Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarım ve Hayvancılık Fuarı artık “Uluslararası”

Afyonkarahisar’da tarım ve hayvancılık
Tarım ve Hayvancılık Fuarı artık “Uluslararası”

Afyonkarahisar’da tarım ve hayvancılık alanında son gelişmelerin sergilendiği, üretici ve tüketicilerin buluştuğu 8. Uluslararası Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, büyümeye ve sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. İlk kez düzenlendiği 2011 yılında katılımcı ve ziyaretçi sayısıyla gelecek yıllar için umut veren fuar, bu yıl sekizinci kez düzenlenerek uluslararası bir ihtisas fuarı haline geldi.
8. Uluslararası Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı açılış törenine Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, İl Müdürleri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile tarımla uğraşan çok sayıda vatandaşlar katıldı.
YERLİ VE YABANCI 128 FİRMA STANT AÇTI
Birbirinden büyük ve önemli firmaların katılımıyla gerçekleşen 8. Uluslararası Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarında Tarımsal Mekanizasyon ve Teknolojileri (Gübreleme ve Tohumlama Makineleri, Traktörler, Ekim Makineleri, Pulluklar, Mibzerler, Sebze Meyve Makineleri vs.), Sera Teknolojileri, Su ve Sulama Teknolojileri, Gübreler, Zirai İlaçlar, Tohum, Fide, Fidan ve Bahçecilik, Çiçekçilik Teknolojileri, Ekolojik Tarım, Canlı Hayvan Yetiştiriciliği, Hayvancılık Üretim Makineleri ve Hayvan Sağlığı gibi konular fuar kapsamı içinde yer alıyor.
Kültür Park ve Fuar Alanı’nda geniş katılımlı bir törenle açılışı yapılan fuar, daha ilk gününde büyük ilgi gördü. Yoğun ziyaretçi akınına uğrayan fuarda yerli ve yabancı 128 firma stant açtı. Fuarın açılış töreninde yapılan konuşmalarda, gelişen dünya koşullarında özellikle tarımda verimlilik ve rekabet gücünün yakalanması için teknolojinin etkin kullanılması gerektiğine dikkat çekilirken, bu noktada ihtisas fuarlarının önemli bir misyonu yerine getirdiği ifade edildi.
“AFYONKARAHİSAR’DA İLK VE TEK
ULUSLARARASI FUARI YAPIYORUZ”
Afyonkarahisar’daki tarım ve hayvancılık fuarının Uluslararası boyuta döndüğünü belirten ART Firması Genel Müdürü Şafak Arıkan, “Geçen sene burada bir söz vermiştik. Afyonkarahisarımızın ilk ve tek uluslararası fuarı unvanını tarım ve hayvancılık fuarı ile almak için elimizden gelen bütün gayreti ve çalışmayı yapıyoruz diye. Son üç senedir Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yaptığı inceleme neticesi, Dünya Fuarcılık Birliği’ne müracaat ile Mart ayının 15’inde fuarımız uluslararası unvan ile tescil edildi. Şuanda biz bölgemizde biz tek uluslararası unvanı ile fuar düzenleyen firmayız ve ilimizde düzenleniyor bu fuar. Bu mutluluğu öncelikle sizlerle paylaşmaktan çok büyük keyif aldığımı arz ederim” dedi.
“AFYONKARAHİSAR BATI ANADOLU’YU BESLİYOR”
Afyonkarahisar’ın yaptığı üretimleri rakamlarla anlatan Gıda ve Tarım Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar, “Bildiğiniz gibi tarımsal potansiyel olarak Afyonkarahisar ili Türkiye’nin önde gelen illerinden. Afyonkarahisar ilinin nüfusunun yüzde 50’si bizzat tarımla uğraşıyor. Geçimini tarımdan veya tarıma dayalı sanayiden sağlayan insanlarımızı düşündüğümüz zaman bu oran yüzde 50’nin çok daha üzerinde. Dolayısı ile tarım Afyonkarahisar için en önemli sektör. Afyonkarahisar olarak 2017 yılı ekonomisine katkımız 6.6 milyar lira, bitkisel üretimde, şeker pancarı, haşhaş, vişne, kiraz gibi ürünlerle üreticim merkeziyiz. Hayvansal üretimde yaklaşık 400 bin büyük baş,  1 milyona yakın küçük başla hayvan sayımız oldukça ciddi. Bunun yanın 250 bin ton yıllık süt üretimimiz, 16 bin ton kırmızı et üretimimiz, 12 bin ton beyaz et üretimimiz, yine 250 bin ton yumurta üretimimiz ile batı Anadolu’nun tarımsal yükünü Afyonkarahisar çekmekte ve Afyonkarahisar beslemekte” ifadesine yer verdi.
“AFYON, TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN İLLERİNDEN BİRİ”
Afyonkarahisar’ın tarım ve hayvancılık sektöründe önde gelen illerden biri olduğunu vurgulayan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa G��l, “Afyon, tarım ve hayvancılık konusunda Türkiyemizin önde gelen illerinden birisidir, kırsal kesimde nüfusu en fazla olan illerimizden de birisidir. Vişne üretiminde birinciyiz, haşhaş üretiminde Türkiye birincisiyiz, patates üretiminde Türkiye üçüncüsüyüz, kiraz üretiminde Türkiye 5’incisiyiz. Tarımımızın gelişmesi, hayvancılığımızın daha iyi noktalara gelmesi için bu fuarların katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“FUAR ALANI PROJEMİZ
ŞİMDİLİK BEKLEMEYE ALINDI”
Daha önce Afyonkarahisar’a yeni fuar alanı kazandırılacağını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, fuarın Afyonkarahisar ve ülkemiz için hayırlı olmasını, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üretici ve çiftçilere bereket getirmesini diledi. Geçen yıl yapılan fuarda, ‘termal turizm bölgesinde, sosyal donatıları ve yeşil alanlarıyla birlikte 150 bin metrekarelik yeni bir fuar alanı yapılacağı’ yönünde bir açıklaması olduğunu hatırlatan Başkan Çoban, “Bu konuyla ilgili Belediyemiz; çalışmalarını bitirip, Kültür Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden de tüm plan değişikliklerini gerçekleştirmişti. Ancak orada devletimizin, özellikle üniversitemizin çok büyük termal sağlık köyü projesinden dolayı fuar alanı projemiz şimdilik beklemeye alındı” ifadesini kullandı.
“MUTLAKA GÜZEL BİR FUAR ALANINI
 İLİMİZE KAZANDIRACAĞIZ”
Söz konusu bölgede yapılacak yatırım için ‘ilimiz ve ülkemiz için daha önemli yatırım’ vurgusu yapan Başkan Çoban, “Sanıyorum orası, ilimizin de şimdiye kadar aynı alanda yapılan en büyük kamu ve özel yatırımlarından daha büyük bir yatırım gerektiren bir ihtiyaç için ayrıldı. Ancak; ama bu alanda olsun ama başka bir alanda olsun mutlaka daha güzel bir fuar alanını ilimize kazandırmanın gayretindeyiz. Bu konuda Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz Bey de her türlü desteği ve ilgiyi gösteriyor. Ondan aldığımız güçle bunu başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.
“FUARLARIMIZ İLİMİZİN,
BÖLGEMİZİN, ÜLKEMİZİN VE HATTA DÜNYANIN GÖZDESİ OLSUN”
Afyonkarahisar’ın Uluslararası fuarının laf da kalmaması gerektiğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz, “Fuarımızın uluslararası olması bizim için bir mutluluk kaynağı oldu. Ancak bunun laf da uluslararası kalmamasını da diliyoruz. Burası artık ilimizin, bölgemizin, ülkemizin ve diğer ülkelerin gözdesi diyebileceğimiz fuarlarından biri olsun istiyoruz. Gerek altyapı gerek katılımcılar ve gerekse ziyaretçiler olarak bunun güçlü bir fuara dönüşmesini arzuluyoruz. Bu konuda da her türlü desteği vermeye hazırız. İlimiz her geçen gün gelişiyor. Biz her zaman ilimizin marka şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Marka şehir haline getirirken de bunun değişik yönlerden ve farklı özelliklerden faydalanılması önemliydi. Bu doğrultuda her türlü aktivitenin yanında olduk, olmaya devam ediyoruz. Bir kısmını da bizzat kendimiz organize ediyoruz. Bugünler ilimiz adına dolu dolu geçiyor. Geçtiğimiz hafta klasik müzik festivali başladı. Bir haftadır da devam ediyor. Bugün tarım fuarını açıyoruz. Üç gün o devam edecek ve daha sonra önümüzdeki hafta 3 üç gün sürecek olan Gastro Afyon 1. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivalini başlatacağız. Ardından 9 gün sürecek olan Afyonkarahisar Kitap Fuarını açacağız. Yine akabinde Caz Festivali olacak. Tabii her hafta da otellerimizde değişik kurumların kongreleri, çalıştayları ve sempozyumları olmaktadır. Dolayısıyla ilimizde her gün, gerek tarih açısından gerek kültür açısından gerek kongreler açısından dolu dolu yaşanmaktadır. Bunun karşılığını da işte marka şehir olma yönünde ilerlememiz olacaktır” dedi.
“AFYONKARAHİSAR
ZENGİN BİR İL”
Afyonkarahisar’ın zengin termal imkanları olduğuna dikkat çeken Tutulmaz, “Termal den kaynaklı otellerimiz var. Bu otellerin dolu olabilmesi, yenilerinin faaliyete geçebilmesi için bu fuar ve festival gibi etkinlikler bizim için önemlidir. Bu etkinlikleri artırdıkça uzun vadede göreceğiz ki artık bizim otellerimizde fuar sezonlarında dolu olacaklar. Bugün batının önemli fuar merkezlerinde bunu görüyoruz. İnşallah bu fuarlar uzun vadede bizime her yönüyle olumlu yönde etki edecektir. Ancak bu fuarlara ciddi şekilde hazırlanmamız ve takip etmemiz gerekmektedir” ifadesine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından protokol mensupları tarafından fuarın açılış kurdelesi kesilerek, açık ve kapalı bölümdeki tüm stantlar gezildi. Yoğun katılım nedeniyle firmaların da oldukça memnun olduğu fuarda, sergilenen yeni tarım makinelerinin birçoğu protokol mensuplarının da beğenisini kazandı.