Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?

Şirketler; parasal kaynağını ve faaliyetlerini artırmak amacıyla, zaman zaman sermaye artırımına gitmektedir. Peki, sermaye artırımı nasıl yapılır?

Şirketler; parasal kaynağını ve

 

 

SERMAYE ARTIRIMI NEDİR?

Sermaye artırımı, bir şirketin parasal kaynağını ve faaliyetlerini artırmaya yönelik, nakit ihtiyacın, borçlanmadan ucuz kaynaklarla karşılanması amacıyla başvurduğu yöntemlerden bir tanesidir.

Bir şirketin devamlılığının sağlanabilmesi için kaynak ihtiyacı, sermaye artırımı ile sağlanabilmektedir. Şirket sermayesinin kanunlarca belirtilen alt sınırının altında düşmesi gibi zorunlu durumlarda sermaye artırımına gidebilirler.

 

Şirketler; kapasite artırmak, yeni piyasalara girmek, yeni ürünler veya hizmetler sunmak, söz konusu ürün ve hizmet üretimine yönelik fabrika inşa etmek, teknoloji altyapısını güncellemek veya büyük ölçekli ar-ge projelerini finanse etmek, rekabet avantajı kazanmak ve varlıklarını genişletmek amacıyla sermaye artırımına gidebilirler.

Şirketler Sermaye Artırımını Şu Şekillerde Yapabilirler;

Ortakların şirketin sermayesine katkıda bulunmaları

Şirket karlarının ortaklara dağıtılmadan sermayeye eklenmesi

Şirkete yeni ortak ya da ortaklar alınması

Şirketin bir başka şirket ile birleşmesi

Değer artış fonlarının sermayeye eklenmesi

Şirket borçlarının sermayeye dönüştürülmesi

Şirketin durumuna göre ya da ortakların aldığı karar doğrultusunda bu yöntemlerden biri yapılabilir.

 

SERMAYE ARTIRIMI TÜRLERİ NELERDİR?

Sermaye artırımı; bedelli sermaye artırımı ve bedelsiz sermaye artırımı olarak yapılabilmektedir.

BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI:

Bedelli sermaye artırımı, şirketler tarafından piyasadan ek sermaye toplama amacıyla yapılan bir finansal bir işlemdir. Bedelli sermaye aktarımı, şirketin mevcut hisse senetlerinin nominal değerini veya çıkarılan yeni hisse senetlerini nominal değer üzerinden artırarak, sermaye yapısını güçlendirmek ve sermaye ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilir. Bedelli sermaye aktarımı, şirketin mevcut ortaklarına öncelik tanınarak gerçekleştirilir.

 

BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin iç kaynaklarından sermayeye aktardıkları tutar karşılığında çıkardıkları payların bir bedel alınmaksızın ortaklara dağıtılmasıdır. Bedelsiz sermaye artırımında şirketi içi kaynaklar kullanılmaktadır. Bedelsiz sermaye artırımı, bedelli sermaye artırımının aksine, dışarıdan herhangi bir fon girişi söz konusu olmamakta sadece öz kaynak kompozisyonu değişmektedir.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti