Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sosyal yardım projeleri istihdamı önlememeli”

“Sosyal yardım projeleri istihdamı önlememeli”

AFSİAD yöneticileri, Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri ile ilimiz ekonomisini değerlendirdi. AFSİAD Başkanı Kadir Sayın Afyonkarahisar’da işsizlik problemi değil, iş beğenmemezlik problemi olduğunu belirterek, “Sosyal yardım programlarını istihdamı destekleyici şekilde düzenlemeliyiz. Afyonkarahisar’da Yatırım Planlama Ofisi oluşturmalıyız. Merkez’deki sanayi parsellerini artırmalıyız” dedi

 

Afyon Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri Sezer Küçükkurt, M. Emin Güzbey, M. Emin Birliktir, İsmail Akar, Ömer Elçi, Mehmet Abdioğulları, M. Önder Artuk, Hakan Dilek ve Faruk Kılınç AFSİAD Yönetim Kurulu’na da iade-i ziyarette bulundular.
Gazeteciler Cemiyeti yöneticilerini AFSİAD binasında ağırlayan AFSİAD Başkanı Kadir Sayın, Başkan Yardımcıları Hüseyin Tokman ve Murat Tabak, Yönetim Kurulu üyeleri Tamer Dişbudak, Kamil Ayvalı, Kirami Gürel, Nail Demirel ve Muhammet Ötken, ziyarette Afyonkarahisar ekonomisine yönelik görüşlerini dile getirdiler.
Afyonkarahisar iş dünyasının son derece zor geçen pandemi şartlarının izlerini silmeye çalıştığını belirten AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın, “Nazik ziyaretiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Ben de medya dünyasına yabancı birisi değilim. Megabirlik Yönetim Kurulu üyesiyim aynı zamanda. AFSİAD yönetim kurulu üyelerimizin desteğiyle AFSİAD’ın başkanlık görevini sürdürmekteyim. Basın camiamızla her zaman dayanışma içerisinde olarak ilimize ne gibi katkılar sunabileceğimizin çabası içerisindeyiz. Pandemi şartları nedeniyle biraraya gelememenin eksikliklerini bundan sonra hep birlikte gidereceğiz” dedi.
Her sektörün kendi şartlarına göre pandemi dönemini geçirdiğini, bazı sektörlerde sıkıntının had safhaya ulaştığını, bazı sektörlerde ise pandeminin avantaja dönüştüğünü belirten AFSİAD Başkanı Kadir Sayın, “Afyonkarahisarlı işadamları olarak bizler hem ülkemizin hem de ilimizin ekonomisine katkı sunmaya, istihdam ve üretimi diri tutmaya çalışıyoruz. Bu yönde Devletimizin sağladığı destekler büyük önem arzediyor. Pandemi döneminde alınan destek ve teşvik kararları olmasa durum çok daha zor olabilirdi. Sağlanan katkılar nedeniyle müteşekkiriz” dedi. Bunun yanı sıra iş dünyasının bir çok sıkıntısının da devam ettiğini belirten Kadir Sayın, “İlimizde özellikle iş gücü sıkıntısı yaşanmaktadır. Ne yazık ki bir çok sektörümüz çalışacak eleman bulamamaktadır” dedi. Afyonkarahisar’da işsizlik olmadığını, iş beğenmemezlik olduğunu kaydeden Kadir Sayın, “Özellikle vasıfsız işçi ve teknik eleman konusunda sıkıntı çekiliyor. İstihdam için yüzlerceeleman arayan ama bulamayan işadamlarımız var. Bu işadamlarımız işçilerimizin tüm sosyal haklarını ve maaşlarını da hakkıyla ödeyen firma ve kişiler. Buna rağmen çalışacak eleman bulmakta sıkıntılar yaşanıyor.Sosyal yardım projeleri istihdamı destekleyici şekilde düzenlenmeli” dedi.
Avşar Emaye Sahibi, AFSİAD Başkan Yardımcısı Murat Tabak, “Şirketimiz şu an için 100 kişi daha istihdam etmek istiyor. Ama vasıfsız eleman bulamıyoruz. Vasıfsız işçi de arıyoruz, mavi yakalı olarak nitelendirdiğimiz teknik eleman da arıyoruz. Ne yazık ki yok” dedi. Natura Mermer sahibi ve AFSİAD Başkan Yardımcısı Hüseyin Tokman ise “Bizim firmamız da bugün için en az 10 kişi daha istihdam edebilir. Ama vasıfsız işçi bulmakta zorluk yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Devletin sosyal yardım desteklerinin toplumumuz açısından büyük önem arzettiğini belirten AFSİAD Yönetim Kurulu üyelerinin ortak görüşlerini dile getiren AFSİAD Başkanı Kadir Sayın, “Ancak bu yardımlar çalışmayı teşvik edici olarak düzenlenmeli. Sosyal yardımlar sayesinde insanların çalışma sahasından uzaklaşmasına imkan tanınmamalı. Afyonkarahisarlı işadamları olarak bizler bunun sıkıntını büyük ölçüde yaşamaktayız. Bugün Afganistan’dan ülkemize yaşanan göç başta olmak üzere yurt dışından ülkemize gelen insanlardan şikayet ediyoruz, ama mermer ve tarım sektörü başta olmak üzere bu insanlar olmasa ekonomi büyük zarar görecek. Bu sektörlerdeki personel azlığı bu insanlar sayesinde kapatılıyor. İstihdam ve sosyal yardım programlarını yeniden ele almamız gerekiyor. Yurt dışından gelen insanların plan ve program dahilinde iş dünyasına adapte edilmesi gerekiyor” dedi.
Afyonkarahisar ekonomisi açısından bir başka öncelikli konunun ise Organize Sanayi Bölgeleri olduğunu belirten Kadir Sayın, “Ne yazık ki ilçelerimizde planlanan organize sanayi bölgeleri ilimiz ekonomisi açısından yük niteliği taşıyor. Geçmişte ilçelerde kurulmuş ama verimli hale getirilememiş organize sanayi bölgeleri nedeniyle sanayicinin Afyonkarahisar’a yatırımının sağlanamadığını belirten Kadir Sayın, “Verimsiz OSB yatırımları nedeniyle birçok kaynak heba olmuş. Afyonkarahisar olarak en büyük sıkıntılarımızdan birisi nüfusu ve yatırımı merkezde odaklayamamış olmamızdır. İlçelerdeki OSB’ler yeterli doluluk oranına ulaşmadığı için Merkez’e yeni sanayi parselleri verilemiyor. Bu nedenle de dışardan sermaye ve yatırımcı çekmemiz zor oluyor. İşgücü açısından da kırsal nüfusun yoğunluğu sorununu yaşıyoruz. Merkez’in ekonomi, yatırım ve sosyal alanda gelişimine ağırlık verdiğimiz takdirde Afyonkarahisar ekonomisi birçok sorunun aşacaktır. Bir başka önem arz eden konu ise Afyonkarahisar’a yapılacak olan yatırımların planlanmasına yönelik çalışmalar yapılmasıdır. Yatırım Planlama Ofisi tarzında bir yapılanma bu işi çözecektir. Ekonomik anlamda getirisi olmayacak, yanlış yatırımların bu şekilde önüne geçilebilecektir” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar’daki işletmelerin geleneksel yönetim usullerinden profesyonel yönetim şekline geçebilmesinin son derece zayıf şekilde ilerlediğini dikkat çekilen sohbette bu durumun Afyonkarahisar’a has özelliklerden ve öne çıkan sektörlerin doğal yapısından kaynaklandığının altı çizildi.
AFSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ile Afyon Gazeteciler Cemiyeti yöneticilerinin ilimiz ekonomisine yönelik görüş alışverişlerinin düzenli aralıklarla devam etmesine yönelik görüş birliğine varılan ziyaretin anısına AFSİAD Başkanı Kadir Sayın tarafından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt’a Atatürk’ün Kocatepe’de bulunan Anıtı’nın görseli armağan edildi.