Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şişmanlık son on yılda arttı

Bu haberin fotoğrafı yok
Şişmanlık son on yılda arttı

Halk Sağlığı Kurumu Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün, her yıl 10 Mayıs’ta kutlanan “Sağlık için hareket et” günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Akgün mesajında, Türkiye’de şişmanlığın son on yılda arttığını söyledi

Toplumu oluşturan bireylerin, zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı olabilmeleri için zinde ve sağlıklı bir bedene sahip olmaları gerektiğini kaydeden Akgün, zinde ve sağlıklı bir yaşamda bireyin, fiziksel aktivite ve beslenme konularında tercihlerini gözden geçirmesini gerekli gördüğünü ifade etti.
“Zindelik veren egzersizlerle ve sağlıklı beslenmeyle hayat tarzını belirlemesi gerekir” diyen Akgün, şunları söyledi: “Günümüzde şehirleşme kültürünün sebep olduğu olumsuzlukların başında obezite (şişmanlık) gelmektedir. Beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi koşullar bir araya geldiğinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığını artmaktadır. Vücutta yağ oranının artması şişmanlıktır. Şişmanlığın tıp bilimindeki ismi obezitedir. Türkiye’de şişmanlık son 10 yılda kadınlarda yüzde 65, erkeklerde ise yüzde 30 oranında artış göstermiştir. Türkiye’de her 3 kadın ve her 5 erkekten 1’inin şişman olduğu saptanmıştır.”
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), şişmanlığın küresel bir hal aldığını ve mutlaka tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalık olduğunu belirttiğini anlatan Akgün, sözlerine şöyle devem etti: “Uzmanlar tarafından aşırı şişmanlığın birçok hastalığı da beraberinde getirerek yaşama süresini en az 10 yıl kısalttığı görüşü de vurgulanmaktadır. Düzenli egzersiz yapan bir kişi daha kaliteli bir yaşamı 10-20 yıl daha sürdürebilmektedir. Obeziteyle mücadele, gerçekte pek çok hastalıkla mücadele demektir. Obezite, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlar, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkiler.”
Obeziteyle mücadelenin ülke geleceği için son derece önemli olduğunu vurgulayan Akgün; sağlıksız beslenme ve fiziki aktivite azlığının obeziteye neden olduğunu söyledi. Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının, sağlığın korunması için yeterli olacağını bildiren Akgün, “Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum ve kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir” diye konuştu.
Akgün ayrıca; “Yaşam stili aktiviteleri” olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek, egzersizi yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini bildirdi. Her yetişkinin 30 dakika veya daha fazla orta düzey aktiviteyi haftanın hemen her günü yapması gerektiğini kaydederek, “Toplumu ve bireyleri sağlıklı bir hayat tarzına teşvik etmek için Sağlık Bakanlığı fiziksel aktivite konusunda toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla 10 Mayıs’ı Sağlık İçin Hareket Et günü olarak belirlenmiştir. Bizler de halk sağlığı konusunda halkımızın, yeterli ve dengeli beslenmeyle düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandıkları bir hayat tarzını benimsemelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu. (Kocatepe)