Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SYDV günde 300 kişinin gelir tespitini yapıyor

Bu haberin fotoğrafı yok
SYDV günde 300 kişinin gelir tespitini yapıyor

Genel Sağlık Sigortası uygulaması 01.01.2012 tarihinden itibaren başladı.

Yeni uygulamaya göre, Türkiye’de yaşayan herkes GSS kapsamında olacak. Söz konusu tarihten itibaren yeşil kart uygulaması sona ererken, yeşil kart vizesi dolanlar ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanların, 01.01.2012 tarihinden itibaren bir ay içerisinde ikamet ettikleri il/ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi yaptırmak için başvurması gerektiği bildirildi
Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da, Genel Sağlık Sigortası Kapsamında, Gelir Tespiti çalışmalarını sürdürüyor. Otomasyon sistemiyle yapılan tespit nedeniyle her gün yüzlerce vatandaş SYD Vakfına geliyor.
1.5 milyon kişi kayıt alındı
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı Vali İrfan Balkanlıoğlu, Bütünleşmiş Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (BSYBS) ile Türkiye genelindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılacağını belirtti. Vali Balkanlıoğlu, Gelir testi sonucunda, 2012 yılında, aile içindeki kişi başına geliri 295,5 TL’den düşük olarak tespit edilen kişilerin primleri devlet tarafından ödeneceğini ve bu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceğini belirterek;”Aile içindeki kişi başına geliri; 295,5 TL ile 886,5 TL arasında olanlar 35 TL, 886,5 TL ile 1,773 TL arasında olanlar 106 TL, 1,773 TL’nin üzerinde olanlar da 212 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Brüt asgari ücrete endekslenen primler, asgari ücret arttıkça yükselecektir. 1 Ocak 2012’de hayata geçen Genel Sağlık Sigortası (GSS) Türkiye’de sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmayan yaklaşık 1.5 milyonu aşkın kişiyi kayıt altına alınmış oldu” dedi
İşlemler 10 dakikada tamamlanıyor
Yeni uygulama nedeniyle bir hayli yoğun bir çalışma temposu içerisine giren SYD Vakfı personeli ile, vatandaşlara önce yeni uygulamayı anlatıyorlar ve sonra da kayıtlarını alarak Gelir Tespiti yapıyorlar. Otomasyon sisteminden yapılan Gelir tespiti çalışması her kişi için 10 dakika gibi bir zaman alırken, vakfa günlük ortalama 300 kişinin gelir tespitinin yapıldığı bildirildi.
Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen Genel Sağlık Sigortasından, Yeşil Kartının vizesi bitenler, hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, Ailesinin sağlık güvencesi üzerinden düşen öğrenciler, geliri yüksek olup ta Sağlık sigortası yatırmayanlar yararlanabiliyorlar.
Bir ay içinde gelir testi yaptırılmalı
Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’dan yapılan açıklamada gelir testi sırasında yürütülecek işlemler hakkında da bilgiler verilidi. Açıklamada:”SGK, mevcut yeşil kartlıları vize süreleri doluncaya kadar GSS’li olarak tescil edecek.SGK, yıl içinde vizesi dolan yeşil kartlılar ile sistemde hiç kaydı olmayan kişileri, asgari ücret düzeyinde gelirleri var olarak kabul edip resen tescil edecek. Ayrıca bu kişilere 1 ay içinde ilgili vakfa gidip gelir testi yaptırmalarını, aksi halde asgari ücretin iki katı gelirleri varmış gibi tescilleri güncelleyeceğini bildirecek. Kişiler tebligattan sonra 1 ay içinde Vakfa başvurmazsa gelirleri asgari ücretin iki katı kabul edilecek ve ödeyecekleri primler yaklaşık 100 TL’den yaklaşık 200 TL’ye çıkacak.Kişiler SYD Vakfına başvurduklarında başvuruları alınarak SOYBİS sorgusu ile hane ziyaretleri yapılacak ve gelir durumları Genel Müdürlüğümüzün puanlama formülüne göre tespit edilecek. Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi (BSYHP) kapsamında hazırlanan modül üzerinden başvuru aşamasından itibaren yürütülen gelir testi işlemlerinin sonucu yine elektronik sistem üzerinden aynı gün SGK’ya gönderilecek.BSYHP üzerinden 90 günde bir kişilerin durumunun değişip değişmediği otomatik olarak kontrol edilecek. Ayrıca her yıl yapılacak hane ziyaretleri ile kişiler tekrar Vakfa gelmeden gelir testleri yenilenecek.SGK, Vakfın bildirdiği gelir testi sonucuna göre kişileri tescil edip prim oranlarını ve hanede kaç kişinin prim ödeyeceğini haneye bildirecek. Ayrıca sağlık kurumlarından hizmet alınabilmesi için sistemleri üzerinden provizyon verecek.
Gelir testi uygulaması kapsamında SYD Vakıfları, kapsamdaki kişilerin başvurularının alınması, başvuru sahiplerinin işlemlerinin Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi ile yazılacak modül üzerinden yürütülmesi, kişilerin merkezi veritabanı sorgulamalarının SOYBİS üzerinden yapılması, kişilerin gelirlerinin harcama ve servet durumlarının göz önüne alınarak raporlanması, Vakıfların Mütevelli Heyetinde, SOYBİS sorgusu ve hane ziyaretleri sonucunda oluşacak puanlama formülü sonucu doğrultusunda gelir durumlarının tespitine ilişkin karar alınması ve gelir durumunun sistem üzerinden SGK’ya iletilmesi konularında sorumlu olacak. Gelir testi sonucunda; 2012 yılında, aile içindeki kişi başına geliri 295,5 TL’den düşük olarak tespit edilen kişilerin primleri devlet tarafından ödenecek ve bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Aile içindeki kişi başına geliri; 295,5 TL ile 886,5 TL arasında olanlar 35 TL; 886,5 TL ile 1.773 TL arasında olanlar 106 TL, 1.773 TL’nin üzerinde olanlar da 212 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Brüt asgari ücrete endekslenen primler, asgari ücret arttıkça yükselecek.”denildi. (Kocatepe)