Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TATLILAR KAYMAKSIZ KALMASIN – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 24 Mart 2018 Cumartesi 12:14:42
 

Bir çok tatlının ayrılmaz lezzetlerinden olan Afyon kaymağı, sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Eski tadını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olsa da Afyon kaymağının Türk mutfağındaki saltanatı halen sürmekte. Kaymağımızın hammaddesi olan manda sütü, il genelinde her geçen gün azalıyor. Manda sayısının geçmiş yıllara göre yüksek oranda azalması, kaymağın değerini ise artırdı. Manda sayısındaki azalışın sebebi ise il genelinde manda yetiştirmeye müsait sulak alanlardaki azalış.
Ne Manda bol su isteyen bir canlı. Bir dönem suyun ve bataklığın bol olduğu Afyon, manda için çok uygunken yapılan yatırımlarla barajlar, göletler kenti haline dönüştü. Bu arada kuruyan bataklıklar mandalar için ideal koşulları yok etmiş. Yapılan yatırımlar elbette ki mandaların yaşayacağı bataklıklardan daha önemli. Sonuç itibariyle mandalar için suni alanlar oluşturulabeliyor. Ama baraj ve göletlerin yapılması büyük yatırım, organizasyon, siyasi irade gerektiriyor.
Afyon kaymağının bir başka sorunu ise haşhaş küspesinin giderek azalıyor olması. Haşhaş ekiminde sıkıntı yok, ama haşhaşın küspesini almak sıkıntılı. Hem maliyetli, hem de zor olan bu küspe alımı nedeniyle mandaların beslenme usulleri değişikliğe uğruyor.
5-6 kilo manda sütünden 300 gram kaymak çıktığını söyleyen üreticiler, kaymağa tadı verenin manda sütü olduğunu belirterek, manda sayısının artırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor. Tüketicileri de uyaran üreticiler, kalitesine inandıkları yerden kaymak almalarını tavsiye ediyor.
Afyon kaymağına lezzetini veren Manda, ineğe göre daha az süt verir. Bir sağımda 3-5 litre… Sütün yağ oranı inekte yüzde 4 civarındayken mandada bu yaklaşık iki katı. Ama buraya dikkat: Kaymağın yağ oranı inek sütüne göre daha düşük.
Afyon mandaları haşhaş küspesiyle besleniyor: Haşhaş küspesinin besin değeri yüksek. Bununla beslenen mandaların sütlerinin kalitesi daha yüksek oluyor.
Marketlerde ambalaj içinde, uzun raf ömürleriyle satılan kaymakların eski Afyon kaymağına ne kadar benzediği bu nedenlerden dolayı günümüzde tartışma konusu.
Peki Afyon kaymağı nasıl yapılır? Önce manda sütleri sağılır. Özel kaymak kaplarına yarıya kadar doldurulur ve 90-95 dereceye kadar kısık ateşte kaynatılır. Burada sütün kaynamaması, üzerindeki kaymağın yavaş yavaş oluşması gerekir. Oluşan kaymak eğer fokurdama olursa delinecektir. Bu şekilde 1-1.5 saat kaynadıktan sonra tencerenin etrafı sarılır. Üzerine bir hasır sepet ters kapatılıp, üzeri örtülür. Yavaş yavaş terletilerek usul usul kaymak oluşur. Akşam sütleri de sağılınca kaymağın kenarları dairesel olarak iğneyle tencereye yapışan yerlerinden sıyrılır. Akşam sütü, kaymak hafif kaldırılarak eklenir. Tekrar kaynatılır. Sepet ve dinlendirme tekrarlanır. Sabahına hazır olan kaymak buzdolabında sertleşmeye bırakılır. Ertesi gün kaymak hazır olur. İğneyle artı şeklinde kesik atılıp kaymak dilimleri kaplara satılmak üzere yerleştirilir. Afiyet olsun…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER