Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tavuk gübresinden elektrik üretilecek – Kocatepe Gazetesi

Tavuk gübresinden elektrik üretilecek – Kocatepe Gazetesi
Tavuk gübresinden elektrik üretilecek

Afyon Enerji Gübre Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabit Pekin, yeni yatırımın seyrini anlattı. Pekin, gelecek yıl Mart ayında tavuk gübresinden elektrik üretimi yapılması planlanan tesis gibi üç tane daha tesis kurulması halinde Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak gibi illerin elektriğinin tavuk gübresinden sağlanabileceğinin altını çizdi

ALMAN ORTAKLARDA VAR
İşadamı Sabit Pekin, yeni kurulan Afyon Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş tesisinin merkeze bağlı Sülümenli beldesinde eski Afyon Güç Birliği Gübre Kurutma tesisinin bulunduğu yerde inşaa edilmeye başlandığını bildirdi.
Yeni şirkette yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev yaptığını ifade eden Pekin; “Yeni tesisimizin İstanbul grubundan Cahit Alıravcı yönetim kurulu başkanımızdır. Biz İstanbul’da büyük bir inşaat firması ile ortak olduk. İçlerinde Almanlar’ın da ortak oldukları bir grupla ortaklık yaptık. Finansı onlar sağlayacaklar. Biz gübre temininde inşaatın sevk ve idaresinde görev alacağız. Onlarla yüzde 50 oranında ortağız. Bu işi bilen profesyonel bir ekip. Eskişehir’in atık suyundan gaz, gazdan ise elektrik üretiyorlar. Pekçok yerde bu tür baz üretimini yapmışlar. Konuyu bilen kişilerle çalışıyoruz.” dedi.
MART’TA ÜRETİM BAŞLAYACAK
Afyon Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabit Pekin, çalışma seyrinin güzel gittiğini, bu zamana kadar geçen uzun zamanın resmi prosedürleri tamamlama aşamasından kaynaklandığını dile getirdi.
Beş ayda ÇED raporunun gerekli olmadığı raporunu alabildikleri örneğin veren Pekin; “Birkaç aydır Belediye’nin imar ruhsatı ile uğraşıyoruz. Sağ olsun Belediye Başkanımız ve Vali çok destek oldular. O süreci hızlandırdılar. Ruhsatlarımızı aldık inşaata başladık. Yaz ayı inşaat süreci ile geçer, sonbaharda da bilgisayar sistemi, elektronik malzemelerin montajı gerçekleşecek. Büyük ihtimalle gelecek Mart ayı gibi elektrik üretimini yaparız diye düşünüyoruz.” diye konuştu.
25 BİN KONUTA YETEBİLECEK ENERJİ
Afyon Enerji Gübre Üretim A.Ş tesisinde üretilecek elektriğin kullanımı noktasında devletle anlaşma yaptıklarını ifade eden işadamı Sabit Pekin, Yenilenebilir Enerji Yasası dahilinde 10 yıl süre ile sabit fiyattan üretilen elektriğin devlet tarafından satın alınacağını söyledi. On yıllık süre sonunda devletle tekrar yeni bir rakamla anlaşılabileceği ya da serbest piyasa satışının da yapılabileceğini belirten Pekin; “Üreteceğimiz ilk eletrik kapasitesi 4,5 mb olacak. Bu değer OSB’nin saatlik elektriğinin tüketimi 9 mb yani biz tek başımıza koskoca OSB’nin yüzde 50 elektriğini üretebiliyoruz. Afyon’da 54 bin konut var. Hemen hemen 25 bin konuta tekabül edebilecek bir rakam. Biz Afyon’daki tavukçuların üçte biri kadarız. Biz gibi üç tane daha fabrika kurulursa Afyon, Uşak, Kütahya’nın elektriği tavuk gübresinden elde edilecek.” şeklinde konuştu.
HEDEFTE İKİ TESİS DAHA VAR
Türkiye Cumhuriyeti devletinin yılda 54 milyar dolarlık eletrik satın aldığına dikkat çeken işadamı Sabit Pekin, bu alımların doğal gaz, kömür şeklinde gerçekleştiğini söyledi.
Pekin şöyle konuştu: “Bu durum hafif bir şey değil. Böylesi bir çalışma Türkiye çapına yayıldığında Türkiye’de 60 milyon yumurta tavuğu var. Biz gibi 25 tane daha tesis yapılsa 25 vilayetin elektriği tavuk gübresinden elde edilecek. Bu durum çok hoş bir şey benide çok heyecanlandırıyor. Çevre kirliliği açısından olaya bakıldığında çevreci bir proje. Ekonomiye katkısı olan tavukçuluğun atığıyla da katkı sağlamış olacak. Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımızın sözleri var. Bundan sonraki gübre temininde bizlere destek olacaklar. Bizler ikinci, üçüncü fabrikayı yapacağız. Yaklaşık 25 kişi istihdam edilecek. Proje maliyeti 15 milyon dolardır.”

Haber: BURCU AYDIN