Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

SPOR YAPAN ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISI DA YÜKSEK OLUYOR

Agah Bıyıkoğlu 22 Kasım 2017 Çarşamba 13:53:04
 

“Türk Sosyal Bünyesinde Spor Hareketlerini Düzenlemekle Görevli Olanlar, Türk Çocuklarının Spor Hayatını Yükseltmeyi Düşünürken, Sadece Gösteriş İçin, Herhangi Bir Yarışmada, Kazanmak Emeliyle, Bir Spor Çizmezler. Esas Olan, Bütün, Her Yaştaki Türkler İçin Beden Eğitimi Sağlamaktadır.” M.K. Atatürk
İçinde bulunduğumuz aylar spor etkinliklerinin yoğun olduğu süreçlerdir… Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sporun kaynağı okullar ve spor kulüpleridir; binlerce sporcu bedenlerini ve ruhlarını eğitiyorlar bu iki eğitim kurumunda…
Spor özünde; sistem, disiplin, hedef ve  başarı kombinasyonudur. Spor yapan çocuk ister istemez, sisteme, disiplinle sistemi uygulamaya, hedef koymaya ve başarmaya güdümlenir. Sporcu düzenlidir, sistemlidir, hedefleri vardır. Bu şekilde yaşayan bir çocuğun hayatının da içinde aynı düzen gözlemlenir.
Çocukların okul başarısı ile ilgili endişe duyan veya sistemli çalışma ve disiplinle ilgili desteğin faydalı olacağı düşünülen çocuklara uzmanların da ilk önerisi spor eğitimidir;  “Ancak bu eğitim sürecinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yukarıdaki sözlerinin ışığındaki plan ve programlara göre hareket edilmesinde  büyük yarar var” düşüncesindeyiz… Çünkü spor bir insan olayıdır, bir kültürü vardır ve yaşamın bütününe yayılır, insan yaşamına  çok olumlu katkıları vardır. Olumlu, iyimser ve çok yönlü bir insan tipinin yaygınlaşmasına yol açar… Enerjisini atan, sosyal bir gruba ait olan çocuğun mutluluğu, çevresinin desteği ve kazandığı başarı onu motive eder. Sağlığı, direnci, görüntüsü ve becerileri arkadaşları içinde de saygı uyandırır. Spor yapan çocuk onaylanır, destek görür ve sevilir. Tüm bu pozitif katkılar çocuğun ders başarısını da pozitif yönde etkiler.
Ergenlikte veya ön ergenlik döneminde (9-12 yaş) kötü alışkanlıklardan korumak, enerjisini doğru kullanmasını sağlamak, sosyal gelişimi ve özgüven duygusunun artması için her çocuğun özellikle takım sporlarına yönlendirilmesi gerekir. Artan ders yükünü kaldırması, arkadaşları ile ödevlerini tartışması, çözümleri paylaşması, öğretmenleri tarafından desteklenmesi daha kolay olup, hayatındaki başarı hedeflerine koşarken sportif hedefleri ile ders başarısını paralel tutacağından ivmede paralel yükselecektir.
Yapılan bir araştırma da spor yapan ilköğretim çağı öğrencilerinin, yapmayan öğrencilere oranla zihinsel aktivitelerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Analitik düşünebilen, problem çözmeye motive olmuş, müsabakayı düşünür ve odaklanır gibi hayatını planlayan bir çocuğun bilincinin yaşam  içinde çocuğunuzun ne kadar çok işine yarayacağını tahmin edebilirsiniz.
Düzenli yatıp düzenli uyuyan, düzenli beslenen, direnci daha yüksek olacağından daha az hastalanan ve derslerinden daha az geri kalan bir öğrencinin yaşam koşulları da artık daha dengeli bir hale gelecektir. Bu da okul yaşamını daha kaliteli kılacak ve okul başarısını da olumlu yönde etkileyecektir.
Çocuğunuzun sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve derslerinde ki başarısı için mutlaka bir spor branşında aktif olmasını sağlayınız. Her çocuğun severek yapabileceği bir spor branşı mutlaka çıkacaktır. Ebeveyn olarak yapmamız gereken onun bunu keşfetmesini sağlamak ve daima arkasında durmak olmalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER