Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sigara sağlığa da zararlı, ekonomiye de

Bu haberin fotoğrafı yok
Sigara sağlığa da zararlı, ekonomiye de

Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Uzm. Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, sigara içmenin hem sağlığa hem de ekonomiye zarar verdiğini söyledi. Güngör, sigaranın çok ciddi bir bağımlılık yaptığını, Türkiye’de günde 90 milyon dolarlık bir kaynağın sigaraya aktarıldığını vurguladı

Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Uzm. Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, Park Hastanesi’nin konferans salonu “Cafe Park”ta “Sigaraya Veda” semineri verdi. Güngör, sigara kullanımının sağlık ve ekonomik bakımdan ciddi bir zarar olduğunu söyledi.
Güngör, Türkiye’de 30 milyon sigara içicisi olduğuna dikkat çekerek “Sigara çok önemli ve yaygın bir halk sağlığı sorunu. Türkiye’de 30 milyon sigara içicisi var, günde 3 dolardan hesaplasak 90 milyon mil-yon dolarlık maliyet ortaya çıkıyor. Biz sadece sigara içerek o parayı tütün endüstrisinin cebine veri-yoruz. Bunun 1 doları vergi olsa bile bunun büyük kısmı tütün üreticilerinin cebine giriyor. Büyük şirketlerin cebine giriyor. Bu parayı bizi zehirleyerek kazanıyorlar. Sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle yılda 2.72 milyar dolar daha harcanıyor. Bu da çöpe atılan bir başka para” dedi.
En büyük sağlık sorunu
Gençler ve çocukların sigara üreticilerinin hedefi hâline geldiğini bildiren Güngör, üreticilerin çocuk ve gençleri “potansiyel bağımlı” olarak gördüklerine dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarayı en önemli sağlık sorunu olarak belirlediğini kaydeden Güngör, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en büyük sağlık sorunu sigara. Bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık. Önlenebilir ve ölümcül bir hastalık. Her yıl 4 milyon insan hayatını sigara nedeniyle kaybediyor. Üreticisinin önerisi ile zararlı bir madde. Her dozu zararlı. Sadece kullanılana değil yanında oturana da zararlı. Her 4 deneyenden 3 tanesi sigara bağımlısı oluyor. Sigara bağımlılığı yüksek düzeyde bir bağımlılık. Saldırgan reklamlar yapıyorlar. Sigaradan dolayı her 8-10 saniyede bir insan ölüyor. Gençliğimizi korumamız gerekiyor,. Sağlıklı bireylerle toplumumuz sağlıklı olacaktır. Onların denemelerine engel olmak için önce yetişkinlerin sigara içmemesi gerekiyor. Sigara içmek, insanı intihara sürükleyen korkunç bir bağımlılık” diye konuştu.
Endüstri, kayıp vermek istemez
Güngör, “light” ya da “mentollü” olarak sunulan sigaraların da daha çok, sigarayı bırakmak isteyenlerin başvurduğu bir yan yol olduğunu söyledi. Sigara endüstrisinin “müşteri” kaybetmek istemediğini hatırlatan Güngör, sigaraya yeni başlamak isteyenlerin de “light” ve “mentollü” sigaralarla “müşteri” ve “bağımlı” hâline geldiğini aktardı.
Diğer tütün mamülleri de tehlikeli
Sigaranın Kızılderililerin, ülkelerini işgal eden “Beyaz Adam”a verdiği en büyük hastalık etkeni olduğunun altını çizen Güngör, sigaranın yanı sıra içinde tütün olan maddelerin de zararlı olduğunu belirtti. Güngör, “Eskiden Red Kit vardı, sigarayı bırakmasaydı bu durum, ayaklarının kesilmesine neden olacaktı. Şimdi Red Kit’in ağzında çöp var. Sigaranın içine kokusunu güzelleştirecek birtakım maddeler koyuyorlar. Tütün, sigara ile sınırlı değil. Pipo, pro, nargile de tehlikeli” ifadelerini kullandı.
Ölmek var, ölememek var…
“Sigara içen ölecek de sigara içmeyen ölmeyecek mi” sorusuna da cevap veren Güngör, şöyle devam etti: “Bir acı çekerek ölmek var, erken ölmek var, ölememek var. Sigara içenlerin pek çoğu ölemiyor. sigaranın içinde 4 bin tane zehirli madde var. Bize geldiğinizde kanınızda dolaşan karbonmonoksiti ölçüyoruz. Kanınızda dolaşan karbonmonoksitin oranını söylüyoruz. Bu neden önemli? Siz oksijeni akciğerinizden aldığınız zaman damarlara geçtikten sonra dokuların kullanılması aşamasında karbonmonoksit bir bariyer oluşturuyor. Bu bariyer oksijeni kullanmanızda engel olduğu için yorgun, dinlenmemiş, keyifsiz, dikkati kaybolmuş bir şekle geliyorsunuz. Sigara kullanımı olmasa, akciğer kanseri bu kadar çok olmayacak, kalp krizleri bu kadar çok olmayacak bronşitler bu kadar çok olmayacak.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti