Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Burcu Aydın
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehitler sahiplenilmeyi bekliyor – Kocatepe Gazetesi

Burcu Aydın 28 Ocak 2010 Perşembe 02:00:00
  İl merkezine bağlı Halımoru köyünde 6 şehit mezarının kaybolmaya yüz tuttuğunu öğrenir öğrenmez düştük yola. Köye Şuhut ilçesinin toplu taşıt aracıyla ulaşılıyor. Ama şehitlerimizin yattıkları yerleri görmek için bir hayli zorlu bir yolculuk yapmak durumunda kaldık. Kesinlikle şikayet etmi-yoruz. Yol oldukça bozuk, yol diye de bir şey yok aslında. Bu alanları yerinde görmek için yaptığımız geziyi zoraki ilerleye bilen bir traktörle yapabildik.
Türk Milletinin var oluş mücadelesi verdiği Kurtuluş Savaşımızın cereyan ettiği noktaların iyileştirilerek ecdat mirasına sahip çıkmanın yanında her şeyden önce ülkemiz topraklarının dört bir tarafı şehit kanıyla sulandığı gerçeğiyle paralel bu mezarların şehadet mertebesine layık şekilde düzenlenmesi gerektiğini yerinde gördük.
Halımoru köyünde, ikisi Şuhut-Afyonkarahisar karayolu yanında olmak üzere toplam 6 şehit mezarı ayaklar altında kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Köy halkı bu durumdan son derece rahatsız. Köy odasında yapılan kış sohbetleri sırasında, savaş hikayelerinde bu durum da gündeme geliyor. Ancak bu sohbetler şehit mezarlarının düzenlenmesinde etkin değil. Vel hasılı hassasiyet lafta kalıyor. Bilinen 6 şehit mezarı çeşitli noktalarda kaderine terk edilmiş durumda.
Halımoru köyünün kurulduğu dağlık alanda savaş sırasında kullanılan özellikle yaralıların taşındığı kağnı yolu ve şehitlerimizin mezarları yapılmayı bekliyor. İmroz deresi üzerinde bulunan alandaki kağnı yolunda etraftaki meşe ağaçları dikkati çekiyor. İmroz deresinin aktığı güzergahta çok yaşlı meşe ağaçlarının bulunduğundan söz eden köylüler ve gözlemimiz bu alanın güzel bir coğrafyaya sahip olduğu. Gerek tarihi, kültürel milli bir değere sahiplenmek gerekse böylesi bir alanda mesire alanları oluşturmak son derece isabetli olacaktır diye düşünüyoruz.
Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun son Afyonkarahisar ziyareti sırasında AK Parti İlçe Teşkilat Başkanlarıyla yaptığı toplantıda görüşülen konulardan birinin de her şehidimize bir orman kapsamında unutulan ya da eksik kalan bir şehit ismi olup olmadığıydı. Şehitlerimizin mümkün mertebe kimlikleri belirlenerek meşe ağaçlarıyla kaplı bu alanın orman anlamında iyileştirilmesi hem de şehitliğin oluşturulması çok daha anmalı olmaz mı?
Halımoru köyüne Cumhuriyetimizin ilanından sonra gelen Kurtuluş Savaşına katılan Erzurumlu bir gazinin 2 yüzyılı aşan meşe ağacının savaşa tanıklık ettiğini köylülere söylemiş. Tarlada saban sürerken sabanlara takılan şehit kemiklerinin zaman içerisinde tarla yanlarına tekrar gömülüp bu durumun çok uzun yıllar hiçbir yere bildirilmemesi de ayrı bir ihmal olmuş maalesef.
Kurtuluş Savaşımız sırasında sivil halkın sığınak olarak kullandığı rivayet bir mağarada yine bu alanda yer alıyor. Mağara önündeki ağacın altında da bir şehidimiz yatıyor. İsimsiz ve nereden geldiklerini bilmediğimiz kahramanların yattığı bu topraklar insanı gerçekten ürpertiyor. Şehitlerimize saygı, yoldan geçenin ve ziyaretçilerin dua edebilecekleri
bir şehitlik yapılarak başka şehit bulunup bulunmadığının araştırılması herkesin dileği. Öte yandan tarihi Kocatepe’ye Halımoru köyünde bulunan kağnı yolundan çıkılabileceği Kocatepe ile aradaki mesafenin yaklaşık 10 kilometre olduğu ifade ediliyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER