Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TARİHİ YAPILARIMIZ – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 31 Mart 2018 Cumartesi 11:56:12
 

Afyonkarahisar’ın ilk yerleşim yeri olan Kale ve çevresindeki tarihi Afyon evleri ilk günkü gizemliklerini hala korumaya devam ediyor. Afyon kalesi çevresindeki bir çok ayrı mahallede bulunan Afyon evleri tarihte yaşanan büyük olaylara da şahitlik etmişler.
Afyonkarahisar’da 1902 yılında yaşanan büyük yangında bin 318 ev kül olurken, ayakta kalan diğer evler, evsiz kalanları bağrına basarak insanları sokakta bırakmamış. O günün acıları şiirlere, destanlara konu olmuş. Afyonkarahisar o büyük yangının acısını yıllarca sarmakla meşgul olmuş. Padişah yardımı bile o günlerde Afyonkarahisarlılar’ın acısını tam olarak dindirmeye yetmemiş.
Tarihi Afyon evlerinin arasında gezen insanların yüzyıllar öncesinden gelen dostluk ve sanatsal sesleri duyabildiklerine dikkat çekiliyor.
Afyon evlerinin arasında neredeyse bir avuç büyüklüğünde olanından tutun da, 3-4 katlı olanlarına kadar her türlü özelliğe sahip olanları mevcut. Bu evler tek tek yalıtılmamışlar, bu evler sosyal. Belki de hep birlikte, topluluk olarak yaşıyorlar. Adeta toplu olarak yaşıyorlar.
Afyonkarahisar tarihi Kentsel Sit alanı içinde bulunan Tarihi Afyon evlerinden yüzlercesi yıllardır süren çalışmalarla restore edildi, cephesi, çatısı yenilendi ve yeniden hayata kazandırıldı.
Yaklaşık 20 yıldır bu yöndeki çalışmalar sürdürülüyor ve nihayet olumlu sonuçlar alınmaya başlandı.
Bakın yenilenen Bedesten ve Taşhan, Bedesten karşısındaki tarihi taş bina, birbiri ardına işletmelere dönüşen tarihi konaklar, artık şehrimize gelen misafirlerin gezi güzergahlarında yerlerini aldılar. Hem yenilenen binaların hem de birer işletmeye dönüşen tarihi yapıların sayısının artacağı tahmin ediliyor. Bu tahminin güçlü bir tahmin olduğunu söylemek için konunun uzmanı olmaya gerek yok. Gören herkes aynı kanıda.
Yeter ki elimizdeki tarihi değerlerin, eşsiz kültür varlıklarının değerini bilelim, onları yaşatıp geleceğe aktarmak için üzerimize düşen sorumluluğun farkında olalım.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER