Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Taş kırma ünitesi başarılı sonuçlar veriyor

Taş kırma ünitesi başarılı sonuçlar veriyor
Taş kırma ünitesi başarılı sonuçlar veriyor

Üroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Karaca, devlet hastanesinde bulunan Taş Kırma Ünitesi’nin börek taşlarını deneyimli personel ile cerrahiye gerek kalmadan, uygun hastalara yapılan bir müdahale olduğunu açıkladı. Dr. Karaca, bu yöntemle yapılan tedavilerde yüzde 85 oranında başarı sağlandığını kaydetti

Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde faaliyet gösteren Taş Kırma Ünitesi (ESWL), börek taşlarını deneyimli personeli ile cerrahiye gerek kalmadan, modern, pratik ve ağrısız şekilde kırarak tedavisini sağlıyor. Geçen yıl Nisan ayında hizmete giren Taş Kırma Ünitesi sayesinde hastalar, günlük, taşını kırdırıp evine gidebiliyor ve günlük yaşantısına devam ediyor.
TAŞ İHMALE GELMEZ
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Karaca, böbrek taşlarının idrardaki ufak kristallerin birbirine yapışıp büyümesi ile oluştuğunu ifade ederek böbrek taşlarının belirti vermeden önce aylar ya da yıllar içinde gelişim gösterebildiğini belirtti. Böbrek taşlarının bazı önlemlerle önlenebileceğinin de altını çizen Ürolog Karaca; “Taştan korunmanın en iyi yolu, günlük 2–3 litre su tüketmektir. Diğer taraftan, asitli içeceklerden uzak durulmalı, çay ve kahve tüketimi azaltılmalı, bol lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Halk arasında fazla süt ve peynir tüketmenin taş yaptığı düşünülmektedir Bu tamamen yanlış bir anlayıştır. Taş hastalığı ihmale gelmez. İhmal, hastayı diyalize kadar götürebilir.” dedi.
ESWL GÜVENİLİR YÖNTEM
Üroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Karaca, böbrek taşı diye tabir edilen idrar yolu taşlarının, böbrekten dış idrar kanalına kadar her bölgede bulunabileceğini kaydetti. Taşın idrar yoluna girmesi ve idrar akımını kesmesiyle şiddetli ağrıların ortaya çıkacağına işaret eden Dr. Karaca; “Taşın atılmaya çalışılmasıyla belin yan taraflarında kramp tarzında çok şiddetli ağrılarla birlikte idrarda kanama, enfeksiyon, ateş, bulantı-kusma şikayetleride olabilir. Günümüzde en sık ve güvenle kullanılan tedavi yöntemi, taş kırma ESWL yöntemidir. Hastalığın tedavisinde böbrek taşlarının yerleşim yeri ve boyutuna göre, medikal tedavi, endoskopik ameliyatlar veya nadiren açık ameliyatla tedavi edilmektedir. Günümüzde en sık ve güvenle kullanılan tedavi yöntemi, taş kırma ESWL yöntemidir. Vücut dışından gönderilen şok basınç dalgaları çevre organlara zarar vermeden taşları kırar. Taşlar parçalanarak kum tanelerine dönüşerek idrar ile atılacak hale gelir.” diye konuştu.
DEVLET HASTANESİ TEDAVİDE BAŞARILI
ESWL taş kırma yönteminin cerrahiye göre daha risksiz, daha konforlu ve ucuz tedavi yöntemi olduğuna temas eden Dr. Hüseyin Karaca, çapı 2 santimetrenin altındaki böbrek taşlarının en etkili tedavi şeklinin bu yöntemle sağlandığını belirtti. Dr. Karaca; “Taşın cinsi, sertliği, büyüklüğü yeri ve deneyimli personel tarafından uygulanması ESWL’de taş kırma yöntemini etkileyen faktörlerdir. Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde tedavi sonuçları başarılı olup, uygun hastaların seçimi çok iyi yapılmaktadır. Bu nedenle de başarı oranımız yüzde 85’tir. Hastanemizdeki taş kırma cihazı, şu an ülkedeki en modern cihazlardan biri. Afyonlular için büyük konfor ve büyük şans. Hastalarımızın başka illere veya kurumlara gitmesine gerek yok.” şeklinde konuştu.
968 SEANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Hasan Arslan’da ESWL Taş Kırma Ünitesini, Devlet Hastanesinin gurur duyduğu, yüzde yüz kapasiteyle ve çok başarılı sonuçların alındığı bir bölüm olarak tanımladı. Taş Kırma Ünitesinde çalışan tüm sağlık personelinin sertifikalı, deneyimli olduklarını belirten Dr. Arslan şöyle konuştu: “Taş Kırma Ünitemiz Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan sertifikalandırılmıştır. Nisan 2012’de faaliyete geçen Taş Kırma Ünitesinde bugüne kadar 822 hastaya toplam bin 968 seans gerçekleştirilmiştir. Başarı oranımız çok yüksek. Afyon’da böyle bir ünitenin bulunuyor olması halkımız için gerçekten büyük bir şanstır. Hastanemizin tüm bölümleri gerek personel yönünden gerekse fiziksel ve tıbbi donanım açısından özel hastanelerle yarışabilecek düzeydedir.” (Kocatepe)