştir. Bunun üzerine Emine Hatun kocasının asker arkadaşlarından aynı köyden; orta boylu, elâ gözlü, köse sakallı Arapoğlu İsmail’le uzun boylu, elâ gözlü, sarı sakallı Boduroğlu Hüseyin’i şahit göstermiştir. Şahitler mahkemede şöyle demişlerdir:
Emine Hatun’un eşi Ali, 5 Şevval 1294/M. 13 Ekim 1877 tarihinde Plevne’de vuku bulan savaşta alnına kurşun isabet etmesiyle şehîden vefat etmiştir. Biz cenazesini gördük ve inceledik. Bu anlattığımız hususa şahidiz, şahadet dahi ederiz diyerek ayrı ayrı şahitlikte bulunmuşlardır.
Kadı şahitlerin anlattığı hususları ve onların doğru sözlü olup olmadıklarını gizlice köyün imamı ve muhtarına sorarak bilgi almış; sonuç olarak, Emine hatunun kocasının şehit olduğuna, mirastan hissesine düşen yirmi kuruşun da Çolakoğlu Mustafa’dan alınarak Emine Hatun’a verilmesine karar vermiş ve bu husus mahkemece 24 Cumadiye’levvel 1297/4 Mayıs 1880 tarihinde kayıt altına alınmıştır. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, vr. 174a/456).

Şehit Cafer oğlu Ali’nin şehadetini belgeleyen ve
hanımının miras hakkını talep ederek hissesine
düşen meblağın alınmasını gösteren mahkeme kaydı.
(AŞS, defter no: 607, vr. 174a/456).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER