Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Talepler aynı, alanlar farklı – Kocatepe Gazetesi

Talepler aynı, alanlar farklı – Kocatepe Gazetesi
Talepler aynı, alanlar farklı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Afyonkarahisar’da iki farklı alanda kutlandı. Sendikalar Yeşilyol’u tercih ederken kitle örgütlerinin tercihi Anıtpark önü oldu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da coşkuyla kutlandı. Sendikalar ve kitle örgütlerinin arasında tam bir mutabakat sağlanamaması dolayısıyla iki farklı alanda yapılan kutlamalar, ayrı ayrı özellikleriyle dikkat çekti. “Dünyanın bütün ezilen işçileri birleşiniz” ilkesiyle kutlanması beklenen 1 Mayıs’ın bir şehir bünyesinde bile ikiye bölünerek kutlanması tarihe not olarak yazıldı.
1 MAYIS MARŞI, HER BİR AĞIZDAN…
Yeşilyol’daki kutlamaya Türk-iş ve Türkiye Kamu-Sen öncülük ederken, Anıtpark önündeki kutlama, Kamu Emekçileri Federasyonu-Eğitim Sen liderliğinde gerçekleşti. Her iki alanda da benzer şikayetler, benzer talepler yükseldi. Yine her iki alanda da Sarper Özsan’ın yazdığı 1 Mayıs Marşı coşkuyla söylendi. Anıtpark önündeki kutlamada başörtülü genç kızların da yer alması, akıllara İstanbul’daki “Antikapitalist Müslüman Gençlik” hareketini getirdi.

MURAT ARISOY

1 Mayıs kutlamasında işaret dili kullanıldı

Yeşilyol Caddesi’ndeki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasında işitme engelliler için işaret dili kullanıldı. Yeşilyol Caddesi’ndeki kutlamalarda halk oyunları gösterisi de yapıldı

Türk-İş ve bağlı sendikalar ile Türkiye Kamu-Sen üyeleri, Yeşilyol Caddesi üzerindeki Harb-İş Afyonkarahisar Şubesi önünde 1 Mayıs’ı kutladı.
Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen’in kutlaması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra başladı. Ege yöresine ait halk oyunlarının sergilenmesinin ardından konuşmalara geçildi. Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, “Sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve sendikal haklarımız için omuz omuzayız. 1 Mayıs 2012’yi güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşılıyoruz. Emekçilerin yarısı kayıtdışında çalışıyor. Ulusal İstihdam Stratejisinin emek karşıtı yaklaşımlarıyla kıdem tazminatımıza göz dikiliyor, asgari ücret bölgeselleştirilmek, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri yaygınlaştırılmak isteniyor. Sendikasızlaştırma yaygınlaşıyor, sendikal örgütlenmenin önüne engeller çıkarılıyor. Örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen cinayetler durmak bilmiyor. Biz sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar istiyoruz. Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için, sosyal devlet için alanlardayız” dedi.
HAKSIZLIK YAPILMAMALI
İşçilerin yanı sıra memurların da sorunlarını dile getiren Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Erol Özsoy ise şöyle konuştu:
“Memurlarımız adına, huzurlu ve insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz. Yıllardır ihmal edilmiş, haksızlığa uğramış memurlarımıza, haklarının iade edilmesini istiyoruz. Nimette de külfette de adalet istiyoruz. Büyümeden pay istiyoruz. Adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Memurun da vatandaş olduğunun; demokratik, siyasi ve ekonomik hakları olduğunun unutulmamasını istiyoruz. Artık, memurlarımızın yüzünün gülmesini, geleceğe umutla bakmasını istiyoruz. Güçlünün haklı olduğu değil; haklının güçlü olduğu bir ülke istiyoruz. Cumhuriyetimizin bizlere kazandırdığı değerlere saygı duyulan bir ülke istiyoruz.”
İŞİTME ENGELLİLER UNUTULMADI
Belediye-İş Şube Başkanı Yücel Şahin, Şeker-İş Şube Başkanı Murat Karamoçu ile Harb-İş Şube Başkanı Nihat Koçak da 1 Mayıs kutlamasında konuştu. İşçilerin ve çalışanların haklarının giderek kısıtlandığı vurgulanan konuşmalarda, mücadele vurgusu yapıldı. Harb-İş Şube Başkanı Nihat Koçak’ın konuşması sırasında Harb-İş Sendikası üyesi Hasan Yapar işitme engelliler için işaret dilini kullandı. Yapar, Şube Başkanı Koçak’ın konuşmasını işaret diliyle anlattı. (Kocatepe)

Cumhuriyet Meydanı’nda coşkulu kutlama

Afyonkarahisar’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı dolayısıyla ikinci kutlama,
Anıtpark önünde gerçekleştirildi. Kutlamaya yaklaşık 1000 kişi katıldı

Afyonkarahisar’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı, Cumhuriyet Halk Partisi, Kamu Emekçileri Federasyonu, Türkiye Gençlik Birliği ve diğer parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından Anıtpark önünde kutlandı. Yaklaşık 2 saat süren kutlamada 1 Mayıs Marşı çalındı, katılımcılar sık sık halay çekti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski milletvekili Halil Ünlütepe de halay grubuna katıldı. Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, kutlama alanına iki işçinin kitleye önder olduğu işçi iktidarı temsili gösterisiyle girdi.
Kutlamada konuşan KESK İl Temsilcisi Ömer Akyıldız, hükümetin çalışanlar üzerinde baskı yaptığını belirterek bu baskının kırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Avukat İlhan Çınar ise alanı dolduran kalabalığın birlik ve beraberlikle tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini kaydetti. Konuşmaların ardından Grup Sel’in konseriyle kutlama sona erdi. (Kocatepe)

KESK’in nişancı

1 Mayıs’ı kutlamak için Anıtpark’a gelen siyasi parti ve kitle örgütleri üyeleri çatılara konuşlanmış nişancıları gördüler. Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu üyeleri ile nişancıların birleşmesi ortaya “KESK’in nişancı” fotoğrafı çıkardı.

Genç, yaşlı, kadın, erkek…

Cumhu-riyet Meydanı’ndaki kutlamada toplumun hemen her kesiminden katılımcı yer aldı. Bazı çocuklar, “Analarını da alıp” meydana koştu.

Başkan adaylarının 1 Mayıs’ı

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı için yarışacak olan mevcut başkan Nevzat Ercan ile başkan adayları Veli Cengiz ve Yalçın Görgöz de 1 Mayıs’ı kutladı.

Beyyazılılar da alanda
1 Mayıs kutlamasına Beyyazı Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği de katıldı.