Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihi kararın imzası Afyonlu’dan

Tarihi kararın imzası Afyonlu’dan

Tüm Türkiye’de Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılmasının sevinci sürerken, tarihi kararda Afyonkarahisarlı Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil’in imzasının bulunması ilimizde gurur vesilesi oldu

 

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. Davayı duruşmalı inceleyen Daire, 2 Temmuz’daki duruşmada tarafları dinledi. Duruşmanın ardından dosyayı inceleyen Danıştay 10. Daire kararını verdi. Danıştay 10. Daire kararında, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay 10. Dairesinin, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaline ilişkin kararının gerekçesinde, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde bulunduğu, cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Verilen karar tüm Türkiye’de sevinçle karşılanırken, kararın altında imzası bulunan Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil’in Afyonktarahisarlı olması ayrı bir gurur kaynağı oldu.
“VAKIF MEVZUATI, UNESCO SÖZLEŞMESİ, AİHM,
AYM VE YARGITAY İÇTİHATLARI İLE DANIŞTAY MÜKTESEBATINI DİKKATE ALARAK ARAR VERDİK”
Danıştay 10. Daire Başkanı hemşehrimiz Yılmaz Akçil, zorlu sürecin dönüm noktalarını SABAH’tan Okan Müderrisoğlu’na anlattı.
– 30 yıllık birikimimizle tamamen hukuki değerlendirme yaptık. Vakıf mevzuatını, Fatih’in vakıf senedini, UNESCO Sözleşmesi’ni, AİHM, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay içtihatları ile Danıştay’ın müktesebatını dikkate alarak nihai karara vardık.
– Vakıf mallarının maliki devlet değil, vakıfların bizatihi kendisidir. Devlet, vakıf mallarının amacına uygun kullanımının emanetçisi konumundadır. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’na ait taşınmaz ve hayrat statüsündedir. Vakfedenin, taşınmazın ilelebed cami olarak kullanılması yönündeki iradesi esastır. Vakıf hukukunda, vakfedenin iradesi hilafına yapılan iş ve işlemlerde zaman aşımının işlemeyeceği açıktır.
– Danıştay’da daha önce vakıfların statüsü, Fatih’in vakıf senedindeki tahsis amacına aykırılık yönü ile ilgili bir hüküm kurulmamış. Daire olarak bizler, 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararının esastan incelemesini yaparak kapsamlı bir hukuki sonuca varmış olduk.
– Anayasa Mahkemesi, vakıflar için “Kökü, İslam hukukuna dayanan, temelinde vakfedenlerin iradesi bulunan, bir sosyal yardım kurumu” tanımlaması yapıyor. Bir mülkün, hak ve gelirlerinin özel mülkiyetten çıkarılarak kamu yararına tahsis edilmesi durumuna işaret ediyor. Yargıtay içtihadı ise Osmanlı dönemi hukukçularının yorumlarına atıfta bulunarak vakfedilen malın ve menfaatinin, Allah’ın kullarının olduğunu, vakfedenin iradesinin esas kabul edilmesi gerektiğini kayda geçiriyor.
– UNESCO sözleşmesinde, Ayasofya’nın kullanımının iç hukukumuza göre belirlenmesinin önünde engel teşkil eden bir hüküm yok.
– Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi vakıfların statülerini, sahip oldukları hakları teminat altına almayı önemsemiş.

 

Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil kimdir?

 

16.08.1968 tarihinde Afyon Sandıklı’da doğan Yılmaz Akçil, Isparta Gönen Öğretmen Lisesini bitirmiş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1989 yılında mezun olmuştur. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalında “Türk İdari Yargısında Yürütmenin Durdurulması” başlıklı tez çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Sivas ve Mersin Vergi Mahkemesi Üyeliği, Erzurum İdare Mahkemesi Üyeliği ve Erzurum İdare Mahkemesi Başkanlığı, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 25.02.2011 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilen, 27.02.2014-09.07.2018 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı görevini yürüten ve 17.12.2018 tarihinde Danıştay Onuncu Daire Başkanlığına seçilen Yılmaz Akçil, evli ve dört çocukludur.
EN FAZLA HAKİM VE SAVCI ONUN DÖNEMİNDE MESLEĞE GİRDİ
Aralık 2018’de Danıştay’daki görevine seçilen Akçil’in seçiminden önce 10. Daire Başkanlığı için Danıştay Genel Kurulu’nda 6-7 ay süren seçim süreci yaşanmıştı.
Adaylardan eski Adalet Akademisi Başkanı ve Danıştay Sekizinci Dairesi üyesi Yılmaz Akçil, salt çoğunluk olan 67’inin üzerinde (70) oy alarak, Onuncu Daire başkanlığına seçilmişti.
Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, en fazla hakim ve savcı Akçil’in Adalet Akademisi başkanlığı döneminde mesleğe girdi. Akçil döneminde 10 binden fazla hakim ve savcı mesleğe girdi.