Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erdoğan Emre
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ŞEKERCİ SALİH ÇIKMAZ SOKAK LEVHASININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ / Erdoğan EMRE (Mİmar)

 

1900’lerin ilk çeyreğinde icad ettiği kaymaklı şeker ve lokum ile 1928 İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Afyon’a Altın Madalya kazandıran Salih Usta’ya büyük vefa borcumuz vardır.
2 kız babası olan Salih Şeker’in damatları: Ömer Altınay ve Sabri Gültaş, bu mesleği hiç aksatmadan daha ileri götürmüşler.
Bugün Afyon Kaymaklı Şekerini Türkiye çapında marka haline getiren Salih Şeker ne yazık ki unutuldu gitti.
Bedesten karşısındaki Şekerci Salih Çıkmazı levhası bile okunmaz halde. Kaldı ki Türk Lokumu (Tukhish Delight) deyince bugün akla Ali Muhittin Hacı Bekir’den ziyade Afyon Lokumu gelir.
Maalesef uzun bir süre Tren İstasyonunda gece satılan tebeşir sertliğindeki kaymaklı şekerler Afyon’un itibarını biraz bozsa da, zamanla gerek Salih Şeker’in akrabaları, gerekse müteşebbis sanayiciler bu konuyu daha da çeşitlendirip zenginleştirerek, bugün Afyon ekonomisinde çok önemli yeri olan Lokum-Şeker endüstrisini geliştirdiler.
Binlerce kişiye ekmek kapısı olan Şekercilik sektörünün mimarı olan Salih Şeker için Sempozyumlar düzenlemek AKÜ’de bir dal ayırmak, hiç olmazsa önemli bir caddeye adını vermek vefa borcumuzdur..
Yoksa 50 metrelik bir çıkmaz aralığa yarısı okunmayan bir sokak levhası takarak bu kişileri onurlandıramayız; sözümüz ortaya, Belediye mi, Valilik mi, Ticaret ve Sanayi Odası mı, Şekerciler Cemiyeti mi? yoksa hepsi birden mi ilgilenir bilinmez.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER