Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SÜNNET NAMAZLARI EVDE KILMAK

Peygamber Efendimizin nâfilelerin, yâni namazın sünnetlerinin evde kılınmasını teşvik eden hadis-i şerifler mevcuttur.
İbni Ömer (r.a.)den Resûli Ekrem sallallahü aleyhi vesellem Efendimiz:
“Namazlarınızdan bir kısmını evinizde kılınız ve evinizi (içinde namaz kılınmayan) kabir haline koymayınız. “ buyurmuştur. (Riyazü’s – Salihîn, II, 427, Hadis no: 1133, Buhari ve Müslim’den)
Câbir (r.a.)’den: Resûli Ekrem (s.a.v.) Efendimiz:
Sizden biriniz namazını camide edâ ettikten sonra bir kısmını da evinde kılsın. Çünkü Allâhu Teâlâ o namaz sayesinde o kimsenin evinde hayır ve bereket halk eder.” Buyurmuştur. (Riyazü’s – Salihîn, II, 427, Hadis no: 1133, Müslim’den)
Peygamber Efendimiz bir başka hadislerinde:
Zeyd b. Sâbit radiyallâhu anh’den: Resûli Ekrem sallallahü aleyhi vesellem Efendimiz:
“Ey insanlar namazlarınızı evlerinizde kılınız. Çünkü farz namazlar müstesnâ olmak üzere namazın efdali insanın evinde kıldığı namazdır.” (Riyazü’s – Salihîn, II, 427, Hadis no: 1132, Buhari ve Müslim’den) buyurarak nâfilelerin evde kılınmasının daha faziletli olduğunu beyan buyurmuşlardır.
Sünnetleri ve diğer nafile namazları evde kılmak camide kılmaktan daha faziletli olması, içine gösteriş ve riyanın bulaşmaması ve evlerimizin kabirlere çevrilmemesi bakımından daha faziletlidir.
Cemaat arasında sünnet kılmıyor gibi bir dedi koduya meydan vermemek açısından sünnetler camide de kılınabilir. Beş vakit namaza bağlı olarak kılınan sünnetlerin genelde camide kılındığı yerlerde Evvabin, Teheccüd, İşrak ve Duha gibi nafile namazları evde kılarak ta peygamber sünnetine riayet etmiş oluruz.
Farz, Vacip ve Nafile Namazların Hangileri Cemaatle, Hangileri Münferiden (Tek Başına) Kılınmalıdır?
Cuma namazını kılmakla yükümlü olan erkeklerin, camide cemaatle namaz kılmaları farz; beş vakit namazın farzlarını cemaatle camide kılmaları ise müekked/kuvvetli sünnettir. Ramazan ve Kurban Bayram namazları da vacip namazlardan olup cemaatle kılınır (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 57, 83, 85) Sünnet namazlardan Teravih namazı cemaatle kılınabilir. Teravih cemaatle kılındığında vitir namazı da cemaatle kılınır Ramazan ayının dışında vitir namazını cemaatle kılmak mekruhtur (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 69). Nafile namazlardan küsuf (güneş tutulması) ve İmâmeyn’e göre istiska (yağmur duası) namazları da cemaatle kılınır (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 71-72). Bunların dışındaki tüm sünnet ve nafile namazları herkesin tek başına kılması doğru olacağından, bu namazların cemaatle kılınması mekruh görülmüştür (Serahsi, Mebsut, Beyrut, 1421/2000, II, 256).
Nafile namazlardan olan tesbih namazının (Ebu Davud, Tatavvu, 14) cemaatle kılınınabileceğine dair kaynaklarımızda bir bilgi bulunmadığından bu namazı tek başına kılmak daha uygun olur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti