Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Şiddet eylem medeniyetine dönüşülerek çözülür”

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av.

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, şiddetle mücadelenin doğru teşhislerle yapılacak tedaviyle başarılı olacağını söyledi. Şahin, “Aslında eylem medeniyetine dönüşmek ve dönüştürmek için sorunun gerçek anlamda çözümlenmesi gerekiyor. Olayların gerçek sebeplerine parmak basılmadığı sürece de bunların tedavi edilmesini ben çok mümkün görmüyorum” dedi

 

25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü” nedeniyle Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’nın yeni hizmet binasında dün öğlen basın açıklaması yapıldı.
“ŞİDDET OLAYI BİZLERE İNTİKAL ETTİĞİNDE İŞ İŞTEN GEÇİYOR”
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin program açılışında yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddetin avukatların, adliyenin ve gazetecilerin işi olmaması gerektiğini söyledi. Şahin, “Kadına şiddet avukatların, adliyenin ve gazetecilerin işi olduğunda iş işten geçmiş oluyor. Yani bizler şiddet vuku bulduktan sonra devreye giriyoruz. Adeta ölü evinin yasçısı gibi sadece şiddet mağdurlarının arkasından ağlayan unsurlarız. İş adliyeye, iş avukatlara, iş basına intikal ettiğinde şiddet olayı vuku bulmuştur. Bundan sonraki süreç cezalandırılması veya cezalandırılmaması, failin nasıl bir muameleye maruz kalacağı doğrusu şiddet olaylarının azaltılması konusunda çok etkili değildir.” dedi.
“TÜRKİYE CEDAW
SÖZLEŞMESİNDE TARAF”
Av. Tuğba Demir tarafından şiddetin tüm yönleriyle ve mücadele noktasında yapılması gerekenler detaylı bir sunumla anlatıldı. Daha sonra Afyonkarahisar Barosu’nun 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele Günü”nü için hazırlanan kurumsal açıklamasını Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Av. Gonca Alhan Okyar yaptı. Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı olduklarını belirten Okyar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele Günü’nü biz de basın bildirimizle anmak ve gündeme getirmek isteriz. Birleşmiş Milletlerin 1999’daki kararı ile her yıl 25 Kasım tarihi ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak anılmaktadır. Kadına yönelik şiddet ‘kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma’ olarak tanımlanmaktadır. BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi, kadına yönelik şiddetin ‘kadınlara yönelik, toplumsal cinsiyete dayalı ve bir kadına sırf kadın olduğu için yöneltilen ya da oransız bir şekilde kadınları etkileyen bir şiddet’ olduğunu belirtmektedir. 1985 yılında BM, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesini (CEDAW) imzalamıştır. Türkiye de bu sözleşmeye taraftır. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal İşbirliği ve Eşgüdümün Arttırılmasına Dair Protokol, Bakanlıklarımızın ortak çalışmalarıyla imzalanmış, 25 Kasım 2019 tarihinde Kamuoyuna duyurulmuş ve ilgili kurumlara da iletilmiştir.” dedi.
“EĞİTİMLERLE ERKEK
FARKINDALIĞI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”
Av. Gonca Alhan Okyar sözlerini şöyle tamamladı: “Afyonkarahisar Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Afyonkarahisar ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) ile ortaklaşa projeler yürütmekteyiz. Kadınlara yönelik şiddet konusunda, erkek farkındalığı yaratılması açısından tüm kurum ve kuruluşlara, hukuki ve eğitim desteklerimizi vermekteyiz. Sonuç olarak; Kadına şiddetin olmadığı, kadının ayrımcılığa ve istismara uğramadığı, çağdaş medeniyete kavuşmuş bir ülke ve dünya dileğiyle basına ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi