Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

“Stat yıkılacaksa, yerine Kent Meydanı yapalım”

Murat Arısoy 14 Temmuz 2013 Pazar 03:00:00
  “TOKİ (şehirde) Stadyum’un yerini ticari alan yapacakmış. Sormak gerekmez mi; TOKİ hangi hakla (şehrin) merkezinde herkese rağmen böyle bir düzenleme yapıyor? Bu Gazianteplileri hiçe saymak değil midir?”
“Stadyumun yeri konut yeri değil kent meydanı olmalı, şehre de bu yakışır.”
“Belediye Başkanları, stadyum yerinin ticari alana çevrilmesine karşı iseler bunun gereğini yerine getirmeli ve böyle bir yerde konut ve ticari amaçlı yapılara inşaat ve iskan ruhsatı vermeyeceklerini açıklamalılar.”
“Aynı şekilde meslek odaları, sivil toplum örgütleri de ve kuşkusuz bütün (şehirliler) stadyumun yerinin betonlaşmaması için demokratik tepkilerini ortaya koymalıdırlar. Kaldı ki; şehirde stadyum zorunlu olarak yıkılacaksa yeri kent meydanı olarak düzenlenmelidir. Her ‘dünya kenti’ mutlaka bir kent meydanına sahiptir.”
“İLİMİZ FARKLI KONUMA GELECEK”
“Stadyum yerine meydan yapılması için TOKİ Başkanı Karabel’e sunduğumuz teklif olumlu karşılandı. Teklif üzerine fikir birliği sağlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve (şehir) milletvekillerinin birlikte yapacakları çalışmalarla konuyu çözüme kavuşturmayı umuyoruz. Her şehrin geniş bir meydanı var. Dünyada tüm şehirler meydanlarıyla anılır. Bu alanla (şehrimiz) geniş bir şehir meydanına kavuşacak. Hayırsever bir iş adamımızın yapacağı cami ile meydan farklı bir anlam kazanacak ve ilimiz daha farklı konuma gelecek.”
GAZİANTEP’TE BİR ŞEYLER OLUYOR
Nereden çıktı bu demeyin. Kamil Ocak Stadı’nın yıkılıp yerine Toplu Konut İdaresi tarafından alışveriş merkezi yapılması ile ilgili Gaziantep Valiliği’ne gönderilince, Gaziantep ayağa kalktı. Gaziantep 27 adlı bir yerel gazete, bu belgeyi yayınladı. Gazetenin bu belge üzerinden başlattığı kampanyayla, il genelinde “Alışveriş merkezi değil, park istiyoruz” denilmeye başlandı. Odalar, dernekler, siyasi partiler bu konuyla ilgili açıklama yaptı. Gaziantep 27 gazetesi yetkilileri durumu şöyle özetliyor:
“Toplu Konut İdaresi’nden Gaziantep Valiliği’ne iletilen yazıyı ilk biz yayınladık. Bu belgeyi yayınladıktan sonra Belediye Başkanları’ndan demeçler aldık. Böylece, ihalede askı süreci başlamadan duruma müdahale edilmiş oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin, milletvekillerimiz konunun üzerine gitti. Gaziantep’in önde gelenleri, Ankara’da adeta TOKİ’nin kapısını aşındırdılar. Bizim siyasetçilerimiz, konu Gaziantep’in menfaati ise, ortak hareket edebiliyorlar. 25 sivil toplum örgütü, park talebiyle ortak toplantı yaptı.”
İKTİDARIN, MUHALEFETİN BİRLEŞTİĞİ NOKTA
Yazının ilk paragraftaki sözler CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ’a ait. İkinci paragraftaki sözler AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’a ait. 16 bin 981 kapasiteli Kamil Ocak Stadyumu’nun yıkılması hâlinde yerine park yapılmasını, bu parkın da mevcut Demokrasi Meydanı’na ilave edilmesini isteyen iki farklı siyasetçiyi görmek ne güzel. TOKİ’nin Gaziantep’e yapacağı stat nedeniyle şehirden alacaklı duruma geldiği 100 milyon lira ise TOKİ yetkililerinin belediye başkanları ile görüşmesinden sonra uygun bir arsa tahsisiyle verilmiş olacak.
KONUT DEMEK TRAFİK DEMEK
Bir sivil toplum örgütünün de görüşlerine yer verelim. Gaziantep’teki Elektrik Mühendisleri Odası, bakın nasıl bir açıklama yapmış:
“Kamil Ocak Stadyumunun yeri yeni yapılacak olan Stadyum İnşaatı için TOKİ’ye devredilmişti. Şimdi öğreniyoruz ki Gaziantep Belediyeleri’nin ve yetkililerinin bilgisi olmadan bir İmar Planı değişikliği yapılarak burası serbest yükseklikte ve yoğunluklu konut+ticaret alanına dönüştürülerek Gaziantep’in kalbine bir hançer misali saplanacakmış. Bu alan yaklaşık 41 bin metrekare büyüklüğündedir ve konut yapılırsa 2 bin adet 100 metrekarelik konut sonrası oluşacak, yaklaşık 8 bin nüfus ve 2 bin araç gibi bir kaos oluşumunu gözünüzün önüne getirebiliyor musunuz? Gaziantep’teki tüm yetkililerin ve halkın karşı çıktığı bu uygulamadan en kısa sürede vazgeçileceğini ve sağduyunun galip geleceğini umuyor ve bekliyoruz.”

İKİ ŞEHİR ARASINDA KIYAS
Bu kadar yazdıktan sonra, ister-istemez 2 şehir arasında bir kıyaslama yapmak gerekiyor. Gerçi, Gaziantep, hakikaten parlayan bir yıldız; lafta değil özde büyükşehir. Afyonkarahisar’la Gaziantep kıyaslandığında hata yapılabilir, ama “yıldız” olmanın hangi yollardan geçtiğine bir bakalım:
-Gaziantep’e Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılacak olan ‘Gaziantep Arena’, 100 milyon liraya mâl olacak. Afyonkarahisar’da, içinde stat ve salonu olan Spor Kompleksi ise 51 milyon liralık bir yatırım.
-Gaziantep’te ihale süreci başlamadan halk ayağa kalkmış. Afyonkarahisar’da, bıraktım ihale sürecini, stat ve çevresinin kimler tarafından satın alındığına ilişkin resmi bir tek açıklama yok. Dedikodular var.
-Gaziantep’te mevcut bir kent meydanı var. İstenilen, o kent meydanının genişletilmesi. Afyonkarahisar’da da “meydan” adını taşıyan bir bölge var, ama caddeden ibaret. Kent Meydanı projesi için Hükümet Konağı’nın Mayıs ayında yıkılacağı söylendi; hâlâ o bina ayakta.
-Gaziantep’te 25 sivil toplum kuruluşu bir konu hakkında birlik olduğunda, kentten çıkan Bakanlar Kurulu üyesi de aynı görüşü Ankara’da savunuyor. Afyonkarahisar’da 30 sivil toplum örgütü bir araya geldi, ancak kentten çıkan Bakanlar Kurulu’ndan azar yedi.
-Gaziantep’te bir yerel gazete vatandaşı bilgilendirip şehrin menfaatlerini koruyabiliyor. Afyonkarahisar’daki yerel gazeteler hakkında bir şey demeyeyim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER