Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Süper kameradan böcek tartışmalarına. Afyonkarahisar’ın teknoloji ile imtihanı. Tüm boyutları ile böcek meselesi

Afyonkarahisar Belediye Başkanlık Makamı’ndaki böcek tartışmalarından geçmişte yaşanan süper kamera tartışmalarına kadar, Afyonkarahisar Belediyesi’nin teknolojik ürünlerle imtihanı gündemdeki yerini koruyor. “Böcek” tartışmaları sonrası başlatılan ve özel ekip tarafından sürdürülen soruşturmaların sonucu merakla bekleniyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanlık Makamı’ndaki

Afyonkarahisar kamuoyu “Böcek” meselesi ile ilgili soruşturmadan çıkacak sonuçları merakla bekliyor

Afyonkarahisar kamuoyu “Böcek” meselesi ile ilgili soruşturmadan çıkacak sonuçları merakla bekliyor.

NELER YAŞANMIŞTI? HABERLER GÜNDEME BİR AJANSTAN YANSIDI

Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı Makamı’nı AK Parti’li Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’ten devralan CHP’li Burcu Köksal’ın “Başkanlık Makamı’nda böcek (dinleme cihazı) ve kamera bulundu” açıklamaları gündeme bomba gibi düşmüştü.

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçilen CHP’li Burcu Köksal, görevi devraldıktan sonra belediyede buldukları gizli dinleme ve izleme cihazlarıyla ilgili ayrıntıları ANKA Haber Ajansı vasıtasıyla tüm Türkiye’ye duyurmuştu. Köksal, belediye binasının üçüncü katında yer alan başkanlık makamı, özel kalem ve sekreterliğin bulunduğu odaların özel bir ekip tarafından arandığını ve odalarda “böcek” olarak bilinen dinleme cihazı bulunduğunu söyledi. Afyonkarahisar Belediye Başkanlık Makamı’nda yapılan araştırma çalışmaları CHP’yi yakınlığı ile bilinen ANKA Haber Ajansı tarafından ulusal basın-yayın organlarına servis edilmişti. Haberin duyurulmasında Afyonkarahisar’daki basın mensuplarının ya da diğer haber ajanslarının tercih edilmeyip sadece ANKA’ya bilgi verilmesi dikkatleri çekmişti.

Afyonkarahisar kamuoyu “Böcek” meselesi ile ilgili soruşturmadan çıkacak sonuçları merakla bekliyor

BURCU KÖKSAL “4 DİNLEME CİHAZI VE 2 KAMERA BULUNDU” DEDİ

Odalarda dört dinleme cihazı ve iki kameranın bulunduğunu belirten Köksal, öncelikle konuya dair söylentiler duyduklarını, daha sonra da odaları tarattıklarını açıklamıştı. Başkan Köksal, “Belediye başkanı seçilip mazbatayı aldıktan sonra makamlarda dinleme cihazlarının olduğu, kameraların olduğu yönünde çok ciddi söylentiler duydum. Hem belediye içinden hem de dışında çok ciddi duyumlar aldım. Şüphelenmeye başladım ve bayram boyunca da belediyeye gelip gittik ama şüpheler ciddi bir şekilde artınca bir tarama yapılmasını istedim. Ne var ne yok ortaya çıksın istedim” dedi.

BAŞKAN KÖKSAL MAKAMINI YÜNTAŞ’A TAŞIDI

Odaların 17 Nisan’da tarandığını belirten Burcu Köksal, “Dinleme cihazları, görüntü cihazlarıyla ilgili raporlama yapılacak. Başka bir yerde de varsa bulunup çıkartılması için çalışma yapıyoruz. Bunların tespiti zor. Elimizden geldiğince bulmaya çalışacağız. Bundan sonra belediye böyle şeylerin yaşanmaması için gereken tedbirleri alacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Afyonkarahisar kamuoyu “Böcek” meselesi ile ilgili soruşturmadan çıkacak sonuçları merakla bekliyor

NEDEN HEMEN TADİLATA GİRİŞİLDİ?

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın bu açıklamalarının ardından tüm Türkiye Afyonkarahisar Belediyesi’ndeki çalışmaları yakından izlemeye başladı. Yapılan yorumlarda “Madem böyle bir şey var neden Emniyet ve Savcılık’a bilgi verilmeden duvarlar kazıldı, varsa deliller yok edildi” şeklindeki tartışmalar devam ederken Afyonkarahisar Belediyesi’nin eski Başkanı AK Partili Mehmet Zeybek’in açıklamaları olayları başka bir boyuta taşıdı.

ZEYBEK “BÖCEK DEĞİL, UYDU CİHAZI”

Afyonkarahisar eski Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Böyle bir şey söz konusu değil. Makamdaki masamın karşısındaki duvarda asılı olan televizyonun arkasında uydu cihazı için zamanında açılan deliği böcek deliği olarak yansıttılar. Bu delik, makamdaki masamın tam karşısında bulunan duvardaki televizyona zamanında bağlanan uydu cihazını sabitlemek için açılan ve sonrasında bantla kapatılan önünde de televizyon bulunan bir deliktir. Zaten deliğin büyüklüğüne bakılırsa ve önünde de televizyon bulunduğu gerçeği düşünülürse bu deliğin bir böcek deliği olmadığı anlaşılacaktır. Makamda yapacakları tadilata gerekçe hazırlamak için böyle bir yola başvurdular” açıklamasında bulundu.

Afyonkarahisar kamuoyu “Böcek” meselesi ile ilgili soruşturmadan çıkacak sonuçları merakla bekliyor

ULUÇAY DELİL SUNULAMADIĞINI DİLE GETİRDİ

AK Parti’nin Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı olarak seçimlerde Burcu Köksal’ın rakibi olan Hüseyin Ceylan Uluçay da açıklamalarda bulunarak “böcek” tartışmalarına dahil oldu. Uluçay, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın, AK Parti belediyelerini karalamak için ilk günden borç, bankamatik memuru, makam odasında böcek kamera gibi konuları gündeme getirerek algı oluşturulmaya çalıştığını ileri sürdü. Başkan Adayı Uluçay, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir en küçük bir hata varsa devletin Savcılarına, emniyet ve jandarma teşkilatlarına resmi olarak başvuru yapılır ve hatası olan varsa cezasını da çeker. Aldığımız bilgilere göre henüz resmi olarak açıklanmasa da Böcek kamerayla ilgili yapılan savcılık ve emniyet incelemesinde herhangi bir kameraya rastlanmadığı ve tarafınızdan da bir delil sunulamadığı görülmüştür. Ak Parti teşkilatı ve Ak Parti milletvekilleri kendi belediye başkanını böcek kamerayla izledi yalanınız da burada ortaya çıkmış oldu. Hem teşkilatlarımıza hem de Milletvekillerimize en önemlisi Afyonkarahisar’lı vatandaşlarımıza özür borcunuz olduğunu belirtmek istiyorum ve en kısa sürede açıklama yapmanızı bekliyorum” dedi.

KARAKUŞ’UN MESLEĞİ VE ZEYBEK Mİ DİNLENDİ TARTIŞMALARI

Burcu Köksal, Hüseyin Ceylan Uluçay ve Mehmet Zeybek’in bu açıklamalarının ardından Afyonkarahisr Belediyesi’ndeki böcek tartışmaları ülke gündeminin ilk sıralarında yer almaşa başladı. Konu TBMM’de Milletvekilleri tarafından da gündeme getirildi.

Afyonkarahisar Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş’un Başkan Yardımcısı olmadan önce güvenlik kameraları ve bilişim sistemleri ile ilgili ticari faaliyetlerini hatırlatanlar oldu.

Eğer varsa dinleme cihazları ve kameraların Zeybek döneminden önce ya da Zeybek’i dinlemek amacıyla başka kesimler tarafından konulmuş olabileceği de diğer bir ihtimal olarak tartışılmaya başlandı.

ÖZEL EKİP ARAŞTIRIYOR

Eğer varsa Afyonkarahisar Belediyesi’ndeki dinleme cihazı (böcek) ve gizli kameraları kimin ya da kimlerin koyduğu, amacın ne olduğu, bu cihazların ne zaman ve nerelere konulduğu ile ilgili soru işaretleri devam ediyor. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Ankara’nın da bu tartışmalar ile soruşturmanın sonucunu yakından takip ettiği öğrenildi. Oluşturulan özel ekibin tüm yönleri ile konuyu araştırdığı biliniyor.

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ BELEDİYE İLE ALIŞVERİŞ YAPABİLİR Mİ?

Afyonkarahisar Belediyesi eski Başkanı Mehmet Zeybek’in açıklamaları sırasında “Makam’da yapacakları tadilata gerekçe bulmak için böyle yaptılar” ifadelerinin ardından Belediye Başkanlık Makamı’ndaki tadilat çalışmaları da dikkatleri çekti. Tadilat nedeniyle Başkan Köksal YÜNTAŞ’taki binasında çalışmalarını sürdürmeye başladı. Afyonkarahisar Belediye binasındaki tadilat çalışmalarını ise CHP’den Belediye Meclis üyesi seçilen ÖNKA İnşaat  sahibi Şevket Öner’in koordinesinde devam ettiği belirtiliyor. Yasa gereği Belediye Meclis üyelerinin Belediye ile ticari alış-veriş içerisinde bulunamayacaklarını belirten vatandaşlar, “Afyonkarahisar Belediyesi tarafından seçimin hemen ardından dağıtılan lokumların Belediye Meclis üyesi Ahmet Akkent’in firmasından alındığı belirtiliyor. Belediye’de devam eden tadilat çalışmalarının da ÖNKA firmasının koordinesinde sürdüğü biliniyor. Her ikisi de Belediye Meclis üyesi olan Ahmet Akkent ve Şevket Öner’in Belediye’den bu işlerle ilgili maddi bir talepte bulunmadıklarına inanıyoruz” diyerek görüşlerini dile getirdiler.

Afyonkarahisar kamuoyu “Böcek” meselesi ile ilgili soruşturmadan çıkacak sonuçları merakla bekliyor

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ’NDE DAHA ÖNCE DE KAMERA TARTIŞMALARI YAŞANMIŞTI

2017 yılında Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı görevini AK Partili Burhanettin Çoban sürdürürken de “Tüm şehri izleyen kamera” tartışmaları yaşanmıştı. Afyonkarahisar Belediyesinin Hıdırlık tepesi ile birlikte kentin muhtelif noktalarına kurulan termal kamera sistemi ile evlerin içini bile gözetleyebileceği bir sistemin kurulduğu, bunun da Belediye Başkanlık Makamı’ndan izlenebildiği gündeme getirilmişti. O günkü rakamlarla 250 bin TL’ye mal olan büyük termal kamera 12 bin metre menzille 32x zoom özelliğine sahip Termal kameranın bir alışveriş merkezini ve bir apartmanın balkonuna zoom girip net görüntü elde etmesi tartışılmıştı.

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Hıdırlık tepesi ile birlikte kentin muhtelif noktalarına kurulan termal kamera sistemi tartışmalara neden olmuştu. Yeni kurulan sistemin görüntülerinin belediye resmi internet sitesindeki “şehir kameraları” bölümünde yer almadığı, görüntülerin Afyonkarahisar Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğünde kayıt altına alındığı belirtilmişti.

SÜPER ÖZELLİKLERE SAHİP BELEDİYE KAMERASI TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Hıdırlık tepesinde yaklaşık 10 metre yükseklikteki bir direğe kurulan termal kameranın görüntü alma esnasında 90 derece açı değiştirme özelliğine de sahip olduğu gözlenmişti. Basın toplantısında Hıdırlık tepesinde kurulan termal kamera ile bir alışveriş merkezine zoom yapılarak insanların ve kafeteryadan net görüntü elde edilmesi dikkatlerden kaçmazken ayrıca bir apartmana da yapılan zoomlamada üst katlardaki balkonlardan da netlik elde edilmesi düşündürücü bulunmuştu. O zaman basın toplantısı düzenleyerek konuyu açıklayan Başkan Çoban, “Biz belediyeyiz ben niye insanların özelini izleyeyim? Kameramız önce kalesinin tepesindeydi bayrak direği ile birlikte. Ancak biz tam orada çalışamaya başladık müzeye şikayet olmuş, müze hemen geldi ve çalışmayı iptal ettirdi. Biz de onu Hıdırlık tepesine almak zorunda kaldık. Kamera ses kaydı almıyor. İnsan saptamada 4 bin metre. İnsan taramada 4 bin 100 metre. İnsan kimliği algılamada 500 metre. Termal etkili mesafede 12 bin metre. Araç taramada 3 bin 300 metre, araç tanımlamada bin 100 metre. Görüş açımızda adliye ve emniyet yok. Bu bir tedbir güvenlik tedbiri, sokaktaki bir insan izleniyorum diyemez, böyle bir iddiası olamaz. Kamuya açık olan bir yerde oturup, yiyen, içen ne yapıyorsa ben izleniyorum diyemez. Zaten oraya, sokağa çıkmak izlendiğini kabul etmiş demektir” demişti.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti