Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek

TANZİMAT’TAN I. MEŞRUTİYET’E İMPARATORLUK ORMANLARI (1839-1877) -4

Hasan Tahsin Günek 7 Ocak 2019 Pazartesi 13:21:18
 

O dönem Orman Umum Müdürlüğü görevinde bulunan Aristidi Bey (Baltacı 1830-1887), hakkında da bilgiler veren Bricogne, Aristidi Beyin iyi niyetli, azimli, keskin zekâlı ve vicdanlı bir kimse olup, çıkarcı biri olmadığını bu özelliklerinden dolayı başarılı olduğunu belirtir. Ancak kökeninden ötürü, fikirlerini benimsetmeye ya da kabul ettirmeye yetecek kadar etkiye sahip olamadığını, Rum olmasının yanı sıra görüşlerini açıklıkla dile getirmesinin ne Türklerin, ne Ermenilerin ne de yeni oluşturulan meclisteki muhaliflerin hoşuna gitmediğini belirtmektedir. Ayrıca, Aristidi Beyin ormanlara yeteri kadar zaman ayırmasına izin verilmediğini, tüm bunlara rağmen Aristidi Beyin, modern anlamda orman idaresini başlatmak için çok hevesli olduğunu ve bu amaçla bir taslak düzenleme hazırladığını da makalesinde belirtmektedir. Ancak bu konuda da önerilerinin hoş karşılanmadığını, bu tür engellemelerin orman rejiminin oluşturulmasında bir duraklamaya neden olduğu tespitini yapar. Bu arada yaşanan olumsuz bazı hadiseler bir müddet sonra Aristidi Beyin gururunu kırmış ve içinde bulunduğu çaresizlik nedeniyle de bir süre sonra emekli olmuştur.

Artistidi BALTACI (1830-1887)

Bricogne, kendisinin de dahil olduğu uzman ormancılık heyetinin yaptığı çalışmalardan bahsederken: “Heyetin bulunduğu merkeze, her taraftan iş akıyordu. Heyet her zaman doğruyu söylemeye çalışarak, meseleleri hızlı ve doğru bir şekilde ele almak için pek çok tavsiyelerde bulunuyordu. Bu şekilde, sahil şeridi boyunca çok yaygın olan iğne yapraklı ormanlara karşı zararlı bir uygulama olan çam kabuğunun soyulup çıkarılması ve ihracatını yasaklamak için tedbirler alındı. Donanma ve tophane için talep edilen kerestelerin nasıl temin edilip, teslim edileceği heyet tarafından bir düzene konuldu.” demektedir.
Bricogne; 1870 yılının Ocak ayında, Bédros Efendinin (Kuyumcuyan 1836-1899), Umum Müdür olarak atandığını, meclisin en eğitimli ve zeki üyelerinden biri olan raportör Bédros Efendi’nin gelmesiyle yeni yönetmeliğin kabul görerek yürürlüğe girebilmesi yönünde bir hava estiğini, ancak yönetmelikte gene de bazı çelişkili hususlar ile boşluklar bulunduğunun görüldüğünü belirtmektedir. Ayrıca Bricogne; Halkı rahatsız ve tedirgin etmeme arzusu nedeniyle, en tehlikeli yorumlara kapı açan talihsiz 5. Maddenin kabul edildiğini, maddenin “Köy sakinlerinin devlet ormanlarından, kendi ihtiyaçları için öngörülen ahşap ürünlerini ücretsiz olarak almalarına izin verilecektir, örneğin: evlerinin, çatılarının, ahırlarının yapımı ve onarımı, arabalar, tarım araçları, yanı sıra bir ev için gerekli tüm odun, ayrıca, kendi çarşılarında satacakları odun ve kömürler ücretsiz olarak verilecek. Bununla birlikte, yukarıda belirtilen pazar dışında yapılacak büyük miktarlardaki satışlarda, bir ücret ödemek zorunda kalacaklardır” şeklinde kabul edildiğini makalesinde yazmaktadır.

Bedros KUYUMCUYAN (1836-1899)

Makalesinin devamında, orman iyileştirme çabaları hiç azalmayan ve bu iş için çok fazla uğraş veren Sadık Paşa’nın ormancılık heyetinin çalışmalarını çok takdir ettiğini ve ormancılık faaliyetlerini geliştirmek için Fransız Hükümeti’nden üç yeni uzman daha istendiğini, bunun üzerine Fransız hükümetinin Godchaux, Galmiche ve Montrichard’ı gönderdiğini yazmaktadır. Yeni uzmanların gelişlerinin keşifleri sürdürmeyi ve tamamlamayı mümkün kıldığını belirtir. Ancak ormancılık teşkilatının hâlihazırda sadece 32 müfettiş ve müfettiş yardımcısı, 21 kâtip ve 407 atlı muhafız ve yaya korucudan oluşmakta olduğunu, bu personel durumunun mali açıdan gelirlerin sürekli olarak takibini sağlamak, suiistimalleri engellemek, kesilecek ağaçları işaretlemek ve izlemek için çok yetersiz olduğundan ayrıca dert yanmaktadır.
   (Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER