Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sigara kullanımına bağlı kanser vakaları artıyor

Sigara kullanımına bağlı kanser vakaları artıyor
Sigara kullanımına bağlı kanser vakaları artıyor

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla kamuoyunu bilgilendirdi. Yemenici, “Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı açısından ülkemiz de ne yazık ki sıralamanın başlarında yer alıyor. OECD’nin 2015 yılı raporuna göre, Türkiye yüzde 23,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer almıştı. Son 20 yılda sigara tüketimi yüzde 80 oranında artan Türkiye’de sigara kullanma alışkanlığına bağlı kanser vakalarıysa her yıl ortalama yüzde 6 oranında artıyor. Dumansız Hava Sahası uygulaması, bu olumsuz durumla mücadelede büyük oranda pozitif katkı sağlamıştır. Yürütülen programlar sonrasında genel sigara içme oranı yüzde 31’den yüzde 26’lara düşmüştür. Gençlerde sigara içme oranında artış yaşandığını ise üzülerek söylememiz lazım” dedi.
DUMANSIZ HAVA SAHASI
UYGULAMA GENİŞLEYECEK
Dumansız Hava Sahası uygulamasının genişletileceğini vurgulayan Yemenici, “Dumansız Hava Sahası uygulaması, önümüzdeki günlerde daha da genişleyecek. Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ’ın da belirttiği gibi, lokanta, pastahane, restoran vb. yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, ‘Yanları açık’ denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak. Bunun yanında sigara paketleri, marketlerde dışarıdan görünmeyecek şekilde kapalı dolaplarda bulundurulacak ve sigara paketlerinde markaların belli olmayacak (kara paket uygulaması), paketin her tarafında sağlıkla alakalı uyarılar yer alacak” ifadelerini kullandı.
TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ EN
KISA SÜREDE BIRAKIN
Sağlık Bakanlığı’nın Tütünle Mücadele Eylem Planı’na göre çocukların faydalandığı açık alanlarda, yürüyüş yolylarında, spor yapılan aletli egzersiz alanlarında da siga içilmesinin yasaklandığını hatırlatan İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, “Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın sağlıklı bir hayat sürmeleri için her türlü önlemi alıyoruz. Vatandaşlarımızdan ise ricamız ve beklentimiz, kendileri de bu mücadelede bizlere destek olsunlar, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü bahane ederek tütün ve tütün ürünlerini en kısa sürede bıraksınlar. Kendilerini aktif içici, çevresindekileri ise –özellikle çocuk ve gençleri- pasif içici durumundan kurtarsınlar” dedi.