Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sektörün sorunları MERSEM’de tartışılacak – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Sektörün sorunları MERSEM'de tartışılacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle, 13-15 Aralık 2012 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenlenecek “MERSEM’2012 8. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi”nin hazırlık çalışmaları devam ediyor

ANS Kampusü Sosyal Tesisler Toplantı Salonunda Danışma Kurulu Toplantısını gerçekleştirildi. Toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in yanı sıra Kongre Yürütme ve Danışma Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantı kapsamında Kongrede gerçekleştirilmesi planlanan panel konuları ve Kongrenin genel yapısı ile ilgili konuları tartışılarak, fikir alışverişinde bulunuldu.
İLK SEMPOZYUM EMEK SİNEMASINDA BAŞLADI
Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy’un Kongrenin genel tanıtımı ile ilgili sunum yapmasının ardından başlayan toplantıda bir konuşma yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, bugüne kadar gelinen noktada neler yapıldığı ile ilgili bilgiler vererek, “İlk sempozyumumuz, 1995 yılında Emek Sinemasının salonunda başladı. Mermer sektörünün sorunlarını tartışmak üzere başlatılan bir çalışma, bugün çok büyük, uluslararası bir boyuta taşındı. Etkinliği bugüne kadar taşıyan herkese Maden Mühendisleri Odası adına teşekkürü borç bilirim” dedi.
YILDA 10 ETKİNLİK DÜZENLİYORUZ
Torun, Maden Mühendisleri Odası olarak, mermer kongrelerini önemsediklerini ifade ederek, maden mühendislerinin de artık mermercilik sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu ve maden mühendislerinin aldıkları eğitim gereği mermer sektörünün olmazsa olmaz bir parçası haline geldiğini söyledi. Torun konuşmasında, “Maden Mühendisleri Odası olarak, uluslararası ve ulusal düzeyde yılda yaklaşık 10 etkinlik düzenlenmekteyiz. Bu etkinlikler kapsamında çalıştaylar, sempozyumlar, seminerler gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmaları da üniversiteler ile birlikte yapmaktayız. Maden Mühendisleri Odası olarak, 8. Uluslararası Mermer Kongresinin de Afyonkarahisar’da yapılmasını önemsedik. Çünkü Afyonkarahisar, insanlığın ilk çağlarından beri bu sektörle iç içe olan, mermerin ilk kullanıldığı kent olarak tarihe geçmiştir. Dolayısıyla Oda yönetimi olarak, bu kongrenin Afyonkarahisar’da yapılmasının doğru olacağına inandık. Sektör de bu konuda kongreye sahip çıktı ve bugün çalışmalar başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Bu etkinliğimizi, birlikte başarılı bir şekilde yapacağımıza inanıyorum ve tarihe bir not düşerek hem sektörümüzün sorunlarını hem de meslektaşlarımızın sorunlarını tartışarak çözmeye çalışacağız. Bu anlamda Kongreye katkıda bulunacak olan sektörün tüm bileşenlerine Odam ve şahsım adına teşekkür ediyorum ve bu konuda üzerimize düşen her türlü katkıyı sağlayacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.
MERMER DIŞ TİCARET ŞİRKETİ KURULMALI
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’ın büyük bir değişim içerisinde olduğunu belirterek, bu değişimin her konuda hissedildiğini söyledi. Mermerin Afyonkarahisar’ın en önemli ihracat, istihdam ve sanayi kalemi olduğunu ifade eden Serteser, Afyonkarahisar’ın en az termal kadar mermer alanında da Türkiye’de ve dünyada ileri bir düzeye geldiğini dile getirdi. Serteser konuşmasında, Kongrede tartışılması gereken konular üzerinde de durarak, “Mermer dış ticaret şirketini kurulması gerekir. Bu, ilk başta belki alım için kurulabilir. Afyonkarahisar’da büyüklü küçüklü çok sayıda mermer fabrikası bulunmaktadır. Bu nedenle, öncelikle Mermer dış ticaret şirketinin kurulup, sonradan bu işin mal satış şekline dönüşeceğini düşünüyorum. Bu şirketin kurulmasına ilişkin bu düşüncem bazı mermer sanayicileri tarafından sıcak karşılanmamaktadır. Ancak güvenilir, iyi bir ihracat departmanına sahip, vizyoner yöneticileri olan, tamamen kurumsal bir dış ticaret şirketinin kurulmasının mermer sektörü için gerekli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Serteser, ayrıca Kongrede tartışılması gereken konulardan birisinin fuar çalışmaları olduğunu belirterek, uluslararası fuarcılık şirketleriyle işbirliği yapılması durumunda Afyonkarahisar’da diğer büyük şehirlerden daha iyi fuarlar yapılabileceğini ve bu tür imkanların artık geliştiğini dile getirdi.
AKÜ MERMER KONUSUNA
BÜYÜK ÖNEM VERİYOR
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren de konuşmasında, Kongrenin önümüzdeki dönemlerde, yurt dışında mermeriyle ünlü ve katılımın daha fazla olabileceği bir ülkede yapılması yönünde fikir sunarak, bu konuda AKÜ’nün anlaşmalı olduğu ya da yeni anlaşmalar yapacağı yurt dışındaki bir üniversite ile ortaklık kurulabileceğini de ifade etti. Prof. Dr. Taşgetiren, AKÜ’nün mermer konusuna büyük önem verdiğini belirterek, bu konuda AKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliğinin Üniversitenin kuruluşundan beri var olduğunu, önümüzdeki yıldan itibaren de Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünün özellikle mermer sektörüne yönelik çalışmalar yapacağını ve Afyonkarahisar’daki mermer sektörüne önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi.
MERSEM TANITIM FİLMİ İLE TANITILMALI
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, MERSEM’in mutlak suretle bir tanıtım filmiyle tanıtılması gerektiğini belirterek, “Kongrenin konsepti akademik ağırlıklı mı, sektörün sorunlarıyla mı alakalı, yoksa karma mı? Bunu belirlememiz lazım. Sektörün sorunları bir panelde toplanabilir. İhracatçı, üretici, çalışan, akademisyen her şeyi bu oturumda tartışabilir. Bunlar mevzuat sorunları, günlük sorunlar ya da bölgesel sorunlar olabilir. Mevzuatla, uluslararasılaşma ile ilgili analitik oturumlar olabilir” dedi. Rektör Prof. Dr. Solak, mermere ilişkin uluslararası katkılarla ilgili de Avrupa, Asya, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Balkanlarda ATSO tarafından çeşitli ofislerin açılabileceği yönünde öneride bulunduğu konuşmasında, “Öte yandan sektörün Mühendislik Fakültemizin bazı programlarıyla İscehisar Meslek Yüksekokulumuzdaki programlarla daha fazla ilişki içerisinde olması gerekir. İscehisar Meslek Yüksekokulumuzun mermerle ilgili bölümlerini kalkındırmamız lazım. Sektör de bunun karşılığını muhakkak almalıdır” dedi. AKÜ Akredite Doğaltaş Laboratuvarının Ege Mermer İhracatçılar Birliği ile imzalamış olduğu protokol gereği Birlik üyelerine yüzde 50’ye varan indirimlerin söz konusu olduğunu ve ücretlerin, Ankara’daki akredite laboratuvarın analiz fiyatlarıyla hemen hemen aynı olduğunu belirterek, “Mermere ilişkin üretici ve ihracatçıya akademik desteği Üniversite olarak hızla vermemiz gerekir” diye konuştu. KOSGEB tarafından sunulan kredilerle ilgili de yaptıkları çalışmalara değinen Rektör Prof. Dr. Solak, “Teknoloji Geliştirme Merkezini kurduk. Sanayicilerimiz KOSGEB’ten krediyi alsınlar, üniversitemize gelsinler birlikte çalışalım. Biz inovatif çalışmayı yapalım, patenti hep birlikte alalım. Böylece sektör bunun karşılığını alacaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfi Kulaksız moderatörlüğünde toplantı gündemine ilişkin konularla ilgili katılımcılar görüş ve fikirlerini sundular. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti