Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SENE SONU VE SENE BAŞI DUALARI

Muharrem Günay 26 Ekim 2014 Pazar 03:00:00
  Allah-u Teâlâ’nın kulları hakkındaki yıllık hesap defteri hicri yılın başında açılıp sonunda kapatılır.
Arada ne kadar günahlar işlenirse işlensin Enes bin Malik radıyallah anh‘dan rivayet edilen bir hadisi şerife göre pişmanlık duyularak yapılan dualar neticesinde affedilir:
“İki yazıcı melek(kulun amellerinden) gece ve gündüz neleri zaptedip Allâh-u Teâlâ’ya(O’nun teftiş makamına) yükseltirler de Allah amel defterinin başında ve aynı sayfanın sonunda bir hayırlı amel bulursa mutlaka Allah-u Teâlâ meleklere hitaben: ‘Ben sizi şahit tutuyorum ki, bu kulun için defterin başı ile sonu arasında bulunanların tümünü gerçekten bağışladım’ buyurur.” hadîs-i şerifi mûcebince bağışlanır. (Tirmizî, Cenâiz:9, no:981, 3/310)
SENE SONU DUASI – 30 Zilhicce 1435 / 24 EKİM Cuma 2014
Rivayet olunduğuna göre: “Her kim zilhiccenin sonunda (24 Ekim Cuma günü güneş batmadan önce) üç kere:
‘Ey Allâh! Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, Sen ise hiçbirini unutmadın. Üstelik bana ceza vermeye kadirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye davet ettin.
Ey Allah! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi! Ey celâl ve ikram sahibi! Senin razı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabul edersin ve Senden ümidimi kesmeyesin. Ey kerem sahibi, kabul eyle! Efendimiz Muhammed’e ve âl-i ashâbına salât-ü selâm eyle’ derse, şeytan:
‘Biz, bir sene yorulup bu günahları işletmek için bunca zahmet çektik, o ise bir anda hepsini sildirdi’ deyip yüzüne toprak saçarak kaçar.” (Safûri, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/156; Mâü’l-Ayneyn)
SENE BAŞI DUASI (1 Muharrem 1436 / 25 Ekim Cumartesi 2014)
1) Rivayete göre: “Her kim Muharrem ayının evvelinde bağlayan gece veya en geç 25 Ekim cumartesi günü) üç kere:
“Bütün hamdler, âlemlerin Rabbi olan Allâh’a aittir. Salât-ü selâm, Efendimiz Muhammed’in ve âl-i ashâbının tamamının üzerine olsun. Ey Allah’ım ! Sen Ebedi’sin, Kadim’sin (başlangıcın ve sonun yoktur! Hayy’sın, Kerim’sin (hakiki hayat sahibi de, kerem sahibi de ancak Sensin!) Hannan’sın, Mennan’sın(son derece acıyan ve çokça lütuflarda bulunan Rabbimizsin!)
İşte bu yeni senedir. Ben bu sene Senden dilerim ki beni kovulmuş olan şeytandan ve onun dostlarından koruyasın, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran ameller ile meşgul edesin. Ey kerem sâhibi! Ey celâl ve ikrâm sahibi! Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle kabul eyle!
Allâh-u Teâlâ, Efendimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e, âl-i ashâbının ve Ehl-i Beyt’inin tamamına salât ve selâm eylesin” derse, şeytan:
‘Ömrünün kalan kısmında kendisini güvenceye aldı, artık biz bu kişiden ümidi kestik’ der ve Allah celle celâlühü ona, kendisini şeytan ve etbâ’ındansene boyunca korumak üzere iki melek görevlendirir.” (Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/156; Mâü’l-’Ayneyn, Na’tü’l-bidâyât, sh:165)
Hasen el-Adevi rahimehullâh‘ın “en-Nefahâtü’n-Nebeviyye” isimli eserindeki nakline göre İbni Hacer rahimehullâh‘ın, senediyle Hafsa vâlidemizden ve İbni Abbâs radıyallahu anhümâ‘dan rivayet ettiği bir hadîs-i şerifte:
“Zilhiccenin son günü (24 Ekim 2014 Cuma) ile Muharremin ilk gününü (25 Ekim 2014 Cumartesi i) oruçlu geçiren kişi geçen seneyi oruçla bitirip, gelecek seneye oruçla başlamış olur, bu nedenle Allâh-u Teâlâ o kimse için elli senelik(günahları da olsa) keffâret yazar.” buyrulmuştur. (Abdülkâdir el-Geylânî, El-Ğunye, 2/90; Mâü’l-Ayneyn, Na’tü’l-bidâyât, sh:167; Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/106)
1 Muharrem bu sene Cumartesi gününe denk geldiği için sadece cumartesi günü oruç tutulmaz. Çünkü Yahudilere benzemek bakımından mekruhtur. Ya Cuma ile birlikte cumartesi günü oruç tutmamız, ya da Cumartesi günü ile birlikte Pazar gününü de oruçlu geçirmemiz gerekir.
Yeni yılınız mübarek olsun..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti