Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SIKINTI BÜYÜK

“Tam kapanma” günlerine başladık.
18 günlük kapanmanın önemli bir maliyeti olsa da koronavirüs salgını ile mücadele etmede ve ekonomik toparlanmada doğru bir yöntem olduğu noktasında toplumun tamamına yakını hemfikir. En sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim: Kapanma olumlu ama uygulama sıkıntılı…
“Yandım Allah” diye feryat edenler çoğalıyor.
18 günlük kapanma süreci için faaliyet izni alamayan, işinden gücünden geri kalan pek çok esnafa rastladık dün. Sövüp-sayan, kızan-köpüren de vardı… Duymadığımız bedduaları dile getiren de…
İlk baştaki kapanma kararlarındaki yanlışlıkları ve eksiklikleri eleştiren vatandaşlar, sonraki “açılma” sürecinde insanların gözünün içine sokarcasına yapılan yanlışları da unutmuyor. Bunların başında “kongreler ve cenazeler” geliyor.
Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasakları ve belli işyerlerinin uzun süredir kapalı oluşunun üzerine bugünkü şartlar eklenince isyan derecesi artıyor.
Umutlar aşıya bağlanmıştı. Aşı bulanacak ve dertler bitecekti. Ama umulduğu gibi olamadı.
En başta toplumun büyük kesimini oluşturan küçük esnaf kesiminin feryadı afakı kaplar hale geldi. Haklılık payları yüksek. Bu feryatlara kulak verilmeli. Tamam, kapanma gerekli ama bir yeri kapatıp bir yeri açınca insanları tatmin etmek mümkün olmuyor.
Telefoncusu, tabelacısı, sanayideki ustası, boyacısı, tuhafiyecisi, ayakkabıcısı, pazarcısı vs… Hepsi mağdur ve hepsi isyanda. Belli bir kesimin faaliyetini izin verilirken kendilerinin faaliyetinin kısıtlanması haklılık paylarını artırıyor.
“Oto tamircileri bu süreçte kapalı. Fırınlar, ekmek bayileri, taksiler, büyük marketlerin servis araçları faaliyette. Bunların aracı bozulsa tamiri kim yapacak?” diye soran esnaf haksız mı?
“Ben hırdavat satıyorum. Biz kapalı olacağız. Ama … Market açık ve hırdavat reyonu hizmette olacak. Bu hak mı” diyen esnaf haksız mı?
“Önceki kapanmanın yaralarını sarmaya çalışıyorduk, şimdi yeniden alt-üst olduk. Ne müşteri kaldı ne ödeme düzeni” diye dert yanan telefoncu haksız mı?
Yevmiye ile çalışan inşaat işçisi, sanayideki çırak ve kalfa, hamallık eden gündelikçi… Bunlar için bir yardım da söz konusu değil.
Kar yağıyor. Herkes başına yağan karı eritsin deniliyor ama, kimine şemsiye veriliyor, kimi cascavlak ortada kalıyor.
Bunun faturasının en başta siyasete çıkacağını kestirmek için kahin olmaya gerek yok.
***
Ekonominin uzmanları, hastalık hızla yayılırken ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkiyi birçok sektörde doğrudan görmek şaşırtıcı olmayacak görüşünde. Kolaylıkla ölçülemeyen ikinci derecedeki etkilere özellikle dikkat çekiliyor.
Ekonomistlerin öngörülerine bakalım:
Devletin vergi tahsilatı düşecek. Şirketler kârlarını korumak veya arttırmak için harcamalarını kısmaya çalışacaklar. Bu kısma ekonominin talep yönünü etkileyecek, arz daralması, maliyet artışı ve enflasyon baskısına neden olacaktır. Banka kredileri duracak, işsizlik yaygınlaşacak ve ekonomi daralma sürecine girecektir.
Alışveriş merkezlerinde tekrar sıkıntılarının ağırlığı artacak. Gayrimenkul sektöründe ciddi daralma yaşanıyor ve bu devam edecek. İnsanların ayakkabı ve elbise ihtiyacı evlerde kalındığı müddetçe olmayacaktır.
İnşaat sektörü geçmişte olduğu gibi iş yaratamayacağından gayrimenkul sektöründe ciddi yavaşlama ortaya çıkacak. Bankaların batık kredileri beklenmedik düzeyde artacaktır.
Büyük şirketler satış büyümesi açısından toparlanırken küçük şirketlerde halen satışların azaldığını görmekteyiz. Mikro ve küçük işletmelere yönelik banka kredilerinde de ciddi bir daralma söz konusu.
***
Sonuç olarak Kovid-19 ikinci dalgası hızlı bir şekilde yayıldığından toplumun beklentileri doğrultusunda tam kapanma kaçınılmaz olmuştu. Bu kapanmanın bir takım ekonomik ve siyasi maliyetleri olacaktır.
Esas olan ekonomik maliyetlerin topluma adil dağıtılmasıdır. Bunun için de Kovid-19’dan etkilenen bireylere, ailelere, çalışanlara, işletmelere ve topluluklara yönelik mali destekle kapatmanın etkilerini hafifletmek gerekiyor. Adil bir şekilde…
Aşılanma hızı, insanların önlemlere uyum göstermeleri, toplu bağışıklığa ulaşmayla krizden çıkış sürecini hızlanacaktır. En azından beklentimiz bu yöndedir. İnşaAllah beklentilerde aksama olmaz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER