Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ŞİİRLERLE AFYONKARAHİSAR -I-

Türk Milleti şair Millettir. Doğunca ninnilerle beslenir, ninni şiirdir… Hayatı baştan sona şiirdir… Ölünce, arkasından yakılan ağıt, şiirdir… Türk insanı ya şairdir, ya güzel şiir okur ya da şiir dinler… Yani Türk Milleti şiiri sever.

Türk şairi, sadece yaşadığı dönemi değil; geçmişi de, geleceği de yazar. Yazdıkları, kimi zaman övgü, kimi zaman yergidir. Ama gerçeği yazar. Türk şairinin gerçeküstü şiirlerinde bile bir gerçek payı, çok ince bir mizah vardır. Orta Asya’da Ali Şir Nevai, Kafkasya’da Nizami, Anadolu’da Yunus Emre ve Mevlana yüzyıllardır, Türk şiirinin sesini yansıtırlar… Bu büyük şairlerin torunları, Türk yurtlarının her yerinde, Milletimizin sesini, nefesini, duygu ve düşüncelerini yazarlar. Türk Dünyasının her köşesinde; her şehir, kasaba ve hatta köyünde, şairler yetişmiştir. Bunlar, bugün de vardır, yarın da var olacaklardır…

Türk şairi, bir anlamda tarih yazan adamdır. Geçmişimizdeki pek çok tarihi olaylar, şairlerimizin şiirleriyle belgelenmişler; yüzyıllar sonra gizli kalan kimi olaylar, şiirlerden öğrenilmiştir. Kimi destanlar, Türk Yurtlarındaki tarihi olayların kanıtlarıdır.

Çizmecioğlu Vehbi, yirminci yüzyılın başlarında, Afyonkarahisar’ımızda cereyan eden kimi olayları destan şiirleriyle tarihe aktaran, büyük ve önemli bir şairimizdir. Oğlu Osman Özkişi, yeğeni Ali Türk Keskin ve Behçetoğlu Muzaffer Görktan da onun izinden giden şair hemşehrilerimizdir.
Ama Çizmecioğlu Vehbi;

Ağustos bin üç yüz on sekiz idi
Karahisar’da harik oldu nümayan
Bu yangın, ateşten bir deniz idi,
Kaplayıp beldeyi, eyledi umman.

Dörtlüğü ile başlayan ve 22 dörtlükten oluşan Yangın Destanı, Afyonkarahisar’da 1902 yılında vuku bulan yangın felaketini safha safha nakletmektedir:

Dinle tafsilatın beyan edeyim
Vukuu halatı ayan edeyim
Seni bu dehşete hayran edeyim
Göstermesin mislin Cenab’ı yezdan.

Demekte; daha sonra yangının saatini, hangi mahalleden başlayıp, nereleri kapsadığını; üç gün devam ettiğini; çok sayıda insan ve hayvanın öldüklerini; şehrin harabeye döndüğünü dize dize anlatmaktadır.
Çizmecioğlu, 1910 yılında bütün Türkiye’yi saran kış üzerine yazdığı destana da şu dizelerle başlamaktadır:

Bin üç yüz yirmi altı salinde,
Soğuğun şiddeti kar etti cane
Kimseyi koymadı kendi halinde
Ağlattı zor ile hem yane yane.

17 dörtlükten oluşan destan, kışın şiddetini ortaya koymaktadır:
Anadolu sanki oldu Sibirya
Diyen şair, halkın çektiği sıkıntılara değinmektedir:

Haşhaşın küsbesin yarıp yaktılar
Kaba yel esecek diye baktılar
Yeni keresteden odun yaptılar
Ta ki nöbet geldi şimdi tavane.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER