Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

SÜPER SOLAKLAR

Pandemi nedeniyle 2020-2021 futbol sezonunda sadece profesyonel takımların ligleri oynandı.. Özellikle “süper Lig” ve “TFF 1.Lig” maçları kıran kırana geçti, heyecan son haftaya kadar sürdü. Haftada dört beş gün maç oynandı… Kabaca bir hesapla kendi payıma iki yüze yakın maç izledim TV’lerden.. Benim gibi birçok futbol severin de dikkatini çekmiştir mutlaka… Takımlardaki “solak futbolcular”.. Yüksek performans gösterdiler, takımlarının başarılarına imza attılar..
1950’li yıllarda yani ben daha yedi sekiz yaşlarında sokak aralarında top oynarken sol ayağını kullanan futbolcular tek tüktü. Mahallede, okul bahçelerinde ve pek çok arsa ve açık alanlarda “top peşinde koşarken” sol ayaklı futbolculardaki yetenek ta o günlerden dikkatimi çekmişti benim… Bu solaklar arasında Afyon Lisesi ve Afyon genç karmasında aynı formayı giydiğimiz mahalle ve okul arkadaşım Mustafa Özgüven ile orta okuldan beri arkadaşım Abdurrahman Öksüz’ü unutamam.. 1962 yılında 19 Mayıs Stadyumu’nda oynadığımız gece maçında yer alan Himmet (Ümmet) Bal da sert ve geçilmez bir sol bekti.. Çetinkayaspor’da oynadı uzun yıllar..
Sarı-kırmızı formalı 27 Ağustos takımında yanyana oynadığımız yedeksubay öğretmen Numan da sıkı bir solaktı.. 25-30 metreden vururdu toplara.. Serbest vuruştan çok gol attı.. (1963-64) Bu yıllarda Esnafspor’da sol bek oynayan Galip Abi (uzun Galip) ile Çimentospor’da sol açık oynayan Ömer Abi de (sonradan futbol hakemi oldu Şuhutlu Ömer) solak futbolcuydular.
1960’lı yıllardan itibaren Profesyonel takımların ülke çapında yaygınlaşması üzerine 1967’de kurulan ve benim de genç takım antrenörlüğü yaptığım dönemdeki Mor –Beyazlı Afyonspor’da süper solaklar vardı. “Asker Cengiz, İzmirli Solak Ayhan, İstanbulspor’dan gelen ve kaptanlık yapan Güngör Tetik (Arap Güngör) yaşı elliden büyük futbol severlerce hatırlanır hâlâ.. Genç takımda da Mehmet Ersöz ve Fatih Pancar ince işlerle “asist” yaparlardı.. (asist kelimesi yoktu o zamanlar)
Köy Hizmetleri futbol takımını çalıştırırken 8 futbolcum solaktı.. Çoşkun Ersöz ve Mustafa Keser’in oynadığı bu takım şampiyon olmuştu..
Türkiye 2. Ve 3. Liglerinde oynayan Afyonspor takımında hocalık yaptığım dönemlerdeki solaklar: Mustafa Keser, Ahmet Başkurt, sonraki yıllarda Kemal Pınar, Suat, Reşit Tuna, İsmail Aladaş, Kütahyalı Bilal..
On sekiz yıldır antrenörlüğünü yaptığım süreçte Afyonkarahisar Demirspor‘un solakları, Mehmet Balban, Mehmet Demircan, Kadir Bursalı, Mehmet Hoca, Murat Şakar, Halil Aceroğlu, Ekrem, Ercan.. Kulübün U-11 ve daha büyük kategorilerinde solak futbolcu sayısı eski yıllara göre daha fazla; bu durumu liglerdeki diğer takımlarda da görmek mümkün.. (Dünyanın tanıdığı üç süper solak: Pele-Maradona- Messi. Pele İsveç’te oynanan 1959 Dünya Kupası’nı kazanan Brezilya’nın 17 yaşındaki efsane futbolcusu.. TV’ler yokken Halit Kıvanç’ın naklen anlattığı radyodan ve o günün efsane spor yazarlarının kaleminden tanıdık, sinemalarda izledik Pele’yi… Maradona ve Messi’yi de TV’lerden izlemeyen futbolsever yoktur sanırım…..
Efsane solak BJK’lı Şükrü Gülesin’i Mondial sakızlarındaki fotoğraflarından tanıdım, FB’li Lefter, o zamanların Messi’siydi, GS’li Kadri Aytaç da ondan aşağı kalmazdı, GS’li Uğur, BJK’lı Küçük Ahmet, Ankaragüçlü Candan, Göztepeli Gürsel, Mustafa Denizli.. Daha sonraları da GS’li Hagi, FB’li Alex de Souza, BJK’lı Sergen.. Şükrü Gülesin dışında hepsini izledim türibünlerden..
Günümüz takımlarındaki süper solaklar eskiye oranla daha fazla… Onları TV’lerden izleme imkanımız var artık; benim görebildiklerim ve dikkatimi çekenler şunlar :
FB’den Caner, İrfan Can, Szalai. Mesut Özil, BJK’dan Gökhan Töre, Ghezzal, Rıdvan, Erzurum’dan Emrah, Ankaragüçlü Emre Uslu, GS’den Emre Kılıç , Ömer Bayram, Emre Akbaba, Podolski ve Nuri Şahin Antalya, Boupendza Hatay, Halil Akpınar Göztepe.. Başakşehir’den Aleksic.. Hemen hepsinin ortak özelliği duran toplar iyi kullanmaları, zeki ve oyun kurucu olmaları, kaliteli paslar vermeleri.
Antrenörlük yaşamımda tanıdığım, çalıştığım solak futbolcular ile tanınmış futbolcuların benzer mental özelliklerinden bazıları: Daha zekiler, özgüven sahibiler, çok yönlü özellikleri var, çabuk öğrenip daha iyi uyguluyorlar, bellekleri daha güçlü, daha hızlı düşünüyorlar..
(NOT:Bunları Afyon futbol tarihine not düşmek üzere yazıyorum. Bu konuda araştırma yapacak olanlara katkım olsun diye.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti