Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tedbirli Hisse Ne Demek?

Yatırımcıların sıklıkla duyduğu tedbirli hisse ne demek? İşte yanıtı.

Yatırımcıların sıklıkla duyduğu tedbirli

Borsa İstanbul, tarihinde olmadığı kadar yoğun ilgi gördüğü bir dönemden geçiyor. Yerli yatırımcının mevcut yatırımlarını enflasyonist ortama karşı koruma ya da temel bir yatırım aracı esasıyla tercih ettiği borsa, doğası gereği inişli çıkışlı yapısını her dair sürdürebiliyor. Borsa, hareketli bir alan ve yatırımcıların da bu kapsamdaki gelişmelere karşı bilgili ve dinamik olması önemli.

Bu noktada borsaya ilişkin terimler de öne çıkıyor, özellikle yeni yatırımcıların bilgili olması açısından çeşitli konulara hakim durumları, piyasanın oynak DNA’sı üzerinden ele alındığında son derece kıymetli.

Peki yatırımcıların sıklıkla duyduğu tedbirli hisse ne demek? İşte yatırımcıların merak ettiği tedbirli hisse ne demek sorusunun yanıtı.

 

TEDBİRLİ HİSSE NE DEMEK?

 

Tedbir, burada akılda kalıcı bir ipucu durumunda. Kolay anlaşılması için tedbir kelime anlamını hatırlamakta yarar var. Tedbir, bir şeyin sonucunu varsayarak, düşünerek öncesinde önlem alınmasıdır. Tedbir, önlem almaktır özetle. Tedbirli hisse de esasen önlem alınmış hissedir. Çünkü makroekonomik koşullar, piyasa durumu gibi nedenlerle kimi hisselerde risk faktörü fazlasıyla yüksek olabilir ve belirsizlik artabilir.

Hisse senetleri ile ilgili alınan önlemleri ifade eden bir terimdir. Dolayısıyla tedbirli hisse, önlem alınmış hisse anlamına gelir.

 

Tedbir kararı neden alınır diye sorulduğunda yanıtı temelde yatırımcıların sermayelerinin korunmak istenmesidir. Zararların düşürülmesi ve risklerin yönetimine katkı sağlanması hedeflenir. Hisse tedbiri kararları, hisse senetlerinin değerinin (genelde daha fazla) düşebileceği veya beklenmedik olayların gelişebileceği öngörüleri üzerine alınabilir.

 

TEDBİRLİ HİSSE VE RİSKLER

 

Hisse tedbiri kararları risklerin yönetilmesi ile doğrudan ilgilidir. Gelirlerin optimizasyonuna katkı sağlar. Buna karşın her yatırımcı için risk toleransı aynı değildir ve söz konusu tedbirler bireysel tercihlerle uyumsuzluk gösterebilir.

 

Karar, hisse senedinin alım ve satımları üzerinde doğrudan etki gösterir. Borsa ve düzenleyici otoriteler tarafından alınan kararlardır. Belirli bir hisse senedi üzerinde özetle ‘kontrol’ mekanizmasının devreye girmesidir. Çünkü işlem koşulları ve işlem yapılabilirliği değişiyordur hissede. Süresi ve özellikleri de yine borsa ve düzenleyici otoriteler tarafından belirlenir. İşlem stratejilerine de etkide bulunan bu türdeki kararlar, hisse senedi fiyatlarına etki edebilir. Peki tedbir kararları hisse senetlerini ne şekilde etkiler?

 

HİSSE SENETLERİ NASIL ETKİLENİR?

 

İşlem durdurma yapılarak hisse senedinin işlemi geçici süreyle engellenebilir. Alım-satımlar askıya alınırken piyasa faaliyetleri de süreli olarak engellenir. Borsada bu durumlarda yatırımcı açısından zarar söz konusuysa daha da artmasının önüne geçilmektedir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti