Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sezon boyunca sabırlı olmak şart”

“Sezon boyunca sabırlı olmak şart”
“Sezon boyunca sabırlı olmak şart”

Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele eden Afyon Belediyespor’un başarılı oyuncularından ve Kaptanlık yapan Orçun Tunca tbf.org.tr’ye yaptığı değerlendirmede Afyon Belediyespor’un kısa ve uzun vadede neler yapmak istediğini aktardı. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun resmi sitesi tbf.org.tr’nin özel röportajına göre Afyon Belediyespor’un geçen sezon Play -Off hedeflediğini, bu sezon ise Süper Lig’e yükselmek istediğini vurgulayan Tunca, bu yolda sahip olunması gereken en önemli özelliği ise sabır olarak gösteriyor. Ligin en üst düzey oyuncularından kurulu bir kadro olduklarını söyleyen Orçun Tunca, Koç Mehmet Kabaran’ın bu sezon kurduğu ekiple sisteminin oturması için biraz zamana ihtiyaçları olduğunu da ifade etti.
“AFYON BELEDİYE, HER SEZON BAŞARISINI ARTIRIYOR”
TBF: Afyon Belediyespor 2016-2017 sezonuna hangi hedefler ile ve nasıl bir çalışma temposu ile başladı?
Orçun Tunca: 8 Ağustos itibarı ile yeni sezona hazırlanmaya başladık. Çok verimli bir çalışma dönemi geçirdik. İlk hedefimiz Federasyon Kupası’nda grubumuzdan çıkmaktı. Antalya’ya turnuvaya gittiğimizde ilk üç maçı kazandık, ama daha sonra şanssız bir şekilde iki maçımızı kaybettik. Neyse ki gruptan en iyi üçüncü olarak çıkmayı başardık. Uzun vadede amacımız ise sezonun sonunda Süper Lig’e yükselmek. Kulübümüz üç-dört senedir çok sağlam bir yapılanma içinde. Her sene de başarısını artırıyor. Bu sezon da çok güçlü bir kadro ile yola çıkarak amacına ulaşmayı kafasına koydu. Biz de sporcular olarak hedefin bilincindeyiz ve her antrenmanımızı buna göre yapıyor, her maçımıza bu bilinçle çıkıyoruz. İlk iki hafta maçlarımızı kazandık, bundan sonra da mümkün oldukça mağlubiyet almamaya çalışacağız. Bunun kolay olduğunu söylemiyorum, çok çalışmamız lazım, fakındayız.
“TBL’DE SAVUNMA SERTLİĞİ ODAKLI BİR OYUN VAR”
TBF: Türkiye Basketbol Ligi’nden Süper Lig’e yükselme savaşı artık çok zorlu bir hale geldi. Birçok takım bu yolda güçlü birer aday olarak görünüyor. Mücadele ortamını Süper Lig ile de karşılaştırarak nasıl değerlendirebiliriz?
Kaptan Tunca: Her sene ligin kalitesi artıyor, mücadele seviyesi yükseliyor. Bence bunun sebebi de Süper Lig’de yabancı sayısının artması ve Türk oyuncuların daha çok TBL’ye yönelmesi. Bu durum son iki üç senede TBL’nin mücadele ortamını ciddi bir ölçüde yukarı çekti. Süper Lig ile karşılaştırdığımızda bizim ligimizde sertlik seviyesinin daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Öbür tarafta yabancıların bireysel yetenekleri yer yer daha fazla ön plana çıkarken TBL’de savunma sertliği odaklı bir oyun var.
TBF: Başantrenör Mehmet Kabaran ile geçen seneden bu yana nasıl bir Afyon Belediye takımı oluştu? Bu sezon ne tür özelliklere sahip bir ekip oldunuz?
Tunca: Ben geçen sezon da takımla beraberdim. Mehmet Kabaran da sezon ortasında bizimle çalışmaya başlamıştı. Geçen sene kendi kurduğu bir takım değildi hocamızın elindeki. Kendisinin belli bir sistemi var ve bu sisteme çok bağlı. Bu sene kendi kafasındakileri sahaya yansıtabilecek oyuncularla yola çıktı. Şu da unutulmamalı, gerek hocamızın sisteminin uygulanması gerekse gelişmesi belli bir süreç gerektiriyor. Henüz her şey yerine oturmadı ama oturduğunda seyredilmesi çok keyifli bir takım olacağımıza şüphem yok. Bu da bize başarıyı getirecek. Takım kadrosu olarak da yorumlamak gerekirse bu ligin en üst düzey oyuncularının burada bir araya geldiğini düşünüyorum. Ekibin sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkması ve özelliklerinin sahaya doğru yansıması için ise biraz zamana ihtiyacımız var.
“BİZDE YABANCI OYUNCU TÜRK OYUNCU AYIRIMI YOK”
TBF: Takımların oyun sistemlerinde önemli rol oynayan yabancı oyunculara da parantez açmak istiyorum. Onların ekiple uyumu nasıl?
Tunca: Yabancı oyuncu seçiminde ilk etapta karakterlerine dikkat etmek bence çok önemli ve biz o yönden çok şanslıyız. Miha Zupan daha önce koçumuzla çalışmış olan bir isim ve çok düzgün bir karakter. Bize hem saha içinde hem saha dışında hep olumlu yönde etkisi oluyor. Mustafa Shakur, Euroleague tecrübesi olan, nerede ne yapması gerektiğini çok iyi bilen bir oyuncu ama onun adaptasyon için biraz zamana ihtiyacı var; fiziksel olarak da tam hazır diyemeyiz. Yine de bizim sistemimiz içerisinde yabancı oyuncu Türk oyuncu ayırımı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Kim hocanın istediğini ve takımın ihtiyacı olanı sahaya yansıtabilirse, o formayı alır…
TBF: Peki, tecrübeli oyuncular ile genç oyuncuların arasındaki ilişkiden söz etsek. Neticede onların sizin deneyimlerinize ihtiyacı var, sizin de onların enerjisine.  
Tunca: Ben bu ayırımında günümüzde ortadan kalktığına inanıyorum artık. Oyuncular çok genç yaşta önemli tecrübeler kazanıyorlar, öbür yandan yaşı ilerlese de kendine iyi bakan sporcular yeterli enerjiye sahip olabiliyor. Yine de yaş olarak bizlerden çok genç arkadaşlarımızın enerjisi ile fark yaratması lazım, bizlerin onlara yol göstermemiz lazım, bunlar doğru. Bizim takımımızda da bu durum doğal bir şekilde gerçekleşiyor.
“SEZON BOYUNCA
SABIRLI OLMAK ŞART”
TBF: Sohbetimizin başında hedefinizin Süper Lig olduğunu söylediniz. Bu yolda nasıl bir duruş sahibi olmalı Afyon Belediyespor, neler yapmalı?
Tunca: Sezon çok uzun, Play-Offlar’a dek 34 tane maç yapacağız ve bu sene değişen sistem dolayısı ile son dört takım iki devreli lig usulü final grubu oynayacak. Afyon Belediye, her sene hedeflerine ulaşmış bir kulüp. Geçen sezon Play-Off hedefledi, bunu gerçekleştirdi. Bu sene de Süper Lig’e ulaşmak olan hedefimiz adına elimizden gelen her şeyi yapacağımız bir dönem olacak. Normal sezon sonunda ilk dört takım arasında olup saha avantajına sahip olmamız gerekiyor. Bu avantaj ile son dört takım arasına kalmaya çalışmalıyız. İki devreli lig usulü final grubu, uzun süredir ilk defa oynanacak bir sistem. Oraya dâhil olabildiğimiz takdirde en hazır halimizde varlık göstermeliyiz. Tüm sezon boyunca sabırlı olmak şart. Kötü gidişatlar illa ki olacaktır, her zaman her şey yolunda olamaz. İniş çıkışlar, mağlubiyetler mutlaka olacak ama biz hep birlik içinde sağlam durmalıyız. Hedefimize sarıldığımız sürece hiçbir zorluk karşısında çaresiz kalmayız. (Kocatepe Haber Merkezi)