Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sultandağı’nda bu yıl doğalgaz kazı çalışmaları yapılacak”

Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet

Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz, İlçede doğalgaz kazı çalışmalarına Eylül ayında başlanılacağını, gaz arzının 2023 yılında yapılacağını söyledi

 

Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Burak Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.

“MEYDAN PROJESİ SULTANDAĞI İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK”
Mehmet Aldırmaz, Sultandağı Meydan Projesinin ilçe için büyük önem taşıdığını söyledi. Sultandağı’nın çok eski bir tarihe sahip ticaret yolu üzerinde olan güzel bir ilçe olduğuna dikkat çeken Aldırmaz, “Sultandağı bir Selçuklu şehridir. Ondan önceki dönemlerden kalma bazı eserler bulundu ve bu eserlerin aslında çok daha eskiye dayandığı belirlendi. İpek yolu üzerinde aynı zamanda kral yolununda kesiştiği noktada ciddi bir ticaret noktası olarak geçiyor. Burada bir Selçuklu döneminde yapılma bir kervansarayımız, çeşmemiz ve hamamız var. Bunlarla ilgili bir önceki Valimiz Sayın Gökmen Çiçek döneminde başlattığımız çalışmalar vardı. Orayı eski haline getirmek, ilk günkü orijinal haliyle insanlarımızın ziyaretine açmak gibi bir fikrimiz vardı. Burada bazı kot çalışmalarımız oldu. Zamanla şişen yolları eski haline getirdik. Eski zamanlardaki orijinal hale en yakın taşları seçtik. Derzler değişti bazı restorasyonlar yapıldı. Bazı evlere restorasyonlar yaptık. Binların temizliklerini yaptık. Çarşıda iyi durumda olmayan bir tuvaletimiz vardı onu yıktık. Meydanımızın evlerinde restoresiyle eski silüetiyle görülmesini istiyoruz. Selçuklu ve Osmanlı yapılarını orijinal hallerine döndürmeye çalışıyoruz. Çok fazla işimiz kalmadı. Bazı etkinlik planlarımız vardı. Aslında şimde kadar başlayacaktık. Ama bazılarına hava şartları bazılarına ekonomik şartlar izin vermedi.” dedi.
“KİRAZÇİÇEĞİ FESTİVALİ VE FOTOFESTLER YAPTIK”
Sultandağı ilçesinin uzun süre Selçuklu sınır hattı olması nedeniyle yörede bulunan uçbeyi mezarlarına yönelik bir çalışma yürütüleceğini belirten Aldırmaz, “O mezarları eski haline döndürüp yerlerini tespit etmek ve kayıtlara geçmesini bekliyoruz. Bazı eserlerimizin kayıtları yok. Sultandağı turizmine; Kiraz ve kiraz çiçeği etkinliklerini eklemek mümkündür. Bu çalışmaya birkaç senedir devam ediyoruz. Covid-19 pandemisi belki bazı şeylerin devamlılığını etkiledi. Ama İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle birlikte Belediye olarak Kiraz Çiçeği Festivalini yine yaptık. Fotofestler yaptık.” diye konuştu.
“KİRAZDA KAYIP YÜZDE
90 ÜZERİ BU YIL ÜZGÜNÜZ”
“Kirazlarla ilgili çalışmalar yapabilirdik ama bu sene kirazlarla ilgili çok üzgünüz.” diyen Aldırmaz, “Bu yıl maalesef hava muhalefeti sonucu kirazda yüzde 90’ın üzerinde ciddi bir rekolte kaybımız var. Bu konuda üzgünüz. Hiç çiçek açmayan ağalar ve meyvesiz kiraz bahçeleri var. Sultandağı olarak kiraz ihracatının üçte birini biz yapıyoruz. Yaklaşık 35 tonluk bir kiraz ihracatımız sözkonusuydu. Ülke ekonomisine bu şekilde yaklaşık 8 milyonluk bir katımız oluyor. Bu seneki fiyatlar düşünüldüğünde belki bizim kaybımız olmasa bu rakam bir milyarı bulacaktı. Bu sene maalesef bu konuda üzüntülüyüz. Allah’tan gelen bir durumdur. Elimizden maaleseef gelen bir şey yok. Çünkü bilindiği üzere Sultandağı’nın en büyük geçim kaynağı kirazdır. İnşallah ilerleyen yıllarda kirazı da turizme dâhil edeceğiz. Kuraklık ve birçok sebepten dolayı göllerimiz eski günlerindeki gibi değil. Gölle ilgili bazı çalışmalarımız olsun istiyoruz. Dağ turizmiyle ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz. Turizme bunların hepsini eklemek istiyoruz. Ege’nin en büyük zirvesi Sultandağı’ndadır. Belki dağ turizmi ile ilgili bazı etkinliklerimiz olacak. Hummalı bir alt yapı çalışmamız sürüyor.” şeklinde konuştu.
“GENÇLİK KAMPI GÜN GEÇTİKÇE DAHA GÜZELLEŞİYOR”
Sultandağı’nda gençlik kampı etkinlikleri için ilçeye gelen öğrencilerin kampa başladıklarını söyleyen Aldırmaz şu ifadelere yer verdi: “Bildiğim kadarıyla üçüncü veya dördüncü grup gitti. Sanıyorum beşinci grup gelmiş olacak. Yerinde yakın zamanda inceledik. Gün geçtikçe daha güzel hale geliyor. Kamp yapanlardan duyduğumu içerisinde muazzam etkinlikler var. İlçemizdeki gençlik kampının Türkiye’deki en güzel kamplardan biri olduğunu biliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerimizde mekân, yurt ve kapsam itibarile ülkenin en güzel kamplarından birinin Sultandağı Gençlik Kampı olduğu belirtiliyor. Havuzundan pentbol, surviver kayağına kadar akla gelen pekçok şey var. Bu yıl küçük sayı ile 100’er kişi ile başladık. İnşallah birkaç etkinlik daha eklediğimizde 200’lü rakamlara çıkacağız. Çok daha güzel etkinlikler olacak ve Sultandağı’na maddi manevi kazançları olacağını düşünüyoruz. Müşterek işler yapmayı planlıyor kampın Sultandağına pek çok güzellik katacağına inanıyoruz.”
“SULTANDAĞI KADINLARI MASKOT BEBEKLER ÜRETTİ”
Kadın Kültür Evi ve Kadın Kooperatifi Projesi’nin muazzam bir proje olduğunu ifade eden Aldırmaz, “İlk etapta Kadın Kültür Evleri etkinlikleri olarak önce binasını yaparak işe başlanıldı. Çok kısa bir süreçte 25-30 günde binamızı sıfırdan yapıp bitirdik ve kadınlarımızın hizmetine açtık. Spor etkinlikleri ağırlıklı olmak üzere çeşitli çok güzel dersler ve etkinlikler oldu. Konuştuğumuz ve gördüğümüz kadarıyla kadınlarımız çok mutlular. Bu çalışmanın devamında kurulan kadın kooperatifimizde bebek imalatı çalışması başladı. Bir çok yere özellikle resmi kurumlara maskot bebekler yaptık. Mesela Gençlik ve Spor Bakanlığına 2 bin 500 adet sporcu maskot bebek sattık. Emniyet Genel Müdürlüğüne polis maskot bebekler sattık. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya özel harekat polis maskot bebekler sattık. Birkaç özel firmaya maskot bebek satışları yaptık. Bazı Belediyelere ve özellikle bu vesile ile Cumhuriyet Sucuklarına çok teşekkür etmek isterim. İlk olarak bu konuda onlar bize çok ciddi destek oldular. Onlara bin adet aşçı maskot bebek yaptık. Bu bizim için çok güzel bir başlangıç oldu. Yaklaşık 8 kadınımız sayı değişkenlik göstersede Kadın Kooperatifimizde çalışıyor. Bebeklerin imalatından sonra önceki Valimizin emriyle deri ürün imalatı ve çanta imalatına geçildi. Bunları albikere.com aracılığıyla satmaya devam ediyoruz. Büyük alışveriş sitelerinde de satışlarımız devam ediyor. Şu anda çantalarda güzel bir akım yakaladık güzel satışlar yapıyoruz. Deri çantalar, cüzdanlar, kemerler satıyoruz. Belli miktarda ABD’ye ihraç ettik. Gerçekten şu anda çok iyi hale geldiler. Kadınlarımız iki ay boyunca Afyon’a gelip gidip kurs aldılar. Yurt dışına olan istekleri tamamlamak için elimizden geleni yapacağız. Kurutma tesisi kurduk. Yakında meyve kurutma işlerine başlayıp üçüncü bir dal oluşturmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“DEPREM GERÇEĞİNE
GÖRE DİKKATLİ ÇALIŞIYORUZ”
Fay hattında bir ilçe olan geçmişte depremler yaşayan Sultandağı’nda deprem izlerinin silindiğini dile getiren Aldırmaz şöyle konuştu: “Ben zor hatırlıyorum çünkü yaşadığım deprem çocukluğuma rast geliyor. Deprem izlerinin silindiğini düşünüyor imar çalışmalarında daha dikkatli olmaya çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ruhsat ve yapılaşma konusunda ciddi çalışmaları vardır. Bizde bunları elimizden geldiğince takip ederek uygulmaya çalışıyoruz.”
“DIŞARIDA SULTANDAĞLILAR BİRBİRİNİ BULMALI”
Sultandağı ilçesinde çok fazla sayıda gurbetçi olmadığını dile getiren Aldırmaz şunları söyledi: “Sultandağı’nın yurt dışı anlamında fazlaca gurbetçisi yoktur. Ama ilçemizin köy ve beldelerinden yurt içerisinde çok fazla dışarıda yaşayan insanları vardır. Bir ara onlarla ilgili Covid-19 Pandemisi öncesi dernek kurmaya çalıştık. Özellikle birbirini tanımayan insanlarla tanışmaya çalıştık. Derneği kurduk Covid-19 pandemisi başladı. Sultandağı dışına çıktığımızda birbirimizi bulma konusunda biraz eksiğiz. Bu eksiliğin giderilmesini istiyoruz. Dışarıda biraz daha milliyetçiliğe önem verip birbirimizi dışarıda bulup yakalamalıyız. Dışarıda bir olmanın çok avantajları var. Elimizden geleni yapmaya söz veriyoruz.”
“SULTANDAĞI BÖLGESİNDE
7 PAVYON KAPATILDI”
Pavyonların kapatılması konusunda Sultandağı bölgesinde yürütülen çalışmayı yorumlayan Aldırmaz şöyle konuştu: “Pavyon gerçeği sadece Sultandağı ilçesine has bir durum değildi. Birçok yerde pavyonlar vardı. Önceki Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in bu durumla mücadeleye yönelik ciddi çalışmaları oldu. Bize söylediği şey hiçbir şekilde bu işe karışmamazı oldu. Kendisinin gerekeni yapacağını söyledi ve yaptı. Yedi pavyon çalışmalar neticesinde kapatıldı. Şu anda bir beldemizde var bir tane.”
“BELDE BELEDİYELERİ
İLE İLİŞKİLER İYİ”
Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız ve Yeşilçiftlik Belediye Başkanı Mehmet Ali Sakal ile güzel diyaloglar içerisinde olduklarını her iki beldenin Belediye Başkanının kendisi için güzel sözleri olduğunu belirten Aldırmaz şunları kaydetti: “Her iki Sayın Belediye Başkanımıza şahsım hakkındaki güzel sözleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Sultandağı’ndı genel siyaset konusunda bir sıkıntı yok. Belde Belediye Başkanlarımızla güzel sohbetlerimiz oluyor. Bilenler vardır Dereçine annemin köyüdür. Yeşilçiftlik’te çok dostluklarımız vardır.”
“İÇME SUYU HATTI VE KAYNAK KALİTESİ YÜKSELECEK”
Doğalgaz çalışmaları hakkında bilgi veren Aldırmaz, “Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız ve Yeşilçiftlik Belediye Başkanı Mehmet Ali Sakal’a doğalgaz çalışmasını hep birlikte yapabileceğimizi söyledim. Tabi uğrasını ben yapacağım ama onlara da beraberce hem Dereçine hem de Yeşilçiftlik’e katarak üçünün birarada doğalgazdan yararlanabileceğini ifade ettim. Sultandağı bölgesi herşeyi ile güzel. Ben bu konuda kendimi şanslı hissediyorum. Bu coğrafyada Belediye Başkanlığı yapmak gerçekten çok keyiflidir. Eğitim ve kültür seviyemiz çok yüksek. Sultandağı bu konuda gerçekten çok ileridedir. Anlaşabilmek, konuşabilmek gerçekten kolaydır. Ben bu konuda rahat ediyorum. Çünkü bazen Belediye Başkanları diyalog kurma konusunda zorlanıyor. Siyasi tecrübem yok bu anlamda da herşeyi iyi yapıyorum diyemem. Ama Sultandağı insanı ile diyalog kurmak diğer yerelere göre biraz daha kolaydır. Ciddi alt yapı çalışması ihtiyacımız vardı. 1950-60’lı yıllardan kalma maalesef eski tarz yerlerimiz vardı. Küflü boruları değiştirip modernleştirip tazyik sorununu çözmemiz gerekiyordu. Su kaynaklarımızıda değiştiriyoruz. Dağdan bir su bulup kaliteli içme suyu tüketimini amaçlıyoruz. İşin doğrusu alt yapı şebekesi hatların değişmesiylesuyun kalitesi otomatikman değişecek. Ama su kaynağı kalite ve lezzetini de artırmak niyetindeyiz. İnşallah 5 ay içerisinde bitirmek istiyoruz.” dedi.
“DOĞALGAZ KAZI ÇALIŞMASI
EYLÜL AYINDA BAŞLAYACAK”
Doğal gazın bu kış Sultandağı’na gelmeyeceğini belirten Aldırmaz, “2025 yılı doğalgaz yatırım programından ilçemizi 2023 yılı doğalgaz yatırım programının ilk çeyreğine aldırdık. Açıkça anlatayım bilinsin. Bunları her yaptığımızda canımızda çıktı. Git geller son derece zorlu bir süreçti. 2022 yılında inşaat çalışmaları başlatılacak. Bu Haziran ayında inşaata başlayacaktık. Ama ihale iptalleri fiyat ötelemeleri, değişimleri sonucunda maaleseef çalışma Eylül ayına kaldı. Aslında bu yıl bize yani Sultandağı’na ekstradan bir jest yapıldı. Gelecek yıl yapılacak olan kazı çalışmaları bu yıl Eylül ayından itibaren kış şartları ne kadar izin verirse durmaksızın yapılacak. Ama tabii maalesef bu yıl doğalgaz verilmeyecek. Biz 2023 yılı programındayız.” >> Burak AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti