Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şifalı Aşure geleneği yaşatılıyor – Kocatepe Gazetesi

Şifalı Aşure geleneği yaşatılıyor – Kocatepe Gazetesi
Şifalı Aşure geleneği yaşatılıyor

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününe rastlayan Aşûre Günü’nde Hz. Mevlana’nın yedinci kuşak torunlarından büyük Mutasavvıf Sultan Divani’yi anma ve geleneksel 40 hatimli Şifalı Aşure Günü etkinlikleri 13 Ekim Perşembe günü başlıyor.
Afyonkarahisar Mevlevihanesi (Mevlevi Camii) bahçesinde ikindi namazının ardından aşure duası ile başlayacak etkinlikler kapsamında, 14 Ekim Cuma günü Cuma namazından sonra Mevlevi/Türbe Camii başta olmak üzere ilimizin birçok noktasında 60 bin kap şifalı aşûre dağıtılacak.
KONYA’DAN SONRA
EN ÖNEMLİ İKİNCİ MERKEZ
Muharrem Ayı’nda icrâ edilen Aşûre pişirme geleneği, Anadolu’da hâlen çok önemseniyor. Bu gelenek, Mevlevîhâ-nelerde de özenle icrâ edildi ve 16’ncı yüzyılda Afyonkara-hisar Mevlevîhânesi’nde (Sultan Dîvânî zamanında) daha renkli törensel bir hüviyet kazandı. Mevlevîhâne bahçesine kurulan kazanlarda, dervişlerin aşûre karması çok ilgi görmüş ve bu gelenek, diğer mevlevîhânelere de taşındı. Konya Mevelvîhânesi’nden sonra en önemli Mevlevîhâne olan Af-yonkarahisar Mevlevîhânesi’nde, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından devam ettirilen bu gelenek, 13-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. (Kocatepe Haber Merkezi)