Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Somali heyetinden Ürün’e ziyaret – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Somali heyetinden Ürün'e ziyaret

Mursal ve Somali Ankara Büyükelçiliği Birinci Katibi Abdulkadir Mohamed Nur, TBMM Somali Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’ü makamında ziyaret ettiler

Mursal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Somali’nin gerçek dostu olduğunu söyledi. Hamud, Somali’nin zor zamanında pek çok dünya ülkesinin kayıtsız kaldığı bir ortamda Türkiye’nin yardımları ile Somali’nin dostu olduğunu belirtti.
Mursal, “Türkler olarak sizler bizlerin gerçek kardeşlerisiniz. Çünkü bizim zor zamanımızda yanımızda oldunuz. 20 yıldır problemlerin olduğu bir ülke Somali. Biz bu 20 yıl sürecinde bize yakın olan Afrika ülkeleri ve Arap ülkelerinden medet umduk fakat bize zor zamanımızda sahip çıkmadılar. Eğer Türkiye’nin bize bu kadar dost olacağını bilseydik bu kadar zaman kaybetmez ve ilişkilerimizi yıllar öncesinden başlayarak çok daha iyi bir konuma getirebilirdik” diye konuştu.
“6 ayda 100 yılda
yapılmayan yardımı yaptınız”
Mursal, Başbakan Erdoğan’ın bir süre önce ailesi ile birlikte gerçekleştirdiği Somali ziyaretinin adeta bir dönüm noktası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Somali bir zamanlar insanların gitmeye korktuğu bir yerdi ama Başbakan Erdoğan bir gün Somali’ye gitti ve bu dünyanın ilgisinin Somali’ye kaymasına neden oldu. Bu bir dönüm noktasıydı. O kadar tehlikenin olduğu bir yere Başbakan Erdoğan ailesi ile birlikte gitti ki bu herkesin şaşırmasına neden olan bir davranıştı. O Somali’ye güvendi ve gitti. Sonucunda ise dünya Somali’de problemler olduğunun farkına vardı. Önceden Avrupa ülkeleri başta olmak üzere hiçbir ülke lideri Somali’ye güven olmadığı gerekçesiyle gitmek istemiyordu fakat ne zaman Başbakan oraya gitti artık bu düşünce değişmeye başladı.”
Başbakan Erdoğan’ın Somali ziyaretinin ardından Türkiye’den Somali’ye yapılan yardımların arttığına dikkat çeken Mursal, son 6 ayda Türkiye’den yapılan yardımın başka ülkelerde son 100 yılda yapılandan fazla olduğunu bildirdi.
“Yapılan yardımları
unutmayacağız”
Hamud, şöyle dedi:“Başbakanın Somali’ye gitmesinin üzerinden yaklaşık 6 ay gibi bir süre geçti ki o zamandan bu zamana Somali’ye Türkiye’nin yaptığı yardımlar son 100 yılda başka ülkeler tarafından yapılmadı. Bunun Somali’de gencinden yaşlısına herkes biliyor ve şunu da belirteyim ki Somali’deki sorunlar çözülsün ülkemiz yardımlar için Türkiye’ye teşekkür edecektir, bunu da hep beraber göreceğiz. Başbakan, Somali halkı ile ilgili BM’de sanki Somali’nin büyükelçisi gibi konuştu ve biz bunları asla unutmayacağız.”
Ürün: Onlar bizim
gara gardaşlarımız
Halil Ürün de konuşmasında Türk halkının her zaman yardıma ihtiyacı olan milletlerin yanında olduğunu belirtti. Afyonkarahisar’da yerel deyişte çok sıkıntı ve çile çekmiş insanlar için ‘gara gardaş’ diye bir tanımlama olduğunu bildiren Ürün, “Afyonkarahisar’da bir deyiş vardır gara gardaş diye. Bu çok sıkıntı çekmiş çok mücadeleler vermiş insanlar için kullanılır. Sayın Büyükelçi benim gara gardaşımdır. Ben TBMM Somali Dostluk Grubu Başkanı olarak kendisine böyle hitap etmek istiyorum. İnşallah bundan sonra Somali için daha güzel şeyler yapacağız” dedi.
“Fakirlerimiz bile Somali
için yardımda bulundu”
Somali’ye Türkiye devleti olarak yapılan yardımların yanı sıra Türk halkının kendiliğinden adeta çığ gibi bir yardım kampanyası başlattığını ifade eden Ürün, şöyle konuştu:
“Bizim Somali’ye devlet olarak yaptığımız yardımlar var ama bunun daha ötesinde bizim halkımız birebir olarak Somali’yi çok seviyor. Somali’ye yapılan yardımlar herkesin, sokaktaki insanların verdikleri 5 liralar 10 liralar ile gerçekleşti. O kadar para bu şekilde birikti. Bizim fakirlerimiz bile Somali için yardımda bulundu. Türkler bu yardımları sadece Somali için değil dünyada sıkıntı çeken pek çok millet için yaptı. Pakistan’da, Filistin’de ve daha dünyanın pek çok yerinde yardıma ihtiyacı olan pek çok millete Türk milleti yardım yapmıştır. Bunun nedeni ise Türk insanının Müslüman olmasıdır. Hele açlık söz konusu olduğunda bu çok daha önemlidir. Bizler komşusu açken kendisi tok yatmayan insanlarız. Somali’de insanlar açlıktan ölürken bizim imanımız tehlikededir. Benim halkımın düşüncesi budur.”
Ürün, konuşmasında Somali-Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çaba sarf edeceğini belirterek, Mart ayında Türkiye’den Somali’ye gerçekleşecek olan ilk uçak seferinde Somali Dostluk Grubu olarak yer almayı planladıklarını da sözlerine ekledi. (Kocatepe)