Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sosyoloji Zamanı” etkinliği sona erdi

Bu haberin fotoğrafı yok
"Sosyoloji Zamanı" etkinliği sona erdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Sosyoloji Kulübü tarafından 2-4 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenen “Sosyoloji Zamanı” etkinliği, Sosyolog Prof. Dr. Yasin Aktay tarafından verilen konferansın ardından sona erdi

“Sosyoloji Zamanı”, ilk gün programının ardından 3 Mayıs 2012 tarihinde ANS Kampusü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonunda öğrenciler tarafından bildiri sunumlarıyla devam etti. Bu kapsamda “Modernleşme ve Medeniyet Arasındaki Çelişki”, “Emile Drukheim “İntihar”, “Medyanın Toplum Üzerindeki Etkileri”, “Toplumsal Bir Sorun Olarak Dilencilik”, “Toplumsal Bir Hareket ve Bir Temel İnsan Hakkı Olarak Vicdani Red”, “Muhafazakarlık Üzerine Bir İnceleme”, “Politikadan Uzaklaşma”, “Propaganda ve Sonucu Olarak Sivas Olayları; 2 Temmuz Madımak Katliamı Öncesi ve Sonrası” başlıklı sunumlar yapıldı.
“Sosyoloji Zamanı” etkinliğinin son gün programı kapsamında ANS Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay tarafından “Bir Sosyoloğun Gözüyle Değişen Dünya Düzeni ve Türkiye Örneği” konulu konferans verildi. Konferansa AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Prof. Dr. M. Kemalettin Çonkar’ın yanı sıra AKÜ Rektör Danışmanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Kenan Çağan, AKÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Hilmi Uçan, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kasım Turhan, AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Nuray ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansta Prof. Dr. Yasin Aktay, sosyal bilimler alanında iyi bir tezin ortaya koyulabilmesi için iyi bir edebiyatla mümkün olabileceğini belirterek, dünyayı yeniden inşaa edebilmekle ilişkili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aktay, “Bugün iyi sosyoloji tezleri ve görüşleri ortaya koyabilmiş insanların, düşünürlerin veya sosyologların yaptıkları işlere baktığımız zaman, çalışmalarında güçlü bir tahayyül oldugunu görebilmekteyiz. Aslında tahayyül etmek ile yeniden inşaa etmek hemen hemen aynı şeydir. Dünyaya değişik haliyle bakıyorsanız, beğenmiyorsanız onu kavramlarla, teoriyle dizayn ederek başka bir dünya kuruyorsunuz. Onun için kurduğunuz dünyada çok güçlü bir estetiğin ve ebediyatın olması gerekiyor. Hiçbir güçlü sosyolog, dünyayı sadece gördüğü haliyle yansıtmıyor. Dünyanın yeniden resmini çiziyorlar ve bunu yaparken de üzerinde oynuyorlar” dedi.
Prof. Dr. Aktay, dünyayı kelimelerle kurduğumuzu ifade ederek, kendi ürettiğimiz bilgiden etkilendiğimizi ve hakkında bilgi ürettiğimiz şeyi de değiştirdiğimizi, o şeyi kendi tanımlarımız ve kelimelerimizle değiştirdiğimizi dile getirdi. Kendini ve sınırlarını bilmek noktasında sosyologun biraz daha avantajlı olduğunu belirten Prof. Dr. Aktay konuşmasında, “düşünümsel sosyoloji” kavramına değinerek, “Düşünümsel sosyoloji, kendi üzerinde düşünmek anlamındadır. Kendinizi, yaptığınız işi, yaptığınız sosyoloji üzerine düşünmektir. Sosyologlar, yaptıkları işleri düşünmek suretiyle, kendi bilimlerinin sınırlarını bilmek gibi bir avantaja sahip olurlar” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin sosyolojik düşünce yapısında önemli kişilere de değinen Prof. Dr. Aktay, “Türkiye’deki sosyoloji düşüncesi açısından Ahmet Cevdet Paşa’nın çalışmaları önemlidir. Ahmet Cevdet Paşa bir tarih yazdı ve bu tarih içerisinde Osmanlı nereden geldi? nereye gidiyor? Osmanlı kurumları ne durumda? Osmanlı kurumları nası ıslah edilebilir? toplumla ilişkiler nasıl kurulabilir? Bunların değerlendirmesini yapmıştır. Ondan sonra Prens Said Halim Paşa, sosyolog olmamakla birlikte, Türkiye’nin sosyolojik düşüncesine ciddi katkıları olmuştur. Öte yandan Türkiye’deki değişim ve dönüşümü iyi izlemiş, bunu ortaya koymuş bir kişi olarak Mehmet Akif Ersoy da Türk sosyoloji düşüncesi açısından uğranılması gereken önemli duraklardan biridir” diye konuştu. Konferans sonunda, öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yasin Aktay’a AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı tarafından katkı ve katıl��mlarından dolayı plaket takdim edildi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti