Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Srebrenitsa soykırımının unutmayacağız” – Kocatepe Gazetesi

Yugoslavya’nın dağılma sürecinde önce
“Srebrenitsa soykırımının unutmayacağız”

Yugoslavya’nın dağılma sürecinde önce Sırpların, sonra Hırvatların, Bosna-Hersek’i işgal maksadıyla saldırmaları üzerine, 1992-1995 yılları arasında kanlı bir savaş yaşandığını dile getiren AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, şöyle konuştu:
“ABD ve AB’nin girişimleriyle 1995’te Dayton Antlaşması yapılmış ve Bosna-Hersek Cumhuriyeti Sırp, Hırvat ve Boşnak bölgelerine bölünmüştür. 43 ay süren savaşta, işgalciler 200.000-250.000 Boşnak’ı plânlı ve sistemli bir şekilde katletmiş ve yüz binlerce insanı evlerinden etmiştir. Ancak Sırplar, en büyük vahşeti ve soykırımı BM’nin Güvenli Bölgesi Srebrenitsa’da yapmışlardır. 1993’te BM Güvenlik Konseyi kararıyla Srebrenitsa, “Güvenli Bölge” olarak ilân edilmiş ve BM Koruma Gücü’nün koruması altına alınmıştır. Buna rağmen kuşatma altında olan Srebrenitsa’ya, Sırp saldırıları 3 yıl boyunca devam etmiştir. 11 Temmuz 1995’te Sırp kuvvetleri güvenli bölge Srebrenitsa’yı işgal etmişlerdir. Fakat BM Koruma Gücü’nün Hollandalı askerleri, Sırpların önünden çekilerek görevlerini yapmamışlardır. Sırp işgalciler, Srebrenitsa ve çevresinde II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da en büyük soykırımı yapmışlardır.”
“ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM”
 Özkaya, Sırpların bebek, çocuk ve kadınlar dâhil olmak üzere 8 ile 12 bin Boşnak’ı katlederek toplu mezarlara attığını ve 30 bin civarında da Müslümanı silah zoruyla evlerinden kovduğunu vurguladı.
Türkiye’nin o gün olduğu gibi bugün de tüm mazlum milletlerin yanında olduğunu aktaran Özkaya, “Yalnızca Müslüman oldukları için katledilen, soykırıma maruz kalan Boşnakları Avrupa’nın orta yerinde kaderine terk eden Batı Medeniyeti’nin çifte standardı ve ikiyüzlülüğüne karşı, Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman, tüm mazlumların yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle Srebrenitsa Soykırımı’nda katledilen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.