Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Soykırım ne demek?

Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu birçok kişi hayatını kaybederken, İsrail’in bu saldırısı sonrası okuyucular tarafından soykırımın ne olduğu araştırılmaya başlandı. Soykırım nedir? Soykırım ne demek?

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine

Dün İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine gerçekleştirdiği saldırı sonrası soykırım söylemleri dünya gündemine oturdu. Birçok okur ise soykırımın ne olduğunu merak ederken, internet ortamında da soykırımın ne olduğu araştırılmaya başlandı. Soykırım, belirli bir etnik, ırksal, dinî ya da ulusal grubun üyelerinin grubun bütününün ya da bir bölümünün ortadan kaldırılması amacıyla yok edilmesini ifade ediyor. Kitlesel öldürme ile uygulanabileceği gibi grubun üyelerine bedensel ve zihinsel hasar verilmesi, grubun yaşam koşullarının grubun bütününe ya da bir kısmına getireceği fiziksel yıkım hesaplanarak kasti olarak bozulması; grup içinde doğumları engelleyecek yöntemlerin uygulanması ve çocukların zorla bir gruptan alınıp bir diğerine verilmesi ile de gerçekleştirilebilir.
Etnik temizlik ise belirli bir coğrafyayı etnik olarak homojenleştirmek için bir etnik ya da dinî grubun zorla veya korkutma ile yerinden edilmesine denir. Soykırımdan farklı olarak etnik temizlik her zaman toplu ölümleri kapsamayabilir. Cinayet, işkence, keyfi tutuklama ve gözaltına alma, tecavüz ve cinsel saldırı, zorla yerinden etme ve sivilleri gettolarda hapsetme gibi yöntemler kullanılarak yapılabilir.
TARİHTE İLK SOYKIRIM NE ZAMAN YAPILDI?
Soykırım terimi ilk olarak 1944 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sında Yahudilerin kitlesel bir şekilde öldürülmelerini tanımlamak için kullanılmıştır. 1948 yılında Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nde hukuksal tanımı yapılmıştır. Etnik temizlik terimi ise ilk kez 1991 yılında Bosnalı Müslümanların Sırplar tarafından zorla göç ettirilmesi ve öldürülmesi için kullanılmıştır. BM Genel Kurulu 1992 yılında etnik temizliği bir çeşit soykırım olarak ifade etmiştir.