Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Kabakoğlu Abdurrahman (Kayadibi Mahallesi)

Yusuf İLGAR 30 Ağustos 2017 Çarşamba 14:57:38
 

Şehit Kabakoğlu Abdurrahman (Kayadibi Mahallesi)
Balkan Savaşlarında Kırk Kilise sancağına bağlı Erikli köyünde şehadet şerbeti içenlerden birisi Hacı Nuh Mahallesi’nden Kabakoğlu Abdurrahman’dır. 1912 yılında şehit olmuştur. Ancak geride kalan ailelerin pek çoğu yokluk, sefalet, sıkıntılar içerisinde hayatlarını sürdürmüşlerdir. Tabir yerinde olursa beş parasız, bir kuruşa muhtaç haldedirler. Burada şu hususu belirtmekte faydalı görüyorum. 1970 yıllara kadar para ve kuruşun Türkiye’mizde kullanıldığını görürüz. O yıllarda ortası delik 1 kuruşlar vardı. Değer itibariyle 40 para 1 kuruş, 100 kuruş 1 liradır.
Osmanlı’nın en buhranlı bu döneminde Afyonkarahisar’ın Kayadibi Mahallesi’nden Kabakoğlu Hüseyin bin Hasan mahkemeye başvurarak Hacı Nuh Mahallesi’nden Seyid Musaoğlu İsmail bin Abdullah huzurunda şöyle demiştir: Aynı mahalleden, kardeşim Kabakoğlu Abdurrahman bin Hasan bin Hüseyin, Osmanlı ordusunun 25. alayının 1. Karahisar-ı Sahib redif taburunun 2. bölüğünün 9. takımı neferi iken 15 Zilhicce 1330/25 Kasım 1912 tarihinde şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı olarak kardeşi olarak ben ve eşi İbrahim kızı Fatıma Hatun bulunmaktadır. Mirasımız dört sehimden ibaret olup üç sehmi bana ve bir sehmi eşi Fatıma’ya isabet etmektedir. Bizden başka mirasçısı yoktur. Kardeşim Kabakoğlu Abdurrahman’ın yukarıda adı geçen İsmail Efendi de cihet-i karzdan kırk kuruş alacak hakkı olup kardeşinin vefat etmesiyle mirasçısı olarak kendisine düşen hissenin (otuz kuruş) alınarak verilmesini talep etmiştir.
İsmail Efendi’ye bu husus sorulduğunda şehit Abdurrahman’a kırk kuruş borcu olduğunu belirtmiş, mirasçısı olduğunu belgelemesi şartıyla borcunu ödeyeceğini söylemiştir. Bunun üzerine davacı Hüseyin şahit göstermiştir. Bu bağlamdan olmak üzere Hacı Alioğlu Mahallesi’nden ve ‘asâkir-i şâhânenin aynı taburun 2. bölüğünün 2. onbaşısı olup terhis olunan Fazlıoğlu Hafız Ahmet bin Mehmet ve Hacı Nuh Mahallesi’nden olan ve aynı tabur ve bölüğünün altıncı çadırı neferinden olup da terhis olan Sicimoğlu Ömer bin Ahmet adlı kişiler hazır olup kadı huzurunda şöyle demişlerdir:
Şehit Abdurrahman, askerde 25. alayının 1. Karahisar redif taburunun 2. bölük 9. neferi olan Kayadibi Mahallesi’nden Kabakoğlu Abdurrahman 15 Zilhicce 1330/25 Kasım 1912 tarihinde Kırk Kilise Sancağı’na bağlı Erikli köyünde şehîden vefat etmiştir. Onun şehit oluşunu gözlerimizle gördük. Mirasçısı olarak hanımı Fatıma’yla erkek kardeşi Hüseyin vardır. Başka mirasçısı olduğunu bilmiyoruz. Biz bu hususa şahidiz, şahadet dahi ederiz.
Kadı daha önce şahitler hakkında gizli bir araştırma yaparak Hacı Alioğlu Mahallesi imamı Osman Efendi ibn-i Ahmet ve muhtarı Deli Ahmetoğlu Numan bin Eyüb’e, Hacı Nuh Mahallesi imamı Efsah Efendi ibn-i Dehşeti Efendi ibn-i Abdullah’a ve muhtarı Semerci Abdurrahman bin Halil bin Abdullah sorarak onların doğru sözlü oldukları bilgisini almıştır. Mahkemede yine görüşülen hususlara şahit olarak Hacı Eyüb Mahallesi’nden Mısrî İmam-ı zâde Hüseyin ibn-i Mehmet bin Abdullah ve Ekmekçioğlu Abdurrahman bin Mehmet adlı kişiler bulunmuş, sonuç olarak kadı Hüseyin’in miras hissesinin verilmesi hususunu 1 Şaban 1332/25 Haziran 1914 tarihinde karar vererek sicil kaydın işlemiştir.
(Kaynak: AŞS,nr. 648/92/116; belgenin transkripti için bk. Ali Ateşçelik, 648 Numaralı Karahisar-ı SahibŞer’iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2014.)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER