Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sürdürülebilir enerji gelişimine bakan desteği

Bu haberin fotoğrafı yok
Sürdürülebilir enerji gelişimine bakan desteği

AK Parti Milletvekili Halil Ürün, sürdürülebilir enerji kaynaklarının gelişerek yaygınlaşmasında en büyük payın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ait olduğunu söyledi. Ürün, 2013 yaz sezonunda inşaat sektöründe en fazla imalatın okullaşma yönünde olacağını açıkladı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar’da yenilenebilir enerji kaynakları ve okullaşma ile ilgili gündemi yorumladı.
“ENKAZ ALDIK AMA SIZLANMADIK”
AK Parti Milletvekili Halil Ürün, Türkiye’nin en önemli sorununun enerji olduğunu kaydetti. Türkiye’nin enerji ihtiyacında normal büyüme hızının 3 katı büyüme gösterdiğini belirten Milletvekili Ürün; “Önümüzdeki yıllarda da enerji ihtiyacımız fazlasıyla artacaktır. Türkiye’de enerji denildiğinde bir kısmını karbon kökenli olan; kömür, petrol, doğal gazdan karşılamaktadır. Bir kısmını ise yenilenebilir diye tarif edilen hidro elektrik santrallerinden, rüzgar santrallerinden ve güneş enerjisinden sağlamaktadır. Aradaki fark şudur. Eğer bir termik santralde kömürden elektrik enerjisi üretiyorsanız kömür tükeniyor. Doğal gazdan elektrik enerjiisi üretiyorsanız doğal gazda maden olarak çıkıp gelip bitiyor. Ama bir su ve güneş enerjisi öyle değil. Bir baraj kurduysanız o su kendisini doldurdukça sürekli olarak yenileniyor. Enerji kullanılıyor ama bu enerji yenileniyor. Rüzgar enerjisi içinde bu böyle. Maalesef bizim hükümetimiz dönemine kadar bu konuda yeterli bir planlama yapılmamış. Bu bizim eksiğimiz.” dedi. Milletvekili Halil Ürün, bunları geçmişi kötülemek veya bugünkü sorunlardan kaçmak anlamında söylemediğini ama AK Parti hükümeti mensuplarınca 2002 yılından bu tarafa hiçbir zaman enkaz alındığını ifade edilmediğini belirtti. Ürün, kelimenin tam anlamı ile enkaz devir alındığını, bunları konuşurken gerçekler görülsün diye dillendirdiklerini, hükümet olarak sızlanmak yerine sorunların çözümüne gittiklerinin altını çizdi. Ürün, AK Partililer olarak aldıkları siyasi terbiyenin, partisinin Genel Başkanı Başbakan R. Tayyip Erdoğan’dan tüm yöneticilere kadar bu olduğunu, sorun çözme gayretinin aralıksız sürdüğünü vurguladı.
ÖZELLEŞTİRME TEŞVİK EDİLİYOR
Milletvekili Halil Ürün, enerji konusunda gündemde Enerji Piyasası Kanunu olduğunu ifade etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın geçtiğimiz hafta AK Parti grubunda enerji konusunda ciddi bir sunum yaptığından söz eden Ürün; “Konuyu şimdi genel kurulda tartışıyor muhalefetide dinliyoruz. Şunu iftihar ederek söylemeliyimki Türkiye’nin enerji açısından geleceği çok parlak. Çünkü hükümetimiz enerji çeşitliliği ve enerji yatırımlarının planlanması konusunda gereken tedbirleri almıştır. Bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyacı olduğu için TBMM’ye müracaat etmiştir. Tasarı olarak Bakanlar Kurulu kararı olarak bir piyasa kanunu getirmiş, o kanunu getiriyoruz. Birinci bölümü bitirip ikinci bölüme geldik. Bu kanun kapsamında yenilenebilir enerji konusuda görüşülmektedir. Bakandan aldığım bilgelere göre; Türkiye’nin enerji iletim hatları kamudadır. Ancak dağıtım hatları ve üretim unsurları özelleştirilmiştir. Kamuda da vardır, özelleştirilmiştir hala devam etmektedir. Bunlar teşvik ediliyor.” diye konuştu.
RÜZGAR GÜLLERİ HEYECANLANDIRDI
Yeni kanunla beraber belli bir ölçüye kadar enerjiyi kendisi kullanan insanlara lisans alma zorunluluğunu getirileceğinden söz eden Ürün; “Yani bir evin ihtiyacı yada belli bir güce kadar kendi ihtiyacını görecek güneş santralini hiç kimseye sormadan, EPDK’dan izin almadan insanımız yapabilecektir. Zaten yapılıyor. Güneş bizim için en önemli yenilenebilir enerjilerden biridir. Rüzgarda aynı şekilde. Sandıklı yolunda bir yatırımcımız yoldan gözüküyor boydan boya rüzgar güllerini dikti. İnşallah en kısa sürede harekete geçer. Onların ne gün çalışacağını bekliyorum. O direkler dikildiğinden beride yüreğim pır pır ediyor kendi adıma mutlu oluyorum. Yine İzmir tarafına doğruda bir rüzgar santrali var. Ben bu konu ile daha öncede ilgilenmiştim. Afyonkarahisar’da rüzgarın yeterli olduğu söylenmişti. Rüzgar daha çok denizlerde, Çanakkale’de, Ege’de daha büyük ölçüde deniliyordu. Ama Afyonkarahisar’da güçlü olan birşey varki güneş enerjisi. Ancak güneş enerjisindeki teknoloji hala istenilen boyuta gelmedi. Ekonomik değil şu anda çok pahalı. Güneş panelleri ve onların enerjiye çeviren ünitelerinin maliyeti ciddi. Bu konuda yatırım yapıp Afyon OSB’de çalışan insanlar var. Dış devletlerden gelen insanlarda var. Yenilenebilir enerji konusu ile çok yakından ilgileniyoruz. İnşallah Türkiye’nin enerji açığını kapatlmamızın tek yolu budur.” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK PAY BAKAN’IN
AK Parti hükümetinin yenilenebilir enerjide güneşi, rüzgarı ve hidro elektrik santrallerini desteklediğini belirten Milletvekili Halil Ürün, bu konuda en büyük payın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ait olduğunu kaydetti. Bu durumlada gurur duyduklarını söyleyen Milletvekili Ürün; “Sayın Eroğlu, hidro eletrik santralleri için Türkiye’de planlama yapmış DSİ’nin su kaynaklarından nerelere özel santraller yapılabileceğini planlamıştır. Maalesef bu yapıların denetlenmesi ile ilgili yönetmelik Danıştay’da iptal edildiği için sıkıntılar vardır. Önümüzdeki günlerde onlarda bitecek. Türkiye’de nerede bir su kaynağı varsa özel sektör tarafından enerjiye çevrilebilecektir. Ayrıca çok aleyhte yapılan bir propaganda var. Enerji işinde kullanılan suyun tarımda kullanılamayacağı söylenmektedir. Özel gruplar çalışıyorlar. Bu asla doğru değildir. Bir sudan elektrik ürettikten sonra su özelliğinden hiçbir şey kaybetmemektedir. Tekrar tarımsal sulama yada başkaca yerlerde kullanılabilir. Bu anlamda hükümetimiz bu enerji projelerini hem desteklemektedir hem teşvik etmektedir hemde bunun için önleyici tedbirler almaktadır. Piyasasını düzenleyecek kanunları yönetmelikleri çıkartmaktadır. ” ifadelerini kullandı.
BU YAZ EN ÇOK OKUL YAPILACAK
Afyonkarahisar’ın genel olarak yapılaşma açısından sorunlu olmayan iller arasında bulunduğunu belirten Milletvekili Halil Ürün, merkezde ve birkaç yerde nüfus yoğunluğundan dolayı ikili öğretim yapıldığını söyledi. Okullarda bina sorunu olmadığını söyleyen Ürün şöyle konuştu: “İl Özel İdaresi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce planlamamız yapıldı. Yerel yönetimlerimizcede desteklenmektedir. Tabiki bakanlıkçada. Hükümetimizin ve mensubu olduğum AK Parti’nin en çok önem verdiği konulardan bir tanesi eğitimdir. Hatta bütçe yatırımlarında savunmanın bile önüne geçmiştir. Birde sağlığa önem veriyoruz. Herşeyden önce bunların olması lazım. Bu noktada okullaşma konusunda vatandaşlarımız hiç endişe etmesinler. Bürokratlarımız her türlü planlamayı yapıyorlar. Okul konusunda sorun para konusundada sorun yok. Sadece projelendirme izin konusunda prosedürler oluyor. Bu yaz inşallah en çok okulun yapıldığı yaz olacak. Mühendislerimiz ve müteahhitlerimiz en çok okul yapacaklar.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti