Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sinay, mizaç eğitimi verdi

Sinay, mizaç eğitimi verdi

Eğitmen-Danışman Fatih Sinay, “Sağlıklı Yaşam Doğru Beslenme ile Başlar” başlığında Mizaç Eğitimi konulu sunum yaptı

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Afyonkarahisar Şubesi Milli Gençlik Vakfı (MGV) 45. Dönem Sohbetlerinin ikinci konuşmacı konuğu 26 Ekim Cumartesi günü Eğitmen-Danışman Fatih Sinay oldu. Sinay, “Sağlıklı Yaşam Doğru Beslenme ile Başlar” Mizaç Eğitimi başlığında konuştu. Program AGD Şubesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
“KONUŞMACILARA 4 SORU SORULMALI”
Eğitmen-Danışman Fatih Sinay, geçici dünya hayatının karanlık bir tünele benzetti. Ömrün tamamlanması ile bu tünelden çıkıp ilahi huzura çıkılacağına dikkat çeken Sinay, “Öncelikle kişiler kendilerinin karşısına çıkıp bir şeyler anlatan kişileri sorgulamalıdırlar. Bu tür kişilere 4 soru sorulmalıdır. Bu durum dinleyicilerin hakkıdır. Bir şeyler anlatmaya karşısına çıkan kişileri sorgusuz sualsiz karşınıza çıkarmayınız. Çünkü konuşmacılar çok şeyler anlatırlar ve dinleyiciler de etkilenirler. Birazdan akılı anlatmaya başlayacağım bu durumu orada anlaşılacağını düşünüyorum. Birinci soru kişinin anlattığı bir eserde yazıyor mu? Bunun hakkında kayıt var mı? Kendi kafandan mı uydurdunuz? Uydurulduysa yani konuşmacı bir tahlil sonucu bunu anlatıyorsa bile bu mutlaka bir esere dayanmalıdır. Eser soruyoruz çünkü esersiz, kitapsız olmaz. Peygamberler de kitaplarla, risalelerle geldiler. Konuşmacı bunu usulünce anlatacak bir hocadan eğitim aldı mı? Hocası kim? Üçüncüsü anlattığının bir faydası var mı? Hataların, günahların, cürümlerin de yazılı olduğu kitaplar var. Onları anlatıp pazarlayan adamlar var ama faydasız olduğu gibi zararı da var. Dolayısıyla anlattığının faydası var mı? Dördüncüsü ise madem hocasınız hani talebeleriniz? Bu soruların sorulması gereklidir.” dedi.
“MİZAÇ İLMİNE SOYUT SOMUT HERŞEY GİRİYOR”
Mizacın sözlük anlamının huy, karakter, yaratılış anlamlarına geldiğini hatırlatan Sinay, “Mizaç ilmi mefhum ve mücessim yani soyut ve somut olarak her şeyden bahseder. Birey toplum, kadın erkek, çocuk yetişkin, cemadat nebatat, hayvanat insanad. İnsan ve çevresinde ki her şeyle ilgili olan bir ilimdir. Kökeni Âdem A.S kadar gider. Kur’an-ı Kerim de herkes mizacına göre iş yapar diye bir ayet vardır. Bunun dışında ki müteşabi ayetlerde de çokça bahseder. Âdem’in çamurdan yaratıldığı anlatılır. Bir çamuru pişirmek için önce toprak lazımdır. Kuru toprağın sulandırılması lazımdır. Pişirmek için ateş, ateşin yanabilmesi için hava gereklidir. Âdem A.S ve biz çocukları dedemiz olarak onunla bedenimiz bu sıraladığımız 4 elementten ibarettir. Birde beşinci element vardır. O da ‘Biz size nurumuzdan ruh üfledik’ dediği üzere bu da beşinci elementtir. Konuşmamda beşince elemente kadar anlatacağım” diye konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi