Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ŞEYTAN İNSANIN EN BÜYÜK DÜŞMANIDIR

Muharrem Günay 19 Aralık 2017 Salı 13:37:16
 

Yüce Allah, Kur’an-ı kerimde “Çünkü şeytan size düşmandır. Siz de onu düşman tutun. O etrafına toplanan taraftarlarını ancak cehennemliklerden olsunlar diye davet eder” (Fatır/6) buyuruyor. Yine şeytan insanın apaçık (aduvvun mubînen )ve büyük düşmanıdır. (Yasin/60, Zuhruf/62))
Şeytanın Allah’ın rahmetinden kovulması ve Allah’la bir ahitnâme yapması A’raf suresinde şöyle anlatılır:
“Yine andolsun ki sizi(n önce insan olarak maddenizi) yarattık, sonra size (teşekkül devresinde insan olarak) şekil verdik, sonra da meleklere: “(Kudretim için) Âdem’e secde edin.” dedik. İblis’ten başka hepsi secde ettiler; o, secde edenlerden olmadı. (Araf/11)[krş. 2/34-39]
(Âyet-i kerîmede geçtiği üzere insan, kendisinin yaratıcısı değildir. Kendisine şekil/suret, dillerini ve renklerini veren de kendisi değildir (3/6; 30/22; 40/64; 64/3). Bunun gibi bilgisi de ezelî, ebedî, herşeyi kapsayıcı ve görecesiz değildir. Böyle olunca insan yüce Yaradanı’na karşı, İblis misâli O’nun yüceliğini tanısa bile, büyüklük taslayarak secde/ibadet etmez, emrini yerine getirmezse, nankörlük yapmış/kâfir olmuş ve şeytanın kendine benzetmeye çalıştığı kimselerden olmuş olur.)
(Allah, İblis’e:) “Sana emrettiğim zaman, secde etmekten seni meneden nedir?” dedi. (İblis de:) “Ben ondan hayırlıyım, beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yaratın.” dedi. (Allah:) “Öyleyse, in oradan! Orada (cennette) büyüklük taslaman (kafa tutman) senin haddine değildir. Çık oradan! Çünkü sen aşağılıklardansın!” buyurdu.(Araf/12-13)
(İşte şeytan, Yüce Allah’ın emrine karşılık hevâsına göre akıl yürüttüğünden ve Allah’a itaat etmeyip kendi fikri doğrultusunda hareket ettiğinden lanetli ve aşağılık olmuştur.)
(İblis: “Hiç olmazsa insanların tekrar) dirilecekleri güne kadar bana mühlet ver.” dedi. (Allah:) “Sen mühlet verilenlerdensin.” buyurdu. (İblis:) “Mademki beni (rahmet ve cennetinden kovup) azgın bıraktın; andolsun ki ben de insanlar(ı saptırmak) için senin doğru yolunda onlar için (pusu kurup) oturacağım.” “Sonra onların önlerinden arkalarından sağlarından, sollarından (her yönden onları azdırmak için) yanlarına gelip sokulacağım (onları azdırıp saptıracağım.) Sen de onların çoğunu şükrünü (kulluğunu) yerine getirenlerden bulmayacaksın.” dedi. (A’raf 14-17) [krş. 4/118-119; 36/60; 38/76-83]
 (Allah’ın emri şeytanın aklına yatmadı, bundan dolayı emrine itaat etmedi. Yüce Allah da onu lanetleyip huzurundan kovdu ve kendi azgınlığında bıraktı. Bundan böyle şeytan, kendisinin yaptığı gibi insanları, hem Allah’ın emrine karşı, kendi fikrini ön plana çıkarmaya, kendi fikir ve görüşüne göre davranmaya hem de Allah’ın yasak ettiği şeyleri yapmaya teşvik edecektir. Böylece kimi günaha, kimi küfre sapacaktır. Allah’ın emri aksine emir veren de kendini rab yerine koymuş olacaktır. Gerçek müslümanlar şeytanın tuzaklarına düşmezler.) (http://feyzulfurkan.com/sureler/araf-suresi)
Bunun üzerine Allahü Teâlâ şeytânı aleyhillaneye:
“İzzet ve celalime yemin ederim ki; ben onları Eûzü ile emrederim. Onlar bana sığındıklarında; ben de onları sağ taraflarından hidayetle, sol taraflarından inayetle, arkalarından ismet ile önlerinden nusret ile korurum. Senin vesvesenin bir tesiri ve zararı olmaz ey melun, dedi.
Kulun şeytanın şerrinden korunması için başta Eûzü besmele olmak üzere diğer dualarla Allah’a sığınması bir de “İhlâslı- Salih Kul” olması, yani kulluğu Cehennem korkusu Cennet ümidi ile değil Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla, riyasız, gösterişten uzak bir şekilde yapması gerekir.
Bu konuda Yüce Kitabımızda yer alan diğer ayetlerde ise şeytanın ancak sâlih kulları azdıramayacağı gerçeğine dikkat çekilmekte ve şöyle denilmektedir:
“İblis dedi ki: Rabbim! Beni saptırdığın için, andolsun ki fenalıkları onlara (insanlara) güzel göstereceğim.(Hicr 39 ) “İhlâs üzere olan kulların bir yana hepsini saptıracağım” (Hicr 40 )
“İblis: Senin kudretine and olsun ki, kullarından, ihlâs üzere olanlar müstesna, hepsini azdıracağım” dedi.( Sad 83 )
Kul, Eûzübillâhimineşşeytânirracîm demekle, kendisini Allah’a teslim etmiş, başta şeytanların, cinlerin, insanların kötülülerinden, insan ve cin şeytanlarından, hastalıktan, fakirlikten, yanmaktan, boğulmaktan ve akla gelecek her türlü dert ve belâlardan, kalpte doğacak olan kibir, gurur, riya, nifak, şirk gibi kötü huylardan, nefsin kötü ve şiddetli arzularından, bid’at ve sapıklıklardan Allah’a sığınmış, kendisine manevi sigorta yaptırmış olur. Eûzü ile Allah’a sığınan bir Müslümana şeytan zarar veremez.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti